ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Περί θητείας

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Τελικά η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη έγινε γεγονός. Η στρατιωτική θητεία μειώθηκε στους 14 μήνες. Ανήκω στη γενιά που υπηρέτησε 26 ολόκληρους μήνες. Η μείωση της θητείας σε πιο λογικό πλαίσιο ήταν ένα ζητούμενο πολλών χρόνων. Το θέμα, όμως, έχει πολλές πλευρές και πτυχές. Θα προσπαθήσω να αναλύσω το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας.

Σαφέστατα, σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα το να υπηρετούν στον στρατό οι νέοι δύο χρόνια και κάτι είναι αναχρονιστικό και μάλλον όχι και κοινωνικά ωφέλιμο.

Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, το να μειωθεί κατά δέκα μήνες η θητεία σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, που μπορούν να δρομολογηθούν σε προγράμματα που θα κάνουν την εθνική φρουρά πιο αποδοτική.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν εξυπηρετούσε κανέναν η τόσο μακρά θητεία, κατά την οποία οι εθνοφρουροί από κάποια φάση και μετά απλά περίμεναν να περάσει ο καιρός, χωρίς να γίνεται κάτι για την ακόμη καλύτερη εκπαίδευσή τους. Το μόνο σημαντικό θέμα που αξίζει ιδιαίτερη προσοχή και ανάλυση είναι η λειψανδρία στη γραμμή αντιπαράταξης.

Από την εποχή των S-300 , πολύ λίγα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν υλοποιηθεί. Είναι κοινό μυστικό ότι ο φόρος για την Άμυνα κλείνει άλλες τρύπες και ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας, που το 2015 ήταν 318.955.000 ευρώ, πάει στο μισθολόγιο του ένστολου προσωπικού και τη συντήρηση των στρατοπέδων. Πολύ λίγα μένουν για νέα, σύγχρονα συστήματα, που ανεβάζουν το αξιόμαχο και τις ικανότητες της Εθνικής Φρουράς.

Μόνο τα 69 εκατομμύρια ευρώ από τα 319 εκατομμύρια ήταν για εξοπλισμούς και το 2016 θα ανέβει στα 72 εκατομμύρια, ενώ το 2017 μειώνεται στα 65 εκατομμύρια και το 2018 στα μόλις 56 εκατομμύρια. Ευελπιστούμε, φυσικά, ότι μέχρι τότε θα μιλάμε για ένα μικρό και ευέλικτο στρατό της επανενωμένης Κύπρου που θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις ασύμμετρες απειλές, όπως αυτήν της τρομοκρατίας και την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων.

Η Εθνική Φρουρά εν έτει 2016 χρειάζεται ένα μεγαλύτερο ποσοστό επαγγελματισμού και επαγγελματιών και πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα τεχνολογικής αιχμής. Στη συντριπτική ποσοτική υπεροχή των «απέναντι», πρέπει να απαντήσουμε με ποιότητα. Η εξαγγελία της πρόσληψης 3.000 επαγγελματιών οπλιτών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Πέραν του ότι αντιμετωπίζει και το θέμα της ανεργίας, ένας επαγγελματικός στρατός με επαγγελματίες που θα έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και εξειδίκευση σε πανάκριβα οπλικά συστήματα, που ο χειρισμός τους είναι πολύπλοκος και ειδικός, θα ανεβάσει κατακόρυφα το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Ένας ευέλικτος, σύγχρονος και μικρός επαγγελματικός ή ημιεπαγγελματικός στρατός, με σύγχρονα όπλα, άριστα συντηρημένα από δεινούς χειριστές, αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη από την «ξεχειλωμένη» Εθνική Φρουρά του σήμερα.

Το γεγονός ότι η θητεία μειώνεται δεν σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι σήμερα είναι πιο ασφαλής απέναντι στις απειλές της Τουρκίας ή οποιουδήποτε. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη εξαγγελία μπορεί να είναι η αφετηρία για να αποκτήσουμε μία Εθνική Φρουρά που θα έπρεπε να έχουμε. Αποτρεπτική, ευέλικτη, γρήγορη και δυναμική για να επιφέρει βαρύ κόστος στον οποιοδήποτε επιτιθέμενο. Το θέμα είναι, κ. υπουργέ, να μη μείνουμε μόνο εδώ, γιατί αυτή η εξαγγελία θα μείνει χωρίς αντίκρισμα.