ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:21
 

Η «κριτική» της Δευτέρας

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Τα γράψαμε δεκάδες φορές. Μη σου πω, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα «ξοδέψαμε» τοn χώρο μας στην εφημερίδα, σχολιάζοντας την αρρωστημένη νοοτροπία ή κουλτούρα που διαθέτουμε ως οπαδοί ως προς το πώς αντιλαμβανόμαστε επιτυχημένο ή αποτυχημένο έναν προπονητή.

Λίγο-πολύ καταλήξαμε ότι η πιο τιμητική θέση στο άθλημα, στην Κύπρο θεωρείται ξεσκονόπανο στα χέρια εργαζόμενου σε τμήμα καθαριότητας.

Τούτη ακριβώς η προσέγγιση δεν πολύ διαφέρει και στο πώς αντιλαμβανόμαστε γενικότερα την πορεία μιας ομάδας ή ενός ποδοσφαιριστή ατομικά. Ακόμη και της προσφοράς μιας διοίκησης, ενός προέδρου, ενός παράγοντα.

Όλοι, μα όλοι αξιολογούνται ανάλογα με το τι συμβαίνει το Σαββατοκύριακο. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε η «θεοποίηση», οι κολακείες και τα κομπλιμέντα γεμίζουν το μυαλό του καθενός από τη Δευτέρα και έπειτα.

Εάν το αποτέλεσμα του αγώνα είναι αρνητικό, τότε η εκμηδένιση, οι προσβολές και η απαξίωση κυριαρχούν στην κουβέντα της Δευτέρας.

Με αυτή ακριβώς τη νοοτροπία παρατηρείται εύκολα η «σχιζοφρενική» συμπεριφορά που χαρακτηρίζει κάποιους, ίσως τους περισσότερους, ως προς τις απόψεις που διαθέτουν και εκφράζουν.

Τη μία εβδομάδα είναι σούπερ ευχαριστημένοι, αισιόδοξοι… το επόμενο επταήμερο είναι πεσιμιστές, μηδενιστές.

Με αυτά και με αυτά, με όλες δηλαδή τις υπερβολές και τις ακραίες θέσεις, δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί την πραγματικότητα νηφάλια. Δεν υπάρχουν κριτήρια, δεν αναλύονται δεδομένα και δεν υφίσταται η σωστή αξιολόγηση.

Και όταν όλα αυτά, συντείνουν στο να μην υπάρχει εξέλιξη. Να μην υφίσταται το ιδεατό. Αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση. Ο μεγάλος και σοφός προπονητής, ο παίκτης σύμβολο, οι νεαροί που έχουν το μέλλον μπροστά τους, ο εμβληματικός πρόεδρος, η επιτυχημένη διοίκηση και πάει λέγοντας.

Δεν διατηρείται τίποτα. Αφού τα πάντα αξιολογούνται από το αποτέλεσμα και όχι από τη συνολική δουλειά που γίνεται.

Εάν για παράδειγμα η Μπαρτσελόνα δεν ήταν στη Δυτική Μεσόγειο αλλά στην Ανατολική δεν θα μπορούσε ποτέ να αγγίξει το μεγαλείο της ως κλαμπ, αφού κάποιοι θα διέκοπταν την εξέλιξη, λόγω ενός αποτελέσματος ή κάποιων κακών εμφανίσεων. Κυρίως τη Δευτέρα. Εάν δε, θα υπάρξει ποτέ κάτι αντίστοιχο της όποιας Μπαρτσελόνα στο νησί μας, ούτε τη Δευτέρα παρουσία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση

X