ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θεσμοί, με έγκριση της Βουλής

Toυ Μιχάλη Δαμιανού*

Στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής αλλά και αμφισβήτησης βρέθηκαν, σε διάφορες περιπτώσεις κατά τους τελευταίους μήνες, οι ανεξάρτητοι θεσμοί του κράτους. Μάλιστα, αυτή η κριτική εκφράστηκε από την ίδια την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τους διόρισε. Κάτι που σίγουρα προβλημάτισε την κοινωνία που προσβλέπει στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των θεσμών, έτσι ώστε να λειτουργεί η δικαιοσύνη, η ισονομία, η ισοπολιτεία και κυρίως η Δημοκρατία.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύουμε στους ανεξάρτητους θεσμούς και στην αναγκαιότητα να λειτουργούν αμερόληπτα, αποφασιστικά, μακριά από παρεμβάσεις και πιέσεις. Θεωρούμε ότι η παρουσία τους διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του κράτους και δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης απέναντι σε διαδικασίες και μηχανισμούς. Μάλιστα, όσο πιο ισχυροί νιώθουν οι θεσμοί, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα από την δράση τους. Μέσα από αυτή την προσέγγιση έχουμε ευθύνη να τους θωρακίζουμε και να τους στηρίζουμε, όταν μάλιστα βάλλονται από αυτούς που τους έχουν διορίσει. Εμείς δεν ακολουθήσουμε την πρακτική της μηδενιστικής αντιπολίτευσης και της ισοπέδωσης. Διαπιστώνουμε κάποια κενά και κάποια περιθώρια βελτίωσης, γι’ αυτό υποβάλλουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Εκ των πραγμάτων, η ενίσχυση και η θωράκιση των ανεξάρτητων θεσμών, είναι αναγκαία και μάλιστα με τροποποίηση του Συντάγματος. Η πρότασή μας, που υποβάλλεται τόσο προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, την κυβέρνηση, όσο και γενικότερα προς την κοινωνία, αφορά τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή, τον Βοηθό Γενικού Ελεγκτή, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Βασικός άξονας της πρότασης είναι να συνεχίσουν οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι να διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά με την επικύρωση της Βουλής (κάτι για το οποίο ίσως χρειαστεί να υπάρξει άλλη νομοθετική ρύθμιση). Αναγκαστικά, η επικύρωση της Βουλής πρέπει να είναι κατά πλειοψηφία, για συνταγματικούς λόγους.

Επιπλέον, η Βουλή θα έχει το δικαίωμα να παύσει τον οποιοδήποτε ανεξάρτητο αξιωματούχο, εάν αυτός υποπέσει σε συγκεκριμένου είδους παραπτώματα. Οι λόγοι παύσης, θα πρέπει να συζητηθούν και δεν μπορεί να είναι μόνο η ηθική αισχρότητα και η εσχάτη προδοσία. Μπορεί και πρέπει, για παράδειγμα, το ασυμβίβαστο να είναι λόγος παύσης. Η παύση ανεξάρτητων αξιωματούχων θα πρέπει να γίνεται με την επικύρωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Δηλαδή, έννομο συμφέρον θα έχει και η Βουλή στην παύση ανεξάρτητου αξιωματούχου και θα μπορεί να υποβάλει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για την παύση.

Η πρόταση δεν έχει προεκλογικό χρώμα ή αντιπολιτευτική διάθεση. Μάλιστα προτείνεται όπως οι συγκεκριμένες πρόνοιες να δεσμεύουν τους ανεξάρτητους αξιωματούχους οι οποίοι θα διοριστούν μετά την ψήφιση του νόμου. Δηλαδή, όσοι έχουν ήδη διοριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό τους όρους που έχουν προσληφθεί.

Προσβλέπουμε σε ένα εποικοδομητικό διάλογο και αναμένουμε πιθανές ιδέες και εισηγήσεις, εντός του πλαισίου και της φιλοσοφίας της πρότασης που υποβάλλουμε. Ας ενισχύσουμε τους θεσμούς, πριν βρεθούμε ξανά μπροστά σε ένα νέο επεισόδιο αμφισβήτησής τους.

Υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΚΟ*

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X