ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επιβολή του 19% ΦΠΑ στα οικόπεδα

Του Μάριου Μαυρίδη*

Η επιβολή ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα που πωλούνται για εμπορικούς σκοπούς είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη καθώς αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Κύπρος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει στείλει προειδοποιητικές επιστολές στην κυβέρνηση και η επιβολή της φορολογίας αυτής δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πώληση οικοπέδων και αφορά κυρίως εταιρείες ανάπτυξης γης. Η πώληση οικοπέδων από εταιρείες που ασκούν άλλες δραστηριότητες ή από νοικοκυριά, δεν απαιτεί την επιβολή του ΦΠΑ, εκτός και αν ο Έφορος Φορολογίας κρίνει διαφορετικά. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση που δεν εμπορεύεται οικόπεδα, πουλήσει ένα οικόπεδο σε μια άλλη επιχείρηση ή σε ένα νοικοκυριό, δεν χρεώνει ΦΠΑ. Το ίδιο ισχύει για νοικοκυριά που πουλούν οικόπεδα σε άλλα νοικοκυριά ή σε επιχειρήσεις. Την τελική απόφαση για το τι συνιστά εμπορία οικοδομήσιμης γης, την έχει ο Έφορος Φορολογίας, ο οποίος θα εξετάζει την κάθε περίπτωση. Ο Έφορος Φορολογίας μπορεί να θεωρήσει το διαχωρισμό και την πώληση μερικών οικοπέδων ως εμπορία οικοδομήσιμης γης, η οποία χρεώνεται με ΦΠΑ. Η πώληση ενός ή δύο οικοπέδων, μάλλον δεν θεωρείται εμπορία, ιδιαίτερα όταν δεν συμβαίνει συχνά.

Ο φόρος στα οικόπεδα έπρεπε να είχε επιβληθεί από το 2008 αλλά η τότε κυβέρνηση το καθυστερούσε διότι η επιβολή του θα προκαλούσε μείωση στους τομείς ανάπτυξης γης και των κατασκευών. Εκείνη την εποχή, οι τομείς αυτοί δημιουργούσαν ανάπτυξη στην οικονομία, θέσεις εργασίας και τεράστια έσοδα για το κράτος, παράλληλα όμως, δημιουργούσε τεράστια αύξηση στις τιμές των ακινήτων και υπέρμετρη αύξηση στο δανεισμό. Το ενδεχόμενο επιβολής του ΦΠΑ είχε προκαλέσει περαιτέρω αύξηση στις τιμές λόγω αύξησης της ζήτησης από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι αγόραζαν οικόπεδα πριν την επιβολή του φόρου. Ως αποτέλεσμα, ο φόρος είχε ήδη ενσωματωθεί στις τιμές, όχι μια φορά αλλά δύο και τρείς φορές. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο φόρος είχε επιβληθεί τότε και όχι τώρα, όμως, οι σκοπιμότητες και οι πιέσεις από διάφορα συμφέροντα απέτρεψαν την επιβολή του.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι κατά πόσο η επιβολή 19% ΦΠΑ στα οικόπεδα θα προκαλέσει αύξηση στις τιμές. Κατά τη γνώμη μου, οι τιμές στην αγορά θα ανεβούν πολύ λιγότερο από το 19% διότι οι πωλητές θα απορροφήσουν μεγάλο μέρος του φόρου. Ο λόγος είναι ότι η ζήτηση για οικόπεδα είναι πολύ ελαστική αυτή την περίοδο. Ελαστική ζήτηση σημαίνει ότι οι αγοραστές θα αντιδράσουν σε μια ενδεχόμενη αύξηση των τιμών, περιορίζοντας δραστικά τις αγορές τους, με αποτέλεσμα οι πωλητές να αναγκαστούν να μειώσουν τιμές τους για να ελκύσουν αγοραστές. Μέχρι να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, θα παρατηρηθεί έντονη δραστηριότητα από αγοραστές που θα σπεύσουν να αγοράσουν για να προλάβουν το φόρο, ανεβάζοντας τις τιμές. Μετά την επιβολή του φόρους όμως, θα παρατηρηθεί μείωση στις τιμές των οικοπέδων διότι θα μειωθεί η ζήτηση. Με βάση τα πιο πάνω, δεν υπάρχει λόγος για τους αγοραστές να βιαστούν να αγοράσουν σήμερα. Μπορούν να περιμένουν και μετά την επιβολή του φόρου. Το πάθημα της περιόδου 2006 – 2008 ας μας γίνει μάθημα.

Οικονομολόγος*

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X