ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κομματικός Big Brother στις κάλπες

Του Στέλιου Αμερικάνου
Αναπληρωτή Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών 

Η Συμμαχία Πολιτών είχε καταθέσει πρόταση νόμου ώστε να τεθεί τέρμα στην αναχρονιστική παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων στον χώρο διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Η παρουσία των κομματικών εκπροσώπων, με τα εμβλήματα των κομμάτων τους σε περίοπτη θέση, συνιστά έκφανση έκδηλης ψυχολογικής πίεσης προς τους ψηφοφόρους, ακριβώς πριν να ασκήσουν το δικαίωμά τους.

Επιπλέον, τα κόμματα καταγράφουν όσους έχουν ψηφίσει και εξασκούν πίεση ακόμα και με κατ’ οίκον επισκέψεις ώστε οι πολίτες που επιλέγουν να μην ψηφίσουν, να εξαναγκαστούν να το πράξουν.

Ταυτόχρονα, η παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων συνιστά, αυτή καθ΄αυτή, κατάφωρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων από τη στιγμή που καταγράφεται από τα εν λόγω άτομα ποιος έχει παρευρεθεί και ποιος όχι στην ψηφοφορία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γνωρίζουν τα κόμματα εάν κάποιος πολίτης επέλεξε να ψηφίσει ή όχι. Και βεβαίως, να ζητούν μετά και εξηγήσεις.

Οι πολίτες ακούνε και βλέπουν καθημερινά τα κόμματα και τους εκπροσώπους τους. Τουλάχιστον την ιερή ώρα της ψήφου, ας αφήσουν τους πολίτες ελεύθερους.

Με την πρόταση νόμου της Συμμαχίας Πολιτών θεωρούσαμε ότι θα καταργείτο μια πρακτική του παρελθόντος, η οποία δεν συνάδει με τον φιλελεύθερο χαρακτήρα της δημοκρατίας μας. Αυτή η πρόταση ακολούθησε μια σειρά άλλων εισηγήσεων που αφορούσαν στο εκλογικό μας σύστημα. Υποστηρίξαμε σθεναρά την οριζόντια ψηφοφορία, καταθέσαμε την πρόταση του ανακλητού (ώστε οι πολίτες να μπορούν με την ψήφο τους να ανακαλούν μέσω δημοψηφισμάτων τους εκλελεγμένους αντιπροσώπους τους που δεν τήρησαν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις), την αυτόματη εγγραφή των ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο μόλις κλείσουν το 18ο έτος, αλλά και την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Καμιά απ’ αυτές τις προτάσεις, δυστυχώς, δεν υιοθετήθηκε. Η εισήγηση για να τεθεί τέρμα στην παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων στον χώρο της ψηφοφορίας τέθηκε ενώπιον της Βουλής και τελικά απορρίφθηκε με τις ψήφους ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και την αποχή του ΔΗΚΟ. Αλλά υπερψηφίστηκε η κατάργηση της απλής αναλογικής.

Ενώ κατά τα άλλα όλοι επαγγέλλονται προσήλωση στον εκσυγχρονισμό του εκλογικού μας συστήματος, στην πράξη εξακολουθεί το στενό κομματικό συμφέρον να καθορίζει τις αποφάσεις κάποιων σχηματισμών.

 

-

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση