ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μοντερνισμός ή τακτικισμός;

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Μπορεί η ποδοσφαιρική κοινή γνώμη ν’ αντέξει ένα τέτοιο ντιλ; Μια συμφωνία δηλαδή,  μεταξύ ενός προπονητή που υπέγραψε στην ομάδα που μέχρι και την τελευταία στιγμή του στέρησε τον τίτλο του πρωταθλητή;

Μιλώντας για το μοντέρνο ποδόσφαιρο, εκατό τοις εκατό. Σε μια εποχή που το χρήμα κατακυριεύει σχεδόν κάθε πτυχή του αθλήματος, κάτι τέτοιο δεν μοιάζει καθόλου περίεργο. Η απόφαση ενός επαγγελματία να συνεχίσει την καριέρα του σε μια άλλη ομάδα ανταγωνιστική, την ίδια κιόλας ώρα που το κυνήγι των στόχων βρίσκεται σε εξέλιξη, εμπίπτει ακριβώς στο ψυχρό επαγγελματικό πλαίσιο που διέπει το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Και ακριβώς τούτος ο κωδικός συμπεριφοράς περιστρέφεται γύρω από τον επαγγελματισμό που διέπει τα συμφωνηθέντα μέρη. Να μπορεί δηλαδή ο προπονητής ή επαγγελματίας να σεβαστεί το ψωμί που τρώει στην ομάδα και φυσικά η νέα του ομάδα να σεβαστεί την αντίπαλη.

Μιλώντας για συγκεκριμένα δεδομένα. Ο Κρίστιανσεν για παράδειγμα να τήρησε με ευλάβεια το συμβόλαιο του με την ΑΕΚ και ο ΑΠΟΕΛ να ενημέρωσε την ΑΕΚ για την πιθανή συμφωνία του με τον Δανό προπονητή.

Το αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, επιτρέψτε μας να έχουμε τις αμφιβολίες μας. Ίσα, ίσα κιόλας που μάλλον η περίπτωση δανού και ΑΠΟΕΛ εμπίπτει σ’ αυτό που λέμε τακτικισμός. Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι οι πρωταθλητές μίλησαν με τον προπονητή του αντιπάλου με σκοπό να πάρουν το φετινό πρωτάθλημα. Κάτι τέτοιο μοιάζει με ηλιθιότητα και στον ΑΠΟΕΛ δεν φημίζονται γι’ αυτό.

Από την άλλη όμως, έχω την εντύπωση ότι ο ΑΠΟΕΛ αλλά και ο Κρίστιανσεν δεν λειτούργησαν δεοντολογικά.  Κατ’ αρχήν να πούμε ότι το ντιλ δεν έχει οριστικοποιηθεί ωστόσο οι επαφές μεταξύ των δύο μερών είναι σίγουρο ότι έγιναν εδώ και πολλή καιρό. Τα μίλησαν και μάλλον συμφώνησαν προφορικά.

Και κάπου εδώ είναι το σημείο που χάνουν το δίκαιο τους. Ο Κρίστιανσεν και ο κάθε Κρίστιανσεν έχει το δικαίωμα να συζητά και να επιλέγει τους σταθμούς της καριέρας του. Πόσο μάλλον δε όταν κατάλαβε ότι η παραμονή του στην ΑΕΚ μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη, νοουμένου ότι η σχέση του με τον Ρόκα εδώ και καιρό δεν είναι στο καλύτερο επίπεδο. Το ίδιο και ο ΑΠΟΕΛ. Έχει το δικαίωμα να συνομιλεί με τον οποιοδήποτε και να προσλαμβάνει τον επαγγελματία της αρεσκείας του. Σε τούτη όμως την περίπτωση εάν ήθελαν να είναι σωστοί, θα έπρεπε να ενημερώσουν την ΑΕΚ για το μεταξύ τους νταλαβέρι ή φλερτ.

Από κει και πέρα, εάν όντως συνέβαινε κάτι τέτοιο, η ΑΕΚ θα είχε την ευκαιρία να αποφασίσει για τα πεπραγμένα στην ομάδα της. Ο Κρίστιανσεν πιθανόν να αποχωρούσε και θα είχε και δίκαιο. «Κύριοι δεν με θέλετε, με γεια σας και χαρά σας». Και από την άλλη ο ΑΠΟΕΛ θα μπορούσε να κάνει τα κουμάντα του με καθαρό το μέτωπο. Και οι τρεις δηλαδή μεριές θα είχαν ενώπιον τους συγκεκριμένα δεδομένα και ανάλογα θα αποφάσιζαν. Κάτι  τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβεί στην Κύπρο για λόγους που δεν θ’ αναλύσουμε και είναι λίγο πολύ γνωστοί.

Φαίνεται αλήθεια ότι ο ΑΠΟΕΛ επί Πρόδρομου Πετρίδη, λειτουργεί με βάση την δυναμική που απέκτησε οικονομικά και όχι μόνο. Εκμεταλλεύεται δηλαδή καταστάσεις και δεδομένα και ίσως αυτό να μην είναι κακό σε μια εποχή σκληρού ανταγωνισμού. Υπάρχει δηλαδή τούτη η τακτική, η οποία καμιά φορά μετατρέπεται σε πραγματικότητα (βλέπε Βάντερ, Κρίστιανσεν) καμιά φορά περιορίζεται σε φήμη (βλέπε Μοντέιρο, Λαίφης και Σκέμπρι). Επιλέγει δηλαδή ο ΑΠΟΕΛ να εφαρμόσει τον κανόνα του ισχυρού που κάνει κουμάντο, όπως και όποτε θέλει, κάτι που κάνουν πολλοί «ηγεμόνες» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.  

Αν αυτό είναι κακό ή όχι, ο καθένας ας το κρίνει από τη δική του σκωπτική γωνία. Πρέπει όμως να καταγραφεί ο τακτικισμός που ακολουθείται, έτσι για την ιστορία. Ή ακόμη καλύτερα για να φυλάξει ο καθένας τα νώτα του…  

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση

X