ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάθηκε η ισορροπία

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο αλλά κυρίως στη δεκαετία του ’80 με το «Σισμίκ» και το «Χόρα» και αποκορύφωμα την κρίση του Μαρτίου του ’87, ο στρατιωτικός ανταγωνισμός Ελλάδας – Τουρκίας και η απίστευτη εξοπλιστική κούρσα τους ξέφυγαν με αποτέλεσμα και οι δύο χώρες να φτάσουν στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς πρόκειται για ένα ατελείωτο χορό του παραλόγου, από τον οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν οι δύο χώρες.

Όταν η Ελλάδα το είχε αντιληφθεί πρώτη αυτό στη δεκαετία του ’90 και προσπάθησε να μειώσει τις στρατιωτικές της δαπάνες, πλήρωσε το «τίμημα» στην κρίση των Ιμίων το 1996, όταν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρέθηκαν αποδυναμωμένες απέναντι στον τουρκικό στρατό και φτάσαμε στις «γκρίζες ζώνες». Τότε η κυβέρνηση Σημίτη αναγκάστηκε για να καλύψει το χαμένο έδαφος να προχωρήσει σε ένα γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι ότι όπως το ισοζύγιο του τρόμου κράτησε τον κόσμο εκτός πυρηνικού ολοκαυτώματος κατά τον «ψυχρό» πόλεμο, έτσι και το στρατιωτικό ισοζύγιο Ελλάδας και Τουρκίας απομακρύνει το ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου και πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Όσο πιο δυνατή είναι η αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδας για να προκαλέσει μεγάλη ζημιά και κόστος στην Τουρκία, τόσο πιο πολύ θα το σκεφτούν οι Τούρκοι. Όμως τα τελευταία χρόνια, το ισοζύγιο αυτό πάει να χαθεί, λόγω της οικονομικής αδυναμίας πλέον της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία γίνεται πλέον μια περιφερειακή υπερδύναμη, αφού κατάφερε με ένα μελετημένο και μακρόπνοο στρατηγικό πλάνο να φτάσει σήμερα στο σημείο να παράγει η ίδια εξελιγμένα οπλικά συστήματα και να μην εξαρτάται από άλλες χώρες.

Η Τουρκία θα αρχίσει να παραλαμβάνει το 2018 τα πρώτα από τα 100 ολοκαίνουργια και αόρατα στα ραντάρ F-35 αμερικανικής προέλευσης στα οποία είναι συμπαραγωγός χώρα. Ταυτόχρονα ξεκινάει την κατασκευή δικού της μαχητικού 5ης γενιάς αλλά και δικού της υπερσύγχρονου άρματος μάχης, το ALTAY. Ενδεικτικό των μεγαλόπνοων σχεδίων της Τουρκίας είναι και η απόφαση για ναυπήγηση δύο ελικοπτεροφόρων, τα οποία θα μπορούν να κτυπήσουν οπουδήποτε στο Αιγαίο. Τι ακολουθεί; Με μαθηματική ακρίβεια, αεροπλανοφόρο και το πιο τρομακτικό σενάριο: πυρηνικά όπλα. Κι ενώ ο πιο αποφασιστικός παράγοντας ήταν η ελαφρά υπεροχή του ελληνικού ναυτικού στο Αιγαίο, δυστυχώς και αυτό πάει να χαθεί αφού η Τουρκία ναυπηγεί και δικής της κατασκευής υπερσύγχρονες φρεγάτες.

Η Ελλάδα παρακολουθεί μουδιασμένη αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την άμεση αντίδραση αν και ήδη είναι πολύ αργά. Η γεωγραφία υποχρεώνει την Ελλάδα να πρέπει να ξοδεύει περισσότερα και να αποκτά περισσότερα όπλα από όσα έχουν άλλες μεγαλύτερες χώρες. Το ξέρατε ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία έχουν μικρότερο στόλο αρμάτων αλλά και μαχητικών; Έτσι με αποσπασματικές κινήσεις προσπαθεί να καλύψει κάπως το κενό. Φαίνεται ότι θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των F-16 αλλά και των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και Patriot.

Επίσης υπάρχει μια πρόθεση, ίσως όχι ρεαλιστική, για απόκτηση μιας μοίρας 20 F-35, που όμως θα παραδοθούν πολύ πιο μετά από τα τουρκικά. Όμως τα κενά και οι ελλείψεις στο ναυτικό, την αεροπορία αλλά και τον στρατό ξηράς παραμένουν μεγάλες και πολλές. Το ίδιο τραγική είναι και η κατάσταση στην Εθνική φρουρά. Ανέκαθεν ο σκοπός της ήταν να είναι μια ικανή αποτρεπτική δύναμη, η οποία θα μπορούσε να καθυστερήσει την τεράστια τουρκική στρατιωτική μηχανή μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις από την Ελλάδα ή να παρέμβουν οι ξένες δυνάμεις. Δυστυχώς εδώ και χρόνια η Εθνική φρουρά έχει μείνει σχεδόν εγκαταλελειμμένη ενώ με τις απαιτήσεις για την επιτήρηση της ΑΟΖ έχει αυξημένες υποχρεώσεις.

Όταν ένα παραδοσιακά ουδέτερο κράτος αιώνων όπως η Ελβετία διατηρεί ένα αξιόμαχο στρατό αποτροπής, δεν μπορεί η Ελλάδα να επιτρέψει να χαθεί η ισορροπία στο Αιγαίο, ούτε η Κύπρος να μην κάνει τα βασικά για μια αξιόμαχη Εθνική Φρουρά. Από τη στιγμή που ξέραμε ότι θα φτάναμε στην ημερομηνία έναρξης γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και υλοποίησης παρόμοιου πλάνου για την ελληνική ΑΟΖ, έπρεπε να είχαμε φροντίσει να μην υπάρχει η δυνατότητα αμφισβήτησής τους. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ελπίζουμε απλώς να μην προκύψει κάποιο θερμό επεισόδιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ