ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το μήνυμα της Ανάστασης

Της Αντιγόνης Περικλέους Παπαδοπούλου*

Στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι σαφής ο παραλληλισμός των παθών του Κυρίου με τα πάθη της γης μας και διακαής η προσδοκία να αξιωθούμε ανάσταση της πολύπαθης πατρίδας. Η διαδικτυακή δικτύωση με συμπατριώτες και Μορφίτες συγχωριανούς διασκορπισμένους παντού, συνιστά πολύτιμο κρίκο. Μας ενώνει. Δίνει κουράγιο και δύναμη. Κοινή η νοσταλγία και ο πόθος για λεύτερη επιστροφή σε Μόρφου, Κερύνεια κι Αμμόχωστο, Κυθρέα, Λύση, Ακανθού, Λευκόνοικο, Καραβά, Λάπηθο και Καρπασία..

Μαυρόασπρες φωτογραφίες κατεχομένων, αναρτούνται καθημερινά. Μαζί, κι ένας οδικός χάρτης της Μόρφου που μας ταξιδεύει νοσταλγικά σε σπίτια, γειτονιές, εκκλησιές και σχολειά. Ευτυχώς που τέτοιες φωτογραφίες διασώθηκαν, αφού οι πλείστοι τις στερηθήκαμε. Εις πείσμα των σημερινών άγριων καιρών, ακονίζουν την μνήμη. Διδάσκουν πατριδογνωσία στους νεότερους. Μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές, τότε που η ζωή περιστρεφόταν γύρω από την οικογένεια. Στο λιτό, αλλά πεντακάθαρο, πατρικό σπίτι. Στο οικογενειακό τραπέζι όπου έσμιγαν συγγενείς, γείτονες, κουμπάροι για να μοιραστούν σπιτικές λιχουδιές και μικροχαρές της ζωής. Σε ολάνθιστες αυλές γεμάτες γιασεμί κι αγιόκλημα. Σε περιβόλια με λεμονανθούς. Ήταν και τότε δύσκολοι οι καιροί. Ο φόβος για πιθανή τουρκική εισβολή στο Συριανοχώρι καραδοκούσε λόγω γειτνίασης της Μόρφου, με Λεύκα και Καζιβερά. Ωστόσο η ζωή κυλούσε σχετικά ήσυχα. Το μεροκάματο έβγαινε με βιοπάλη και θυσίες. Κάθε γονιός προσδοκούσε σ΄ ένα καλύτερο μέλλον και σπουδές για το παιδί του, ώστε να αποφύγει τις δικές του στερήσεις. Κι όταν ο Παπάγιωργης έψαλλε το «Δεύτε λάβετε φως» στον περίβολο του Άη -Γιώρκη και το «Χριστός Ανέστη» αντιλαλούσε μέχρι τον γειτονικό Άγιο Μάμα, το εκκλησίασμα ένοιωθε σιγουριά για τη νίκη της ζωής και την Ανάσταση, που σίγουρα θα ακολουθούσε τη Σταύρωση και τον Γολγοθά του καθενός, αλλά και της Κύπρου μας..

Πάσχα 2016! Φέτος συμπληρώνονται 42 χρόνια προσμονής. Η Ανάσταση της Κύπρου δεν ήρθε ακόμη. Οι πρόσφυγες γονείς αργοσβήνουν αδικαίωτοι. Πολλοί επισκέπτονται την κατεχόμενη γη, μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ως παροδικοί επισκέπτες. Άλλοι, όπως κι εγώ, καρτερούμε την ευλογημένη ώρα της μόνιμης επιστροφής, αρνούμενοι τον εξευτελιστικό έλεγχο ταυτότητας στα σημεία ελέγχου των οδοφραγμάτων και συμβιβασμούς σε θέματα αρχών. Ο Τούρκος εισβολέας και διαρρήκτης της γης μας διαχρονικά παραβιάζει ασύστολα ιστορικές μνήμες και παραδόσεις. Οι δήθεν θεματοφύλακες των διεθνών νόμων δεν σέβονται τίποτα. Αγνοούν άγραφους νόμους ηθικής. Ποδηγετούν το δικαίωμα ενός λαού να διαφεντεύει το παρόν και το μέλλον του χωρίς πάτρωνες, με ψευτοεγγυητές τους εμπόρους των Εθνών.

Όλα αυτά τα χρόνια, έπρεπε να αντλήσουμε μαθήματα από τα πολλά μας παθήματα. Το πραξικόπημα. Την τουρκική εισβολή και κατοχή. Τους μαξιμαλιστικούς μακρόπνοους σχεδιασμούς Άγκυρας, Ντεκτάς και άλλων εγκαθέτων. Επιδιώκουν φυλετικό και γεωγραφικό διαμελισμό του νησιού. Αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσάρτιση των κατεχομένων στην Τουρκική επικράτεια. Αναβάθμιση και τελική αναγνώριση του ψευδοκράτους σε ξεχωριστό κράτος.
Δυστυχώς αποτύχαμε να σχεδιάσουμε μια δεσμευτική πανεθνική στρατηγική Ελλάδας -Κύπρου. Ανεκτήκαμε ρόλο πειραματόζωου σε αμερικανικόφερτα win-win πειράματα και πρόσφατα, στα πειράματα οικονομικού κουρέματος. Αφήσαμε στο απυρόβλητο την κατοχική Τουρκία. Ανεκτήκαμε την ποντιοπιλατική συμπεριφορά των Δυτικών εταίρων.

Ας πάψουμε να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Ας κατανοήσουμε την νεοθωμανική αλαζονεία. Τα παιγνίδια της ΄Αγκυρας στα θέματα μεταφοράς ενέργειας και νερού, στο κυπριακό, κουρδικό, συριακό και μεταναστευτικό πρόβλημα. Το παιγνίδι στο κυπριακό είναι στημένο. Αν επικρατήσει το δίκαιο του ισχυρού και διαμοιραστεί η πατρίδα επί ίσοις όροις, ο Γολγοθάς θα διαιωνίζεται. Η πολυπόθητη « Ανάσταση Πατρίδας" θα γίνει όνειρο απατηλό .

Γι αυτό οφείλουμε να είμαστε ενεργοί πολίτες.Να επαγρυπνούμε. Να στηλιτεύουμε τα κακώς έχοντα. Να διεκδικούμε. Να παλεύουμε για σωστές και αποτελεσματικές λύσεις στη σωρεία αδιεξόδων που μας ταλανίζουν. Να μην αφήσουμε τον ωχαδελφισμό και την παθητικότητα να μας καθηλώνουν στον καναπέ. Να έχουμε άποψη και κριτική σκέψη ώστε να μην παρασυρόμαστε από γλοιώδεις αρριβίστες που εξυπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες. Οφείλουμε να θέτουμε την πατρίδα πάνω από όλους και όλα, στέλλοντας σαφέστατο μήνυμα πως δεν την ξεπουλάμε. Καλή Ανάσταση!

Τέως Ευρωβουλευτής*

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση