ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το τρωθέν κύρος των βουλευτών και ο ενδυματολογικός κώδικάς τους

Του Δρα Λουκά Αριστοδήμου*

Σίγουρα δύσκολα κάποιος μπορεί να αμφισβητήσει τις καλές προθέσεις του νέου Προέδρου της Βουλής και ακόμα πιο δύσκολα να διαφωνήσει με τη χρησιμότητα του επονομασθέντα δωδεκάλογου των μέτρων που έχει εξαγγείλει.

Μου θύμισε το άρθρο μου «Σουηδία: Οι Κύπριοι πολιτικοί θα ήσαν άνεργοι» που είχα γράψει και δημοσιεύτηκε στον εγχώριο Τύπο τον περασμένο Νιόβρη. Αλλά μόνο σαν άρωμα φαγητού που ήταν αναγκαίο να ψηθεί, αλλά η φωτιά δεν ήταν αρκετή και δεν ψήθηκε ικανοποιητικά για να καταστεί φαγώσιμο και εύγευστο.

Ένας καλόπιστος μεν αλλά γνήσια απαιτητικός πολίτης θα ανέμενε από τον νέο πρόεδρο να πάει σε ακόμα πιο ριζοσπαστικά μέτρα και σίγουρα πιο συγκεκριμένα, αν θέλετε και γιατί όχι, ανάλογα με τους κανόνες στη βάση των οποίων και οι Σουηδοί Βουλευτές λειτουργούν. Δεν θα μπω σε αναλύσεις, ούτε να τους απαριθμήσω ξανά, αφού κάποιος μπορεί να ανατρέξει στο σχετικό άρθρο και να τους διαβάσει.

Απλώς θα αναφέρω κάποιους από αυτούς τους κανόνες που θα μπορούσαν να προάγουν και ανορθώνουν το τρωθέν κύρος της Βουλής και των βουλευτών. Τέτοιοι είναι:
• Η διαφάνεια από 200 χρόνια επιβάλλεται από το Σύνταγμα της Σουηδίας και είναι πάνω απ’ όλα και μπροστά από κάθε δραστηριότητα και κυρίως στην πολιτική ζωή.
• Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ελέγχουν όχι μόνο τα έξοδα των πολιτικών, αλλά και τις φορολογικές τους δηλώσεις και τα εισοδήματά τους.
• Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ελέγχουν την καθημερινή δημόσια αλληλογραφία, (και την ηλεκτρονική) ακόμα και του πρωθυπουργού.
• Οι πολιτικοί δεν έχουν προνόμια απέναντι στους κοινούς πολίτες.
• Κανένας βαθμός πολιτικού δεν έχει το προνόμιο της αμνηστίας…

Πέρα από αυτά και προβληματιζόμενος με βάση την πολύχρονη πείρα μου από τη σαθρή και ανεπαρκή λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Βουλής ως συνόλου, μέσα από το μικροκομματικά και συμφεροντολογικά στεγανά, αλλά και από την καθημερινή βίωση των άδικων έως παράνομων και αναποτελεσματικών ως προς το όφελος των πολιτών νόμων, κρίνω πως άλλες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες.

Οι πιο σημαντικές, κατά την κρίση μου είναι οι ακόλουθες δύο:
1. Ο απόλυτος σεβασμός από τους ίδιους τους βουλευτές των νόμων που οι ίδιοι ψηφίζουν. Παράλληλα η υποχρέωσή τους να τους εφαρμόζουν οι ίδιοι τους κατά τρόπο απαραβίαστο και παραδειγματικό.
2. Η σύσταση μιας ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία να ξεχωρίσει με προτεραιότητα μια σειρά από άδικους και αναποτελεσματικούς νόμους που άπτονται των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολιτών-καταναλωτών. Με την κατάλληλη τροποποίησή τους, θα μπορούσαν να απλοποιήσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών-καταναλωτών μέσα από την πρόληψη και την αποτελεσματική θεραπεία των αδικιών που συντελούνται εις βάρος τους, χωρίς πρακτικά αυτοί να χρειάζεται να προσφεύγουν στα δικαστήρια.

Κατά την άποψή μας, μόνο αν αυτή η αντίληψη και πρακτική επικρατήσει, τότε πραγματικά θα δημιουργούνταν μια νέα καλή νοοτροπία αντικρίσματος του σωστού ρόλου της Βουλής, των βουλευτών και των κομμάτων και σίγουρα σταδιακά θα αποκαθίστατο το κύρος τους και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτούς. Τότε σίγουρα θα αποφευγόταν στην πράξη η προσφυγή στη λαϊκή ρήση, σχετική με τον ενδυματολογικό κώδικα «άλλαξεν ο Μανωλιός και έβαλεν τα ρούχα του αλλιώς»

*Πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας ζωής

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X