ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κραν-Μοντάνα: Οι τρεις πρώτες μέρες

Του Χρύση Παντελίδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Καθώς, λοιπόν, έφτανε στο τέλος της η τρίτη μέρα της διαδικασίας που άρχισε στο Κραν-Μοντάνα, ήταν (και είναι) χρήσιμο να γίνει μια πρώτη ανάλυση της υπό εξέλιξη διαδικασίας στο ελβετικό θέρετρο:

1. Η Τουρκία επανέλαβε για ακόμη μία φορά τις πάγιες, προκλητικές και αδιάλλακτες θέσεις της αναφορικά με το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Το επικοινωνιακό «ποίημα» των συνεργατών του κ. Αναστασιάδη περί «πρώτης φοράς» δεν στέκει καθόλου, αφού, τις ίδιες θέσεις η Τουρκία τις είχε διατυπώσει και στη Γενεύη, τον περασμένο Ιανουάριο, κρυμμένη πίσω από τις δήθεν απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων για διατήρηση εγγυήσεων και παραμονή τουρκικού στρατού. Άλλωστε, αυτές οι τουρκικές θέσεις δεν είναι καινούργιες. Είναι θέσεις συμβατές με τις διαχρονικές διακηρύξεις τις Τουρκίας, οι οποίες μάλιστα περιλαμβάνονταν και στο σχέδιο Ανάν που ο κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε συντριπτικά το 2004.

2. Η Τουρκία απέδειξε για πολλοστή φορά ότι στόχος της δεν είναι μια σωστή και λειτουργική λύση προς όφελος των Κυπρίων (και άρα και των Τουρκοκυπρίων) αλλά η νομιμοποίηση και διαιώνιση της παρουσίας και του ρόλου της στην Κύπρο και η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένας στόχος διπλός, που βρήκε πρόσφατα σύμμαχο στο πρόσωπο του κ. Άιντε ο οποίος, με το απαράδεκτο έγγραφό του, επιχείρησε να τον καμουφλάρει και να τον πλασάρει στην ελλαδική και την ελληνοκυπριακή πλευρά.

3. Πολλά και μεγάλα είναι τα βήματα που η Τουρκία πρέπει να κάνει προκειμένου να φτάσουμε σε μια σωστή και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος. Όχι μόνο γιατί αυτή ευθύνεται για τη δημιουργία και την ύπαρξή του, αλλά και γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά της. Πολλές, «γενναιόδωρες» και επικίνδυνες ήταν οι υποχωρήσεις των κ. Χριστόφια και Αναστασιάδη τα τελευταία εννέα χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άλλα περιθώρια. Είναι δε φανερό πως με την πολιτική των τελευταίων χρόνων απομακρυνόμαστε από μια σωστή και λειτουργική λύση και παράλληλα, εγκλωβιζόμαστε, ως ελληνοκυπριακή πλευρά και ως Κυπριακή Δημοκρατία, σε διαδικασίες, ορολογίες και ιδέες που υποβαθμίζουν ή επιχειρούν να καταργήσουν το κράτος μας και, ταυτόχρονα, αναβαθμίζουν το κατοχικό ψευδοκράτος.

4. Συγκεκριμένες ιδέες ή πρόνοιες ή σκέψεις, που είτε συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες είτε γίνονται δεκτές από τον κ. Αναστασιάδη και τους κυρίους Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρο Κυπριανού, απορρίπτονται από τη μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού. Είναι αδιανόητο, η τριανδρία Ν. Αναστασιάδης-Α. Νεοφύτου-Α. Κυπριανού να καθορίζει τις διαπραγματευτικές της θέσεις από το τι θα δεχόταν η Τουρκία και όχι από το τι θέλουν οι Ελληνοκύπριοι.

5. Η εφαρμογή μιας Νέας Στρατηγικής για το Κυπριακό, αλλά και για την πατρίδα μας γενικότερα, είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ. Στρατηγική που θα στοχεύει σε μια σωστή λύση η οποία θα βελτιώνει την παρούσα κατάσταση.

Στρατηγική που θα αποτρέπει ένα κλείσιμο του κυπριακού προβλήματος με τουρκικούς όρους και διατάξεις που θα καταργούν το κράτος μας και θα θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Στρατηγική που θα προστατεύει και θα ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία. Στρατηγική που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στη βούληση και τις ανησυχίες των ελληνοκυπρίων αλλά και του συνόλου του κυπριακού λαού.

ΥΓ. Αυτό το άρθρο γράφτηκε την Παρασκευή το απόγευμα, επομένως αναπόφευκτα στηρίζεται στα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ο κ. Χρύσης Παντελίδης είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών «Τάσσος Παπαδόπουλος».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X