ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάλι τα ίδια;

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Είναι απίστευτο αυτό το εφιαλτικό déjà vu με την ελληνική κρίση. Έβλεπα πριν από περίπου ένα μήνα, μια αμήχανη πραγματικά συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ και τον Πάνο Χαρίτο (φυσικά) και έλεγε με αυτή τη χωρίς καμία βάση, σιγουριά του «η διαπραγμάτευση θα κλείσει μέχρι το Πάσχα»… Κούνησα το κεφάλι μου με τη σκέψη «σιγά μην κλείσει μέχρι το Πάσχα. Μη μας βρει πάλι ο Ιούλιος με Eurogroup και «πιστόλι στον κρόταφο»… Το είπα και δημόσια την επόμενη μέρα στο μικρόφωνο της πρωινής μας εκπομπής. Δεν ήμουν προφήτης. Απλά πλέον ξέρουμε πόσο ερασιτεχνικά και χωρίς στρατηγική κινείται ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Για ακόμη μια φορά φαίνεται ότι οδηγούνται τα πράγματα στο χείλος του γκρεμού. Για ακόμη μία φορά τα ξένα ΜΜΕ μιλούν για πρόωρες εκλογές ή ακόμη και για νέο δημοψήφισμα. Η ρήξη Ελλάδας με Ε.Ε. και το Grexit φαίνονται να επανέρχονται στο τραπέζι. Από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα για ακόμη μια φορά η Ελλάδα – δυστυχώς – απέδειξε στους ξένους δανειστές της ότι δεν προχωράει σε αυτά που συμφώνησε και ότι η μικροπολιτική και ο λαϊκισμός παραμένουν πολύ δυνατοί παράγοντες στην ελληνική πολιτική ζωή. Αν θυμάστε ο Τσίπρας έταζε «Ανάσταση» στους Έλληνες μέχρι το Πάσχα, ενώ ο Πάνος Καμένος έκανε δηλώσεις για τέλος της ελληνικής κρίσης.

Τίποτα απ’ αυτά δεν επιβεβαιώθηκε δυστυχώς. Μέσα στο Πάσχα λοιπόν σε κάποια χώρα του εξωτερικού τυχαία έπιασα κουβέντα με ένα ζευγάρι Αυστραλών γύρω στα 40 κάτι ηλικιακά. Κατάλαβα ότι ήταν πολύ επιτυχημένοι και οι δύο στις δουλειές τους που είχαν να κάνουν με οικονομικά. Αφού συστηθήκαμε και μου είπαν ότι είναι από την Αυστραλία κι εγώ απάντησα ότι είμαι από Κύπρο ξαφνικά ακούω φωνές χαράς, τα πρόσωπα τους φωτίστηκαν… «ααα κι εμείς Έλληνες είμαστε»… «Τελικά είμαστε παντού» τους είπα. Η Μάρθα και ο Μιχάλης γεννήθηκαν στην Αυστραλία από Έλληνες γονείς και μένουν Μελβούρνη με καταγωγή από Ναύπλιο και Βόλο άρχισαν να μου μιλούν με πάθος για την Ελλάδα. «Υπέροχα είναι εδώ που είμαστε τώρα για διακοπές αλλά όχι σαν την Ελλάδα μας. Κάθε χρόνο πάμε Ελλάδα γιατί περνάμε φανταστικά αλλά και γιατί θέλουμε να τη στηρίξουμε. Στην Αυστραλία βλέπουμε συνεχώς στις ειδήσεις αυτά που συμβαίνουν και μας στεναχωρεί πολύ. Ενώ πριν από μερικά χρόνια όλοι μας έλεγαν πόσο τυχεροί που είμαστε Έλληνες ξαφνικά τώρα μας βλέπουν υποτιμητικά». Ο Μιχάλης που όπως μου εξήγησε ασχολείται με επενδύσεις, οικονομικά και επιχειρήσεις μου εξηγεί: «ξέρεις Τάσο στις επιχειρήσεις αν μια επιχείρηση ή brand έχει αναγνωρισιμότητα και καλό location έχει όλα τα φόντα να είναι επιτυχημένη και επικερδής. Η Ελλάδα έχει αυτά τα δύο στο έπακρο. Όλοι ξέρουν την Ελλάδα και έχει την καλύτερη γεωγραφική θέση». «Ε, τότε γιατί η επιχείρηση έπεσε έξω;» ρωτάω. «Κακό management και δυστυχώς όχι μόνο τώρα αλλά διαχρονικά. Είναι πολύ κρίμα αυτό. Η Ελλάδα έχει κακούς πολιτικούς που δεν λένε στον λαό την αλήθεια και γι’ αυτό έχει φτάσει σ’ αυτό το σημείο». «Καλά δηλαδή στην Αυστραλία, οι πολιτικοί δεν είναι το ίδιο;»… Γέλασαν και πήρα την απάντησή μου. Είπαμε και άλλα. Πόσο λατρεύουν τα νησιά, την ελληνική κουζίνα, τους «έξω καρδιά» συγγενείς τους και αποχαιρετιστήκαμε με την ευχή να ξαναβρεθούμε τον Αύγουστο στην Ελλάδα. «Γιατί το καλοκαίρι πάντα είναι ελληνικό» μου είπαν.

Μετά από λίγες μέρες προσγειώθηκα και πάλι στην πραγματικότητα. Δυστυχώς το ελληνικό καλοκαίρι προμηνύεται και φέτος «καυτό». Ελπίζω μέχρι να τυπωθεί η εφημερίδα να ανατραπούν τα δεδομένα και οι δυσοίωνες προβλέψεις γιατί είναι κρίμα ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα να ζήσουν «πάλι τα ίδια». Γιατί αυτό το «πάλι τα ίδια» θα σημαίνει ανικανότητα και εμπαιγμό του ελληνικού λαού που θέλει επιτέλους να νιώσει ότι ανεβαίνει από τον πάτο του βαρελιού και όσο δεν φαίνεται που βρίσκεται ο «πάτος» τα πράγματα δεν θα αλλάξουν.