ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Γιατί φεύγει ο Έλληνας πρέσβης από την Λευκωσία;

= ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Τα τηλεφωνήματα της Νούλαντ

Πολλά αναμένει στις επόμενες δύο-τρεις ημέρες η κυβέρνηση από τις ΗΠΑ και τον φίλο μας τον Τζο Μπάιντεν. Ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Βικτώρια Νούλαντ, την παλιά γνώριμη του Αναστασιάδη και το βαρύ πυροβολικό του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τα δύσκολα και ειδικά για την Κύπρο κα την ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πηγή μου, η Νούλαντ είχε πολύ πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Τουρκίας για την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα στην μαύρη επέτειο της εισβολής. Η Νούλαντ ενημέρωσε τον Χριστοδουλίδη για το αποτέλεσμα του κρίσιμου τηλεφωνήματός της και φέρεται να έδωσε υποσχέσεις για νέα παρέμβαση προς την Τουρκία σε υψηλό επίπεδο, χωρίς όμως να υποσχεθεί οτιδήποτε.

Δεν απέκλεισε πάντως μια επίσκεψη στην περιοχή μας.

Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πει;

Ποιο ξεκάθαρα δεν μπορούσε να το πει ο Τατάρ, όπως το είπε χθες: Η λύση δύο κρατών είναι σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή. Ενώ, ανακουφισμένος, δήλωσε ότι οι επικίνδυνες συνομιλίες για την ομοσπονδία έχουν τελειώσει.
Όλοι ακούνε τον Τατάρ εκτός από τον Αντόνιο και τους φίλους μας σε ΕΕ και ΗΠΑ;

Μεγάλη η ανυπομονησία στο ΑΚΕΛ

Ένταση επικρατεί στο ΑΚΕΛ μετά τις πρόσφατες εσωκομματικές ανακατατάξεις. Δεν είναι μόνο τα παλιά στελέχη που έχουν περιθωριοποιηθεί είναι και αυτοί που πιέζουν για πολύ πιο εμφανείς και άμεσες αλλαγές στο κόμμα. Η διαμάχη του παλιού με το νέο φαίνεται πως μόλις έχει μπει σε νέα φάση στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Κάποιοι εμφανίζονται ιδιαίτερα έντονοι και ανυπόμονοι και δεν δίνουν καν το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο στο νέο ηγέτη του ΑΚΕΛ για να δρομολογήσει τις αποφάσεις του.

Όπως με ενημέρωσε η αξιόπιστη κυρία Γιαννούλλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Στεφάνου και κυρίως στο πρόσωπο που θα επιλεγεί ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Γιατί φεύγει από τη Λευκωσία ο Έλληνας πρέσβης;

Για έντονο παρασκήνιο με την μετακίνηση του πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία Θεοχάρη Λαλάκο μου μιλούσε προχθές πηγή μου από την Αθήνα. Όπως μου ανέφερε, ο Λαλάκος μετακινείται πριν καν κλείσει δύο χρόνια στη Λευκωσία και στην Αθήνα γίνεται μεγάλη συζήτηση για τους λόγους που οδήγησαν στην εσπευσμένη μετακίνησή του. Ως κύριο λόγο, διπλωματική πηγή στην Αθήνα αναφέρει την διαφωνία μεταξύ του Λαλάκου και του Προέδρου Αναστασιάδη για τους χειρισμούς στο Κυπριακό.
Η πηγή μου αναφέρει ότι η διαδικασία για εξεύρεση του αντικαταστάτη του βρίσκεται σε προχωρημένη εξέλιξη και οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου βρίσκονται σε συνεργασία για το θέμα. Ακούγονται δύο ονόματα, και οι δύο άνδρες. Ο ένας από τους δύο, εάν τελικά επιλεγεί, θα είναι η πρώτη του φορά που θα υπηρετήσει ως πρέσβης.

Όσον αφορά τον Λαλάκο αναμένεται να αναλάβει πολύ ψηλό πόστο το ελληνικό ΥΠΕΞ με τις ευλογίες του Δένδια. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα σταματήσει την ενασχόλησή του με το Κυπριακό.

Η νέα μεγάλη μάχη του Σιζό

Ενώ ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναρρώνει από την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε στην Αθήνα, στη Λευκωσία κάποιοι εργάζονται ασταμάτητα για το εκλογικό συνέδριο της ΕΔΕΚ τον Οκτώβριο. Και δεν είναι όλοι φίλοι ή υποστηρικτές του... Όπως μαθαίνω από έγκυρη πηγή μου εντός του κόμματος, ο Σιζό θα έχει τον Οκτώβριο αντίπαλο, ίσως και αντιπάλους, στη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος. Προς το παρόν γίνεται λόγος για δύο αντιπάλους με τον έναν να έχει παρελθόν σε εκλογική αντιπαράθεση με τον Σιζό. Ο συγκεκριμένος που βρίσκεται στην αφάνεια τα τελευταία χρόνια, φέρεται να φρεσκάρει αργά αλλά σταθερά τις ζώνες επιρροής του εντός της ΕΔΕΚ και κυρίως στην ηγετική βαθμίδα.

Κάποιοι που μέχρι πρόσφατα ήταν φανατικά Σιζοπουλικοί φαίνεται να αλλάζουν στρατόπεδο, κάτι που προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και ψιθύρους.

Οι σταθεροί οπαδοί του Σιζό τον αναμένουν να επιστρέψει κανονικά στα καθήκοντά του για να αναλάβουν από κοινού δράση για να προασπίσουν την εξουσία τους στο κόμμα, σύμφωνα πάντα με την πηγή μου.

«Το σκηνικό που ζει αυτή την περίοδο η ΕΔΕΚ μοιάζει πολύ με τις παραμονές ενός σίγουρου αλλά μη προαναγγελθέντος πολέμου όλα για όλα», μου ανέφερε.

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι στον τέως ηγέτη του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού προτάθηκε από τον Στεφάνου συγκεκριμένος πολιτικός ρόλος τον οποίο ο ίδιος απέρριψε;

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση