ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επανένωση δια της Αλλοτρίωσης

Του Ανδρέα Μορφίτη

Μέσα στην προσπάθεια ορισμένων κύκλων και ατόμων να προλειάνουν - δήθεν - το έδαφος για την φημολογούμενη «επανένωση» των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, έχει εξαπολυθεί ένα όργιο απίστευτης εκστρατείας που στοχεύει να καλλιεργήσει την αυτοενοχοποίηση των Ελληνοκυπρίων με την ταυτόχρονη αποενοχοποίηση των τουρκικών εγκλημάτων και θηριωδιών εναντίον του Κυπριακού Ελληνισμού.
Ταυτόχρονα επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου μεθοδευμένη άσκηση ψυχολογικής πίεσης που στοχεύει στην απονεύρωση, την αποδυνάμωση και τελικά την εξαφάνιση κάθε μορφής αντίστασης και όσης απέμεινε εθνικής αξιοπρέπειας των Ελλήνων της Κύπρου.

Τα όσα συντελούνται και σχεδιάζονται δυστυχώς από τους ίδιους τους συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν καλύτερα ούτε με την  πιο επιτυχημένη τουρκική προπαγάνδα.
Προς υποστήριξη των πιο πάνω απόψεων μου θα σταχυολογήσω μερικά μόνο πρόσφατα «δείγματα γραφής».
1ον Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ σε τηλεοπτική εκπομπή του Μέγα ισχυρίστηκε ότι μεταχειριζόμασταν τους Τ/Κ συμπατριώτες μας σας «μισταρκούς» μας και πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ότι εμείς σφάξαμε πολλούς Τ/Κ από το 1960 μέχρι την Τουρκική εισβολή και πως οι Τ/Κ αγνοούμενοι αναλογικά είναι περισσότεροι των Ε/Κ αγνοουμένων!

Δηλαδή, τώρα που οι Ε/Κ οικοδόμοι μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για εξεύρεση εργασίας δεν είναι «μισταρκοί» των Τ/Κ εργοδοτών τους;
Και ο Τουρκικός στρατός κατοχής αθωώνεται από τις θηριωδίες και τις ομαδικές εν ψυχρώ δολοφονίες και βιασμούς που διέπραξε; Ή απλά τον εξομοιώνουμε με τα μεμονωμένα κρούσματα που διέπραξαν μερικοί ανεγκέφαλοι δικοί μας απλά και μόνο για να κάνουμε την εξίσωση της «συμφιλίωσης»;
2ον Ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί διετύπωσε την άποψη πρόσφατα ότι «οι νέοι στην Νότια Κύπρο παραπλανούνται στα μαθητικά τους χρόνια και ότι τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα πρέπει να αλλάξουν». Στην απαράδεκτη αυτή παρέμβαση του κατοχικού ηγέτη ουδεμία επίσημη απάντηση δόθηκε αλλά αντίθετα διορίστηκαν στην δικοινοτική επιτροπή για την Παιδεία Ε/Κ «ακαδημαϊκοί» που ισχυρίστηκαν σε συνέντευξη τους ότι το «Δεν Ξεχνώ» είναι σοβινιστικό σύνθημα και τα τραγικά γεγονότα του 1963-64 και του 1974 τα διδάσκουμε στα σχολεία μας «ως μονομερή αφήγηση των γεγονότων!»

Άποψη του εν λόγω ακαδημαϊκού είναι πως η τεχνική επιτροπή για την εκπαίδευση θα πρέπει να σταματήσει τη στερεότυπη αφήγηση της ιστορίας που αντί να φέρνει την επανένωση, φέρνει τη διχοτόμηση!»
3ον Ανάμεσα  στα πρόσφατα «επαναπροσεγγιστικά δημιουργήματα» συγκαταλέγεται ένα θεατρικό έργο για την ιστορία της Τουρκάλας πόρνης που ήταν το πρώτο θύμα των διακοινοτικών ταραχών τον ματωμένο Δεκέμβριο του 1963.

Αλλά ο σεναριογράφος δεν εμπνεύσθηκε από τις δεκάδες δολοφονίες που διαπράχθηκαν εναντίον Ε/Κ  αθώων πολιτών όλους τους μαύρους μήνες του 1964 και του 1974
4ον Συμπληρωματικά με τα πιο πάνω προσθέτω και το μεγαλόπνευστο έργο «Made in Cyprus» που σκηνοθέτησε ο Ε/Κ Ανδρέας Τσουρής.

Αναφέρει σχετικά το ενημερωτικό  σημείωμα του θεάτρου «Διόνυσος», που ανέλαβε την πραγματοποίηση των παραστάσεων «Το μικρό σουβλιτζίδικο του κύριου Ματθαίου είναι το αγαπημένο στέκι του κύριου Γιάννη Ηρακλέους, που τρώει συχνά με την οικογένεια του, λόγω του ότι είναι φθηνά και νόστιμα, ιδίως ο γύρος του που τον φτιάχνει ο Αχμέτ, ο υπάλληλος του Ματθαίου. Όταν όμως ο κ. Γιάννης ανακαλύπτει ότι ο «μισταρκός» του Ματθαίου είναι Τουρκοκύπριος, κάνει σφοδρότατες παρατηρήσεις στον ιδιοκτήτη του σουβλιτζίδικου, όχι γιατί έχει κάτι με τους Τουρκοκύπριους, όπως ισχυρίζεται, αλλά διότι- κατά τη γνώμη του- δεν έπρεπε να τους δίνουμε δουλειές ούτε να τους παραχωρούμε τα δικαιώματα του Κύπριου πολίτη, ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Η ανακάλυψη του κ. Γιάννη για τον Τουρκοκύπριο «μισταρκό» δυστυχώς γι’ αυτόν δεν θα είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η πλέον δυσάρεστη από τις διαδοχικές εκπλήξεις που θα υποστεί, διότι οι ανατροπές στην εξέλιξη του έργου θα αποκαλύψουν πολύ περισσότερα.»
Για όσα απαράδεκτα και καταστροφικά συντελούνται στο πνεύμα, στη ψυχή, στους λόγους και στις πράξεις Ε/Κ Πολιτικών, Πολιτών, Κινήσεων, Ομάδων και αόρατων κύκλων, καταθέτω απόσπασμα από την επιστολή του Γιώργου Σεφέρη προς την αδελφή του Ιωάννα Τσάτσου.

«….. την εποχή αυτή ελλοχεύει στην Κύπρο ένας κίνδυνος, μια δύναμη διαβρωτική – η αγγλική πολιτική -που ύπουλα και μεθοδικά απεργάζεται τον εθνικό αποπροσανατολισμό και τον αφελληνισμό του νησιού».
Επίσης ο Γιώργος Σεφέρης σε επιστολή του προς τον Θεοτοκά το 1954 αναφέρει «Υπάρχουν 400 χιλιάδες ψυχές από την καλύτερη, την πιο ατόφια Ρωμιοσύνη, που προσπαθούν να τις αποκόψουν από τις πραγματικές τους ρίζες και να τις κάνουν λουλούδια θερμοκηπίων.
Σ’ αυτή τη γωνιά της γης δουλεύει μια μηχανή που κάνει τους Ρωμιούς σπαρτούς Κύπριους- όχι Έλληνες – που κάνει τους ανθρώπους μπάσταρδους, με την εξαγορά και απαθλίωση των συνειδήσεων, με τις  κολακείες των αδυναμιών ή των συμφερόντων»
Προφητικά και για κακή μας μοίρα, ο Γιώργος Σεφέρης είχε προβλέψει το μπαστάρδεμα και τον αφελληνισμό μας.

Η Αγγλική δολοπλοκία πέτυχε στο διαβρωτικό της έργο και βρήκε στην Κύπρο ανέλπιστους συμμάχους και συνοδοιπόρους.


 

 


 
 

 


 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X