ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βία κατά των γυναικών

Της Δρ. Μαρίας Σωκράτους*

Τον τελευταίο καιρό βγαίνουν στην επιφάνεια πολλές υποθέσεις βίας κατά των γυναικών, ανεξαρτήτως ηλικίας, άλλες λιγότερο και άλλες πιο σοβαρές.

Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών δυστυχώς όμως είναι διαχρονικό, δεν είναι σημείο των καιρών, παρόλο που για αρκετό καιρό παρέμενε κρυμμένο. Ένα φαινόμενο που πρέπει πάραυτα να εξαλειφθεί. Για να καταπολεμήσεις, όμως, κάτι πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσεις.

Η βία δεν είναι μόνο σωματική, όπως λανθασμένα πιστεύουν ορισμένοι. Βία είναι κι αυτή που δεν αφήνει σημάδια στο σώμα, η ψυχολογική, η συναισθηματική. Πολλές από εμάς, του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου, έχουμε υποστεί κάποιας μορφής ψυχολογική βία. Τυχερές όσες το κατάλαβαν και αντέδρασαν. Τι γίνεται, όμως, με τις υπόλοιπες;

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της ψυχολογικής βίας είναι η αναγνώριση. Η μορφή που μπορεί να πάρει δεν είναι συγκεκριμένη και ίσως διαφέρει ανά περίπτωση: από τα φαινομενικά «απλά» σχόλια για την εμφάνιση και το ντύσιμο, στην απομόνωση της γυναίκας, από το φιλικό ή/ και οικογενειακό περιβάλλον, μέχρι την πλήρη υποτίμηση και ισοπέδωση της προσωπικότητας.

Όταν μία γυναίκα βρίσκεται σε μία κατάσταση (φιλική, ερωτική, οικογενειακή, επαγγελματική) η οποία της προκαλεί αρνητικά συναισθήματα που πολύ συχνά μετατρέπονται σε σωματικά προβλήματα (πόνος στο στομάχι, υπερευαισθησία, διαταραχές του πεπτικού συστήματος κ.ά.) τότε είναι η ώρα να ζητήσει βοήθεια.

Πολλές γυναίκες κατηγορούν τον εαυτό τους για τη βία στην οποία υπόκεινται, κάνοντας έτσι τη φυγή από την κατάσταση δύσκολη έως ακατόρθωτη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό για τη γυναίκα να ζητήσει βοήθεια πρώτα από τους φίλους και το στενό οικογενειακό περιβάλλον και μετά από ειδικούς, εάν και εφόσον χρειάζεται.

Δεν είναι ντροπή να μοιραστείς το πρόβλημά σου και να ζητήσεις βοήθεια – είναι επιβεβλημένο. Η βία, δυστυχώς, δεν μειώνεται με τον καιρό, αλλά αντίθετα αυξάνεται.

Παρόλο που το άρθρο αναφέρεται στις γυναίκες, βία μπορούν να υποστούν και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως παιδιά και μειονότητες. Αν εντοπίσετε κάποιον που χρειάζεται βοήθεια, προσφέρετέ την!

*Ειδική σε θέματα φύλου, Young BPW Europe Representative, Ταμίας της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X