ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Και εγένετο ΓεΣΥ…

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Σημείωση: Η στήλη σήμερα για πρώτη φορά θα έχει σπονδυλωτό χαρακτήρα αφού η επικαιρότητα τρέχει…

«Και εγένετο φως. Υπάρχει καλύτερη Κύπρος. Ας την διεκδικήσουμε» έγραψε στο Tweet του ο Γιώργος Παμπορίδης μετά τον πραγματικό άθλο του να περάσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το ΓεΣΥ αλώβητο από τη βουλή. Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ο διορισμός του, είχα εκφράσει δημόσια την άποψη μέσα από το μικρόφωνο της πρωινής μου εκπομπής στο LOVE FM 100.7, ότι «ο Παμπορίδης ή θα καταφέρει αυτό που έβαλε σκοπό ή θα παραιτηθεί. Είναι ένας οξυδερκής, παθιασμένος άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του και δεν κωλώνει να συγκρουστεί με συμφέροντα». Με δικαίωσε και εμένα και τόσο κόσμο που περίμενε αυτή την ύψιστης σημασίας κοινωνική μεταρρύθμιση.

Όπως μου μετέφεραν κάποιοι συνάδελφοι προχθές την Παρασκευή, την ώρα της ολομέλειας ο υπουργός Υγείας ήταν όπως «το πρωτάκι στο δημοτικό, γεμάτος αγωνία για το αποτέλεσμα». Τώρα με αυτό το κομβικό νομοσχέδιο τόσο για την κυπριακή κοινωνία όσο και για τον κάθε Κύπριο ξεχωριστά απομένει να γίνει σωστή διαχείριση από την αρχή αφού ως γνωστόν «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Τα συμφέροντα δεν θα σταματήσουν να το πολεμούν και να μην το αφήσουν να στεριώσει. Όμως ήταν ένα όνειδος για το κράτος μας να είναι το μοναδικό στην Ευρώπη χωρίς σύστημα υγείας και τώρα που αυτό διορθώθηκε έχουμε μια άλλη μεγαλύτερη πρόκληση. Να γίνει το δικό μας σύστημα υγείας πρότυπο για άλλες χώρες. Μπορεί να ζητάω πολλά. Ίσως, αλλά ο εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο.

Κι εκεί που πάμε να χαρούμε με κάτι που κάνει το κράτος μας πιο σύγχρονο και δίκαιο, έρχεται κάτι άλλο να μας προσγειώσει ανώμαλα. Διότι μόνο απογοήτευση προκαλεί το νομοσχέδιο που προωθείται από την Υπηρεσία Θήρας στην ολομέλεια αυτή την Παρασκευή με τροπολογίες στον περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο, ο οποίος κάθε άλλο παρά προστατεύει τα πτηνά, την πανίδα, την υγεία και την αξιοπιστία αυτής της χώρας. Το θέμα είναι πιο σοβαρό απ’ ό,τι φαίνεται. Με αυτές τις τροποποιήσεις ανοίγει καθαρά και απροκάλυπτα ο δρόμος στο σερβίρισμα των θηραμάτων στα εστιατόρια. Ακούστε πανηλίθια λογική.

Αν ένας κυνηγός σκοτώσει ένα λαγό μπορεί να τον πάει στο Χ εστιατόριο να τον μαγειρέψει. Γιατί δεν τον μαγειρεύει σπίτι του; Πού πάει ο υγειονομικός έλεγχος; Εξού και αντέδρασε δικαιολογημένα ο υπουργός Υγείας αλλά και με αυστηρή ανακοίνωσή του και ο σύνδεσμος εστιατόρων ο οποίος δεν ρωτήθηκε ποτέ για το θέμα. Επίσης ακόμα κάτι πιο σοβαρό. Με τη συγκεκριμένη τροποποίηση επιτρέπεται η θήρευση αμπελοπουλιών η οποία έχει απαγορευτεί με τη σύμβαση της Βέρνης που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία το 1989.

Επίσης υπάρχουν χαλαρώσεις στα μη επιλεκτικά μέσα θήρευσης δηλαδή στα ξώβεργα τα οποία νομιμοποιούνται μέχρι 75 στον αριθμό. Ακούστε λογική… Το υπουργείο Εσωτερικών, η βουλή και η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβουν ότι αν περάσουν αυτές οι τροποποιήσεις δεν θα μιλάμε μόνο για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσία αλλά θα προκύψει πολύ σοβαρό θέμα εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα εκθέσει ανεπανόρθωτα τη χώρα. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου.

Ακόμα ένας μεγάλος πολιτικός της Ευρώπης έφυγε. Ο Χέλμουτ Κολ που μεγάλωσε στη Γερμανία του Χίτλερ και ανδρώθηκε στη μεταπολεμική μοιρασμένη Γερμανία, έζησε στο πετσί του τον «ψυχρό πόλεμο» και ήταν συνεπέστατος στο ραντεβού του με την ιστορία. Όταν το 1990 πολλοί εντός της Δυτικής Γερμανίας και του ίδιου του κόμματος του, τον προειδοποιούσαν να μην προχωρήσει στην ενοποίηση των δύο Γερμανιών, επικαλούμενοι οικονομικό κόστος και άλλα επιχειρήματα, ο Κολ αντιλαμβανόμενος την ιστορική του ευθύνη το πήρε πάνω του.

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Μη μου λέτε ότι δεν γίνεται. Καθήκον μας είναι να κάνουμε αυτό που δεν γίνεται, δυνατόν»… Έτσι γράφτηκε στην ιστορία και ο τελευταίος των μεγάλων Ευρωπαίων πολιτικών έφυγε προχτές σε ηλικία 87 ετών, ήσυχος ότι έπραξε το καθήκον του απέναντι στη χώρα του και την ιστορία. Όπως κάνουν οι πραγματικοί ηγέτες. Μάθημα και παράδειγμα για τους δικούς μας πολιτικούς.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ