ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Vive la France

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Θα θυμάστε ίσως οι περισσότεροι το σλόγκαν της μεταπολίτευσης «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία»… Ήταν η εποχή που μετά την εισβολή στην Κύπρο και την επταετία της χούντας στην Ελλάδα, τα αντι-δυτικά και ειδικά τα αντιαμερικανικά αισθήματα της κοινής γνώμης στην Ελλάδα ήταν στο κόκκινο. Ήταν και το Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν , ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας που έδωσε στον Καραμανλή το προεδρικό του αεροπλάνο για να γυρίσει στην Ελλάδα και να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και η μετέπειτα στενή φιλία Παπανδρέου – Μιτεράν. Η Γαλλία πάντα είχε ένα ρόλο ενός γνήσιου και αφοσιωμένου ισχυρού συμμάχου δίπλα στην Ελλάδα.

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Έβλεπα πρόσφατα τα πλάνα και τα ρεπορτάζ από την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού άμυνας στην Κύπρο, η οποία φυσικά δεν έγινε σε τυχαία χρονική στιγμή, αλλά και τα πλάνα από τις δυο πανίσχυρες φρεγάτες του γαλλικού ναυτικού στο λιμάνι της Λεμεσού, έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο προφανώς σε σχέση με την έναρξη της γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία TOTALστο οικόπεδο 11. Δεν είμαι ρομαντικός στα θέματα διεθνούς πολιτικής και στρατηγικής. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πει πολύ σωστά «τα κράτη δεν έχουν φίλους αλλά κοινά συμφέροντα».

Κι αυτή τη στιγμή τα κοινά συμφέροντα Κύπρου και Γαλλίας είναι πολύ ισχυρά. Όμως πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια σωστή και σε βάθος χρόνου δουλειά όσον αφορά στην περαιτέρω σύσφιξη της σχέσης Κύπρου και Γαλλίας που να πάρει τη μορφή μιας υποτυπώδους στρατηγικής συμμαχίας. Κάθε φορά που υπάρχει ένα ναυάγιο στο Κυπριακό ή κάποια αρνητική εξέλιξη στρεφόμαστε προς τη Γαλλία. Το ίδιο έκανε και ο Τάσος Παπαδόπουλος μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και τα επόμενα χρόνια υπήρχε μια σύσφιξη των σχέσεων και ενδυνάμωση και της στρατιωτικής συνεργασίας με την ευρωπαϊκή αυτή υπερδύναμη ως αντίβαρο στο blame gameπου αντιμετωπίζαμε από τις υπόλοιπες δυτικές χώρες.

Τη δεκαετία του ΄80 η Γαλλία ήταν ο πιο σημαντικός προμηθευτής μας οπλικών συστημάτων αφού δεν ακολούθησε το άτυπο εμπάργκο όπλων προς την Ε.Φ που εφήρμοσαν οι ΗΠΑ , η Βρετανία και η Γερμανία. Η Γαλλία είναι σήμερα ένας ακόμη πολυτιμότερος σύμμαχος της Κύπρου και οι διμερείς σχέσεις πρέπει να γίνουν ακόμη πιο έντονες ανεξάρτητα από τη συνύπαρξη μας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αφενός οι γαλλικές εταιρείες συμμετέχουν στην εξόρυξη του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, αφετέρου η συνεχιζόμενη κρίση στη σχέση της με τη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας , αυξάνει το ενδιαφέρον για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μην ξεχνάτε ότι ο Ολάντ ακύρωσε συμφωνία 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη Ρωσία που αφορούσε στην πώληση των υπερ-πλοίων ΜISTRAL στο ναυτικό της Ρωσίας. Ο χώρος της Μέσης Ανατολής πάντα είχε έντονο ενδιαφέρον για την πρώην ευρωπαϊκή αποικιακή δύναμη. Ο γειτονικός μας Λίβανος υπήρξε γαλλική αποικία και κάτι σαν προτεκτοράτο της Γαλλίας. Όμως η ασταθής κατάσταση στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες ωθεί τη Γαλλία να βλέπει την Κύπρο σαν σίγουρο αγκυροβόλιο. Η χαοτική εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία και ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού κράτους που αιματοκύλισε τη Γαλλία πολλές φορές, αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την αξία της Κύπρου για τα γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι εξοπλισμοί στην ΕΦ έχουν «παγώσει» εδώ και πολλά χρόνια με το πρόσχημα των διαπραγματεύσεων αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης. Εάν δεν έχουμε κάποια επανεκκίνηση της διαδικασίας λύσης και αντ’ αυτής έχουμε νέα τετελεσμένα από την τουρκική πλευρά, η Γαλλία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ενδυνάμωση της αμυντικής και αποτρεπτικής ικανότητάς μας. Τα γαλλικά οπλικά συστήματα θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο και καλύπτουν κάθε φάσμα απειλής. Τέλος, η Κύπρος , ως πρώην αγγλική αποικία, ανήκε πάντα στη σφαίρα επιρροής της Μεγάλης Βρετανίας.

Όμως, αφενός ο ρόλος της Βρετανίας θεωρείτο πάντοτε «σκοτεινός» και «υστερόβουλος» και αφετέρου μετά το BREXIT , η Γαλλία αποκτά ακόμη περισσότερη δύναμη ως στρατηγικός μας εταίρος για να στηριχτούμε επάνω της την ώρα που παίρνονται αποφάσεις στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ο νέος Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν , πρόσφατα προειδοποίησε την Άγκυρα να μην προβεί σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια απέναντι στο γεωτρύπανο της γαλλικής εταιρείας ή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αποδεικνύοντας ότι η Γαλλία μπορεί να λειτουργήσει ως πραγματικός σύμμαχος της Κύπρου. Το θέμα είναι εμείς να το εκμεταλλευτούμε αυτό σωστά και να το αντιμετωπίσουμε στρατηγικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ