ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Against modern football

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Μπερδευτήκαμε. Διαβάζεις τα καλοκαιρινά ρεπορτάζ ανά την Ευρώπη και νομίζεις ότι τις μεταγραφές στις ομάδες διαχειρίζονται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Σίτυ του Λονδίνου, η Γουόλ Στριτ και όλοι «οικονομικοί δυνάστες» του πλανήτη.

Ιλιγγιώδη ποσά. 222 εκατ. συν κάτι ψιλά προσφέρουν οι Άραβες της Παρί για να πάνε τον Νεϊμάρ στη γαλλική πρωτεύουσα. 180 εκατ. οι της Ρεάλ για ένα 18χρονο παιδί που παίζει στο πριγκιπάτο του Μονακό.
Νισάφι πια. Οκ, χρόνια τώρα έχουμε διαπιστώσει ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς ένα άθλημα αλλά μια βιομηχανία κολοσσός. Μήπως όμως έχουν ξεφύγει τα πράγματα; Τώρα να μου πεις… «είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε» και εκμεταλλεύεται ένα παιχνίδι.

Ένα παιχνίδι που πλέον δείχνει ανήμπορο να υπερασπιστεί τη φύση του. Επιτιθέμενο από «αρπακτικά» που μόνο στόχο έχουν πια το οικονομικό κέρδος και τίποτα άλλο. Παιχνίδι που σιγά-σιγά αλλοιώνεται στον πυρήνα του με αποτέλεσμα η ψυχαγωγία που προσφέρει να μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ οικονομικών κολοσσών.

Για κάτι παιδιά προικισμένα να χαϊδεύουν την μπάλα, δίνονται λεφτά που θα μπορούσαν να λυτρώσουν λαούς και λαούς. Καταπονημένους, αδικημένους που κάποιοι εκμεταλλεύονται τη γη τους για να μεγεθύνουν το θησαυροφυλάκιό τους.

Είναι πρόκληση σε εποχές τόσο άγριες για την ανθρωπότητα, δαπανούνται λεφτά για μη ουσιώδεις λόγους. Για το ποιος τάχατες θα σηκώσει το κύπελλο ή θα στεφθεί πρωταθλητής.

Την ίδια ώρα που το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Τη χρονική στιγμή που 85 άνθρωποι έχουν συνολική περιουσία ενός τρισ. δολαρίων, όσα δηλαδή 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι που είναι και οι πιο φτωχοί του κόσμου, βιώνοντας την πείνα στο πετσί τους.

Δεν μπορεί να είμαστε όλοι τόσο απαθείς σ’ αυτές τις εξελίξεις. Το ποδόσφαιρο ξεκίνησε από τους φτωχούς που το έβλεπαν ως μέσο ψυχαγωγίας και άθλησης μάλλον για να ξεφεύγουν από τη μίζερη πραγματικότητα.

Πλέον έχει αλλάξει τα χέρια. Μόνο που άλλαξαν τα πάντα. Πλέον οι κανόνες δεν είναι οι ίδιοι. Δεν είναι βασισμένο στην έμπνευση, στο ένστικτο, στην αυτο-δημιουργία, στο συναίσθημα. Είναι κάτι άλλο. Σωστά το λένε κάποιοι στην οικουμένη. This is modern football… και είμαστε εναντίον του.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση