ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη δίνη της αξιακής κρίσης

Της Αντιγόνης Περικλέους Παπαδοπούλου

Πολλά έχουν δει τα μάτια μας τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο δεν τα έχουμε δει όλα και τίποτα δεν μας ξενίζει πια. Βιώνουμε μέρες παρακμής...

Δήμαρχοι και κρατικοί αξιωματούχοι βρίσκονται πίσω από της φυλακής τα σίδερα. «Κύριοι», που μέχρι πρότινος αποτελούσαν την ραχοκοκκαλιά της πολιτικο-οικονομικής ελίτ, αποκαθηλώνονται. Άλλοι δεν κλείνουν μάτι, φοβούμενοι νέες αποκαλύψεις για δική τους εμπλοκή.

Ανατρέχουμε στο πρόσφατο παρελθόν της τελευταίας πενταετίας. Λίγο προ των προεδρικών εκλογών, θυμούμαστε το επικρατούν σλόγκαν της προεκλογικής περιόδου αναφορικά με την οικονομική κρίση. Χρειαζόμαστε «ηγέτη για την κρίση». «Η κρίση θέλει ηγέτη». Ακούσαμε τότε μεγαλόστομες διαβεβαιώσεις. «Δεν θα γίνουν αποδεκτοί οι σκληροί όροι του ΔΝΤ για τη δανειακή σύμβαση και ούτε κούρεμα καταθέσεων, γιατί ισοδυναμούν με υπόδειξη πόρτας εξόδου προς την Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωζώνη και την Ευρώπη» (Αβέρωφ Νεοφύτου -7 /3/ 2013).

Δυστυχώς ούτε οι διαβεβαιώσεις Αναστασιάδη, ούτε οι καταγγελίες του τότε υπουργού οικονομικών (27.3.2016) μας έσωσαν. Στο Eurogroup βρεθήκαμε ξυπόλυτοι στα αγκάθια.Το κούρεμα έγινε. Η Κύπρος μετατράπηκε σε πειραματόζωο. Έκτοτε ο λαός βιώνει τραγικές συνέπειες και θυσίες. Η κρίση δεν τιθασεύτηκε. Ωστόσο κάποιοι επιμένουν να ωραιοποιούν καταστάσεις και να παρουσιάζουν το κούρεμα ως «ευλογία!».

Επειδή δεν διαθέτουμε μνήμη χρυσόψαρου, συγκρίνουμε προεκλογικές τότε «δεσμεύσεις» με «μετεκλογικές πράξεις». Αντλούμε μαθήματα από τα παθήματα, κατανοώντας πλήρως τα αίτια απαξίωσης των πολιτών σε πολιτικές και πολιτικούς .
Κι ας πάψουν κάποιοι, να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Καταλαβαίνουμε πολλά...

Στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων θυσιάστηκε πρόσφατα ο άγραφος ηθικός νόμος που ίσχυε διαχρονικά, να μην αλλάζεται δηλαδή το εκλογικό μέτρο, λίγο πριν από εκλογές, με στόχο να διασφαλιστεί η παντοδυναμία των μεγάλων κομμάτων με αποκλεισμό των «μικρών».

Έγιναν «φωτογραφικές» τροποποιήσεις του νόμου περί ασυμβίβαστου, για να μπορούν κάποιοι ψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι να αναλάβουν κομματικά/ πολιτειακά αξιώματα.

Επιδιώχθηκε κατάθεση νομοθετημάτων για παράταση των Δημοτικών εκλογών μέχρι το 2019 και ποινικοποίηση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Τα δύο τελευταία νομοσχέδια ευτυχώς αποσύρθηκαν την υστάτη, γιατί συνιστούσαν κατάφωρη παράβαση του Συντάγματος και της χάρτας ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Τα σκάνδαλα και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται. Η πρόσφατη διαρροή των εγγράφων Παναμά φαίνεται να εμπλέκει και την Κύπρο σε σκάνδαλα φοροδιαφυγής, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και παράνομες εξαγωγές συναλλάγματος. Αλλού πέφτουν κυβερνήσεις. Προκαλούνται αναταράξεις. Στην Κύπρο, τίποτα προς το παρόν, δεν κινείται. Η χώρα ζει στην απέραντη μακαριότητα της ένοχης σιωπής. Περί άλλων τυρβάζει αφού πολλά τραγελαφικά απασχολούν την καθημερινότητά μας.

Είναι οι αποκαλύψεις Φαίδωνα που προκαλούν αψιμαχίες και οργίλες αντιδράσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου. Είναι οι τάτσες για τους άτσαλους χειρισμούς στον καταρτισμό ψηφοδελτίων, που εύστοχα σχολιάζει ο Άριστος Μιχαηλίδης: «οι εκλογές ούτε καλλιστεία είναι, ούτε ριάλιτυ σόου,ούτε όμως και πεδίο να προσέρχεται ο καθένας να επιδεικνύει την καμουφλαρισμένη μετριότητά του, την ώρα που ο τόπος χρειάζεται μυαλά".

Ψιλά γράμματα,βέβαια, όλα αυτά. Ζούμε σε μια χώρα όπου από καιρό χάσαμε το μέτρο. Ο καθένας είναι ότι δηλώσει. Η μετριότητα κυριαρχεί. Τα καλύτερα μυαλά εξάγονται ή απομονώνονται για να μην συνιστούν κίνδυνο ανατροπής κατεστημένων. Οι πελατειακές σχέσεις συντηρούνται. Τα πρωσοποπαγή καθεστώτα δικτατορεύουν.

Δυστυχώς όπως στρώσαμε, κοιμούμαστε. Αφήσαμε τη διαχρονική ατιμωρησία σκανδάλων, να εκθρέψει ασυδοσία, παραφροσύνη, αλλοτρίωση, αποπροσανατολισμό, ραγιαδισμό και να γιγαντώσει την αξιακή κρίση.

Σημεία των καιρών και οι δουλοπρεπείς επιδαψιλεύσεις στον Τούρκο κατακτητή. Οι γλοιώδεις συμπεριφορές στην αυλή του Αρταξέρξη και η πρόσφατη προκλητική φωτογράφηση του Προέδρου της ΚΟΠ με την τουρκική ημισέληνο στη φανέλα.’Ενα ατόπημα, που έγινε τρισχειρότερο με τη φτηνή δικαιολογία περί «Αγωνιστικής ανωτερότητας και ελευθερίας», αφού η ημισέληνος πληγώνει ένα ολάκερο λαό, που βιώνει πολύχρονα την τουρκική κατοχή, συνεχείς προκλήσεις και παράλογες αξιώσεις.

Εναγωνίως σήμερα αναζητείται «ηγεσία» για να τιθασεύσει την αξιακή κρίση. Να ακούσει τη φωνή διαμαρτυρίας των πολιτών. Να θέσει τέλος στην ανοχή και στο θέατρο του παράλογου. Να τιμωρήσει όσους υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού για να αναστηλώσει επιτέλους την ελπίδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X