ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καλό Πάσχα ή καλό ξεμπέρδεμα;

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Με βεβαιότητα το Πάσχα διατηρεί στο έπακρον τη σημασία του ως προς τη θρησκεία και τα πιστεύω του καθενός. Όπως επίσης και οι συμβολισμοί που πηγάζουν μέσα από τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Έχει όμως και το Πάσχα επηρεαστεί απ’ όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε εδώ και ένα πλέον μήνα. Την παρά- νόρμαλ κατάσταση ομολογώ, που μεταμόρφωσε ως διά (κακής) μαγείας τα πάντα.

Ακόμη και το Πάσχα. Και δεν αναφέρομαι σώνει και καλά ότι δεν θα στηθεί το καθιερωμένο γλέντι με τη σούβλα και τα συναφή, αλλά γενικώς.  Πιο πολλή σημασία έχει τι θα πει ο επιδημιολόγος παρά ο ιερό- κήρυκας. Πιο ισχυρός είναι ο πόθος για την επιστροφή στην κανονικότητα, παρά η λύτρωση που επιφέρει η Ανάσταση απέναντι στο θάνατο. Ποιο σημαντική είναι η αυξομείωση της επιστημονικής καμπύλης παρά το ανεβοκατέβασμα του Γολγοθά.

Η μόνη λέξη που διατηρεί την έννοιά της απόλυτα είναι τα «πάθη». Και αυτή όμως μη νομίζεις, έχει αποκτήσει παρατεταμένη ισχύ. Γιατί άμα σε κανονικές εποχές, ισχύει έως ότου επέλθει η Ανάσταση, με τον ιό θα έχει συνέχεια…. χωρίς να γνωρίζει κανείς το τέλος της.

Γιατί προς το παρόν, μπορεί ο περισσότερος κόσμος να επαναπαύτηκε στο μιντιακό σκηνικό που στήθηκε γύρω από τον κορωνοϊό και στην «ασφάλεια» της καραντίνας…. όταν όμως φτάσουμε στο χρονικό σημείο καταμέτρησης των ζημιών, τα δεδομένα θα γίνουν επιεικώς… πιο σκληρά.

Τα πάντα έχουν διαφοροποιηθεί. Ακόμη και το άρθρο που διαβάζεις. Γιατί άμα ήταν ένα συνηθισμένο κείμενο εν μέσω Πάσχα, θα σου έγραφα ένα σωρό ευχούλες και συμβολισμούς μήπως και γαργαληθεί η ψυχή του αναγνώστη.

Έλα όμως που δεν. Πέρασε αθόρυβα όσο ποτέ άλλοτε το Πάσχα, παραμένουμε στην απομόνωση και όταν με το καλό μας επιστρέψουν μέρος της κανονικότητάς μας, θα πεθυμήσουμε την καραντίνα και την αυξομείωση της καμπύλης. Θα λέμε «Δρ Κωστρίκης» και θα χύνουμε μαύρο δάκρυ.

Γιατί το επόμενο στάδιο είναι αυτό που λέμε, αποτίμηση της κατάστασης ή πιο λιανά μέτρηση της ζημιάς. Και εκεί να δεις πάθη. Δεν χρειάζεται να στα γράψω ένα, ένα γιατί θα γίνει η ψυχή σου μαύρη.

Επιστρέφοντας στην κανονικότητα, που δεν υπάρχει στην παρούσα φάση, να σου ευχηθώ «καλό Πάσχα». Εάν όμως παραμείνουμε σ’ αυτή την παρά νορμάλ κατάσταση θα σου ευχηθώ «καλό ξεμπέρδεμα».

Διαλέγεις και παίρνεις…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση