ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπουργείο Εξωτερικών: Σε αναζήτηση οράματος

Του Πέτρου Ζαρούνα*

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε πρόσφατα ανακοίνωση –πρόσκληση του προς τους Κύπριους πολίτες με την οποία τους καλεί να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση με αντικείμενο το όραμα του υπουργείου για τα επόμενα χρόνια. Ανταποκρινόμενος άμεσα στο κάλεσμα του υπουργείου και του υπουργού κ. Ν. Χριστοδουλίδη αποφάσισα να αφιερώσω το παρόν άρθρο μου στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.

Έχω την άποψη πως το όραμα ενός υπουργείου της ΚΔ δεν μπορεί παρά να συνδυάζεται και να υπηρετεί το συνολικό όραμα που έχουμε για τη ΚΔ. Στο παρελθόν οι Έλληνες Κύπριοι είχαμε το όραμα της ένωσης(1950) χάριν του οποίου διεξάχθηκε και ο ένοπλος αντιαποικιακός αγώνας της ΕΟΚΑ και οδηγηθήκαμε στην ανεξαρτησία. Στην επόμενη περίοδο κάποιοι με πολιτικά μέσα αλλά και υπονομευτικές ενέργειες οραματίστηκαν και επιδίωξαν τη διπλή ένωση(1964). Στη συνέχεια νέο κυπριακό όραμα έγινε εκείνο του εφικτού (1968) δηλαδή της ανεξαρτησίας με παραχώρηση αυτονομίας στους Τ/κ. Μετά τη τουρκική εισβολή του 1974 αυτό αντικαταστάθηκε με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Στα χρόνια που ακολούθησαν και όταν η ΚΔ ανήκε στους τότε Αδέσμευτους ακούσαμε για το όραμα να γίνουμε η Σιγκαπούρη της Μεσογείου(1988). Κατά καιρούς κάποιοι μίλησαν για την ΚΔ ως τη γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή. Υπήρξαν και εκείνοι που σκέφτηκαν τη Κύπρο ως το ακραίο ευρωπαϊκό φυλάκιο της χριστιανικής Δύσης απέναντι στην μουσουλμανική Ανατολή. Το τελευταίο εθνικά αποδεκτό όραμα που είχαμε, και υλοποιήθηκε το 2004, ήταν εκείνο της ένταξης της ΚΔ στην ΕΕ. Σήμερα χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα το ίδιο δυνατό με εκείνο της ένταξης στην ΕΕ για να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στη πορεία μας σαν λαός αλλά και σαν ΚΔ. Η δική μου πρόταση είναι ότι το εθνικό μας όραμα θα πρέπει να είναι η μετατροπή της ΚΔ σε ένα ευρωπαϊκό πόλο σταθερότητας και ασφάλειας και σε μία θεσμικά ενισχυμένη δημοκρατία (ομοσπονδιακή αν αυτό συμφωνηθεί με τους Τ/κ) που να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και διασφαλίζει την ισόρροπη ευημερία όλων των πολιτών της.

Μία χώρας Φάρο των ευρωπαϊκών αξιών στην Ανατολική Μεσόγειο και φερέγγυο εταίρο για τις χώρες της περιοχής καθώς και τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το Υπουργείο Εξωτερικών μπορεί και πρέπει, με την ανάλογη αναδόμηση και πολλαπλή ενίσχυση, να συνεισφέρει κατά τρόπο αποφασιστικό στην υλοποίηση τμημάτων αυτού του εθνικού οράματος. Η ένταξη της ΚΔ στην ΕΕ έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας του κυπριακού κράτους, τη νοοτροπία της κυπριακής κοινωνίας αλλά και στο τρόπο που η ΚΔ παρεμβαίνει διεθνώς καθώς και στο τρόπο που οι τρίτοι την αντιμετωπίζουν. Ως ευρωπαϊκό κράτος και μέσα από την εμπλοκή μας σε όλες τις πολιτικές της Ένωσης αποκτήσαμε σημασία και διαπραγματευτικά εργαλεία τόσο έναντι των ευρωπαίων εταίρων μας όσο και έναντι τρίτων χωρών που οι αποφάσεις της ΕΕ τους αφορούν και τους επηρεάζουν. Αυτό σε συνδυασμό με κεντρική μας θέση στη καρδιά της ανατολικής Μεσογείου και την ανάδειξη της περιοχής σε σημαντικό ενεργειακό πεδίο μας δίνουν τις δυνατότητες να αναδειχθούμε σε πόλο σταθερότητας και ασφάλειας. Το εξελισσόμενο πλέγμα τριμερών συνεργασιών αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του οράματος.

Πέραν από τον εμπλουτισμό και των εξωτερικών μας δράσεων χρειάζεται να προχωρήσουμε στην αναδόμηση του ΥΠΕΞ με τη δημιουργία των θεσμών των εμπειρογνωμόνων, των μετακλητών ειδικών συμβούλων και ενός Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού. Έχουμε επίσης ανάγκη ως ΚΔ νέων θεσμών, όπως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και θεσμικών κειμένων όπως η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, που θα ενισχύσουν την φερεγγυότητα της ΚΔ έναντι των εταίρων της στην ΕΕ και την περιοχή.

* Ο κ. Πέτρος Ζαρούνας είναι διεθνολόγος και μέχρι προσφάτως ο Γραμματέας του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου (2014-2018)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X