ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρεις Βαρωσιώτισσες απαντούν σε ένα άρθρο

Των Aιμίλια Μαστρή- Χριστοφορίδου, Αυγή Φραγκοπούλου, Γιώτα Ιωαννίδου-Αυξεντίου

Διαβάσαμε προσεκτικά το άρθρο του Πανίκου Χαραλάμπους αρχισυντάκτη του οικονομικού Φιλελευθέρου, που γράφει ότι, στο τέλος «τυχεροί» και «ευνοημένοι» θα είναι οι πρόσφυγες.

Ειλικρινά, μόνο η αναφορά από κάποιον, στο ότι οι πρόσφυγες μπορούν, έστω και αν το έγραψε με πολλή δόση σαρκασμού και με τη χρήση των εισαγωγικών, να θεωρηθούν «τυχεροί» και «ευνοημένοι», μας εξόργισε. Δε μπορούμε αλήθεια να καταλάβουμε, τι τον ώθησε να γράψει αυτό το τόσο αναίσθητο και προσβλητικό άρθρο, χρησιμοποιώντας την φρικτή «ιδιότητα» του πρόσφυγα, που για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Κύπρου και θίγει τις ευαισθησίες του και είναι λόγος μεγάλου πόνου, για να σαρκάσει την τωρινή Κυπριακή οικονομική πραγματικότητα.

Νομίζουμε ότι πρέπει να θυμίσουμε τον κ. Χαραλάμπους τι πραγματικά σημαίνει για τους εκτοπισμένους της Τούρκικης εισβολής, η ιδιότητα του πρόσφυγα, μιλώντας κυρίως για την οικονομική πλευρά και αφήνοντας τη συναισθηματική πλευρά στο πλάι. Από τα γραφόμενά του αντιλαμβανόμαστε ότι δε γνωρίζει. Λογικό είναι, κάποιος που δεν είναι πρόσφυγας, να μη μπορεί να καταλάβει τι πραγματικά σημαίνει να είσαι πρόσφυγας στην ίδια σου τη χώρα.

Πρέπει να θυμίσουμε στο κ. Χαραλάμπους ότι πριν σχεδόν 45 χρόνια ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Κύπρου πήρε το δρόμο της προσφυγιάς, αφήνοντας πίσω ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Με πενιχρή βοήθεια από το κράτος, ξεκίνησε από το μηδέν για να μπορέσει, αρχικά να επιβιώσει και μετά να μπορέσει να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή. Αγόρασε γη και όλα τα χρειώδη που στερήθηκε, σε αξίες που προ της εισβολής ,κανένας στην τώρα ελεύθερη Κύπρο δεν ονειρευόταν, πήρε δάνεια που αν ήταν στον τόπο του ίσως να μη χρειαζόταν και χρεώθηκε ξανά και ξανά, για να μπορέσει να στήσει κάποια δουλειά, χωρίς καμιά βοήθεια από τη λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία.

Για 45 χρόνια οι πρόσφυγες έχουν χαρτιά για τις περιουσίες που αφήσαν πίσω, που ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε να αξιοποιηθούν.

Για 45 χρόνια τους εμπαίζει, γιατί περί αυτού πρόκειται, ο κάθε ΜΗ πρόσφυγας Πρόεδρος και ο κάθε ΜΗ πρόσφυγας κομματικός, υπόσχοντας ένα καλύτερο αύριο που ποτέ δεν ήλθε μέχρι τώρα, αλλά και ούτε υπάρχει η διάθεση και η βούληση να έλθει.

Για 45 χρόνια δεν επικρατεί η ανάλογη σωφροσύνη, για να βρεθεί ένας συμβιβασμός, που θα δώσει στους πρόσφυγες, το ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑ, ότι εφόσον δεν είναι στη γη που τους γέννησε και στα σπίτια και στις περιουσίες τους, έστω και τώρα, την ύστατη, θα μπορέσουν να δουν το μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια τους με αισιοδοξία. Όμως τα συμφέροντα κάποιων συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ΜΜΕ θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνουν για πάντα οι «τυχεροί» πρόσφυγες.

Ακολουθώντας το δικό του σκεπτικό, μήπως σαρκαστικά κάποιος, θα μπορούσε να γράψει άρθρο πως και οι αιχμάλωτοι πολέμου ήταν και αυτοί «τυχεροί» γιατί βρέθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και δεν ήταν στο μέτωπο που θα κινδύνευαν να σκοτωθούν; Άτοπες αναφορές, κυρίως όταν παίζεις με τον πόνο του άλλου, πρέπει να αποφεύγονται «δια ροπάλου». Πρώτα απ’ όλα μιλά ότι το Κυπριακό δε θα υπήρχε σαν πρόβλημα, αν δεν υπήρχε μια ιδιαίτερη σχέση του Κυπρίου με τη γη και το σπίτι του. Μήπως εννοεί ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να συνδέει κάποιον με τον τόπο του, είτε Κύπριος είναι είτε από το Τζιμπουτί, είναι η ιδιοκτησία γης;

Ακτήμονες, δε δικαιούνται να έχουν σύνδεση με τον τόπο που τους γέννησε και τους μεγάλωσε; Που γενιές πριν απ’ αυτούς, έζησαν και έκαναν τις οικογένειες τους, άσχετα αν τους ανήκε κάποια ακίνητη περιουσία. Πολύ φτηνά, θεωρεί ο κος Χαραλάμπους, ξεπουλά κάποιος τη ζωή που έχασε και τις αναμνήσεις του.

Το σημείο που θίγει περί της ευρύτητας της ιδιοκτησίας, πραγματικά μας διαφεύγει. Πως σκέφτεται ότι θα ήταν διαφορετική η ουσία του Κυπριακού; Αν η περιουσίες που χάθηκαν, θα ήταν συγκεντρωμένες στα χέρια των λίγων, οι ακτήμονες εκτοπισμένοι θα ήταν « ψευδοπρόσφυγες» και πραγματικοί πρόσφυγες θα ήταν μόνο οι ιδιοκτήτες γης;

Φαίνεται να ξεχνά ο κος Χαραλάμπους, ότι ανάμεσα στους παθόντες του χρηματιστηρίου και των υπόλοιπων τραπεζιτικών σκανδάλων, ένα μεγάλο μέρος ήταν ΚΑΙ πρόσφυγες. Προφανώς έχει επίσης ξεχάσει ότι οι πρόσφυγες ζουν στις ελεύθερες περιοχές εδώ και 45 χρόνια,
Ειδοποιός διαφορά είναι, ότι οι πρόσφυγες στερήθηκαν τον τόπο τους μια φορά και υπέφεραν οικονομικά χωρίς καμιά βοήθεια και όταν κατάφεραν μετά από χρόνια να ορθοποδήσουν καταστράφηκαν για ακόμα μια φορά από τη βρωμιά και δυσωδία που επικρατεί σ’ αυτό το κράτος. Καταστροφή επί της καταστροφής.

Ο «τυχερός» πρόσφυγας, μπορεί να κρατά τα χαρτιά του κτηματολογίου που να αναγράφεται ότι είναι ο ιδιοκτήτης κάποιας περιουσίας στα κατεχόμενα, αλλά πιθανότητα και αυτή είναι υποθηκευμένη, αφού η Κυπριακή δημοκρατία του έκανε τη μεγάλη χάρη να μπορεί να την υποθηκεύσει.

Την υπεραξία της γης στο Νότο, άλλοι την καρπώθηκαν, σίγουρα όχι οι πρόσφυγες.

Αδιάβαστος ο κ. Χαραλάμπους, που αν και οικονομικός συντάκτης, αναφέρει ότι οι πρόσφυγες έχουν τη «τύχη» να μη μπορούν να υποθηκεύσουν τη περιουσία τους. Νομίζουμε ότι οφείλει να ενημερωθεί κυρίως λόγω επαγγέλματος, ότι εδώ και πολλά χρόνια είναι δυνατόν να υποθηκευθεί περιουσία στα κατεχόμενα. Φυσικά οι αξίες υπολογίζονται σε επίπεδα σχεδόν προ εισβολής αλλά η δόση που πρέπει να δίνει είναι στα σημερινά επίπεδα. Με τις ανακρίβειες, αναλήθειες καθώς και με την ελαφρότητα και την ασχετοσύνη του άρθρου του, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να εξοργίσει τον προσφυγικό κόσμο. Κάτι άλλο που προκαλεί, είναι το ότι ο Φιλελεύθερος «ελαφρά τη καρδία», δημοσίευσε αυτό το άρθρο. Λυπούμαστε πραγματικά για λογαριασμό τους. Οφείλει να επανέλθει με ένα άλλο άρθρο που να γράφει αλήθειες και όχι ανακρίβειες και σίγουρα με περισσότερο σεβασμό στις αναφορές του στους πρόσφυγες.

Δε θα θέλατε να δείτε τη οργή αυτών που έχασαν τα πάντα σε μία νύκτα πριν 45 χρόνια. Εκτός από τον εκτοπισμό από την Τουρκία όταν έκανε την εισβολή, με μια Ελλάδα της οποίας η βοήθεια δεν ήλθε ποτέ, αδικήθηκαν κατάφορα και από τη ίδια τη Κυπριακή Δημοκρατία που μόνο Κράτος Δικαίου ΔΕΝ ήταν όσον αφορά τους πρόσφυγες. Για αυτό εισηγούμαστε να αφήσετε τους πρόσφυγες ήσυχους, μακριά απότα κοντόφθαλμα και άνοστα παιχνιδάκια σας και να σκέφτεστε πολύ, πριν αποφασίσετε να δημοσιεύσετε ένα τόσο άστοχο άρθρο.

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X