ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Της Κορέας...

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Η φράση «της Κορέας» σήμαινε μέχρι πρόσφατα μια μεγάλη αναταραχή η καταστροφή. Φαίνεται ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής ένωσης και του τείχους του Βερολίνου, είμαστε μάρτυρες ακόμα μιας κοσμοϊστορικής αλλαγής που δεν θα περιμέναμε μέχρι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Αν θυμάστε καλά μόλις πριν από μερικούς μήνες ο πλανήτης παρακολουθούσε έντρομος την κόντρα του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ ενώ ο πρώτος για πρώτη φορά απειλούσε να πλήξει τις ΗΠΑ στο έδαφος τους με τους νέους βαλλιστικούς του πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ο πόλεμος της Κορέας μεταξύ του 1950 με το 1953 ήταν η πρώτη μεταπολεμική ένοπλη σύγκρουση.

Ήταν το πρώτο πεδίο όπου αναμετρήθηκαν τα δύο γεωπολιτικά συστήματά που αναδείχθηκαν σε κυρίαρχους πόλους μετά την κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας. Οι Αμερικανοί και οι δυτικοί τους σύμμαχοι αντιστάθηκαν σφόδρα στην αιφνιδιαστική επίθεση της Πιονγιάνγκ στη Σεούλ. Ο νικητής και κατακτητής της Ιαπωνίας Ντάγκλας Μακάρθουρ ανέλαβε την διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στη χερσόνησο και αποπέμφθηκε από τον Χάρρυ Τρούμαν όταν επέμενε να χρησιμοποιήσει την πυρηνική βόμβα εναντίον των Κινέζων όταν αυτοί επενέβησαν στον πόλεμο υπέρ της Βορείου Κορέας.

Ο πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ επίσημα γι’ αυτό και μέχρι πριν από μόλις δύο ημέρες θεωρητικά οι δύο χώρες ήταν σε κατάσταση εκεχειρίας και ο 38ος παράλληλος ήταν το σημείο που χώριζε τις δύο χώρες με το ίδιο έθνος που ενώ βρίσκονται στην ίδια χερσόνησο βρίσκονται σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Μέχρι προχτές ... το τονίζω για να το κατανοήσουμε. Τελικά ήταν τόσο απλό; «Είναι η αρχή μιας νέας ιστορίας» έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών της διάσκεψης ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αυτά βλέπουμε και απορούμε ... είναι δυνατόν στην Κορέα να έγιναν τόσο μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και στην Κύπρο ακόμα να περιμένουμε ; Εάν ένας παράφρονας όπως παρουσιαζόταν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης μέχρι προχτές κατάφερε να συμφωνήσει για ειρήνη, στην Κύπρο δεν μπορούμε να ελπίζουμε; Σίγουρα εάν τελικά αποδειχθεί ότι αυτές οι κοσμοϊστορικές αλλαγές στην κορεατική χερσόνησο έχουν σταθερή βάση και δεν είναι ένα «πυροτέχνημα», το διεθνές κλίμα όσον αφορά στην επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων θα αλλάξει εντυπωσιακά προς το θετικό. Θα πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Ακιντζί να εκμεταλλευτούν αυτό το momentum και να προχωρήσουν πέρα από τα εθιμοτυπικά δείπνα.

Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι ο Μουσταφά Ακιντζί αλλά η Άγκυρα αλλά και πάλι μετά τα θετικά νέα από την Κορέα όλα είναι πιθανά. Είναι δυνατόν το Κυπριακό να παραμένει το μακροβιότερο πολιτικό πρόβλημα διεθνώς και να παρακολουθούμε όλες αυτές τις κοσμοϊστορικές αλλαγές και σε εμάς να μην αλλάζει τίποτα. Ελπίζω να γίνει σύντομα «της Κορέας...» (με την πρόσφατη θετική έννοια) και σ’ εμάς.

Υ.Γ. Τώρα όλοι αυτοί που παρότρυναν τον Κιμ «να το πατήσει» στα σόσιαλ μίντια τι θα απογίνουν;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X