ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άλμα για τον τελικό ψάχνουν Ιωάννου και Χονδροκούκης

Να επαναλάβει την επιτυχία του 2012 στο Λονδίνο επιδιώκει ο Κυριάκος

Στην τρίτη της μέρα μπαίνει την Κυριακή 14 Αυγούστου ο στίβος και ενώ η προσοχή του πλανήτη θα είναι στραμμένη στον τελικό των 100μ. και στον Γιουσέιν Μπολτ, το κυπριακό ενδιαφέρον θα βρίσκεται την ίδια ώρα στον προκριματικό του ύψους ανδρών.

Στις 02:30 το πρωί ξημερώματα Δευτέρας (ώρα Κύπρου) ο Κυριάκος Ιωάννου και ο Δημήτρης Χονδροκούκης αγωνίζονται με στόχο να περάσουν το 2.31μ. ή έστω να βρεθούν στην top 12άδα του ημιτελικού, που θα τους δώσει την πρόκριση για τον τελικό της 16ης Αυγούστου.

Και οι δύο αθλητές εμφανίζονται πανέτοιμοι για την πρόκληση. Ο Ιωάννου έχει ξαναπετύχει την πρόκριση σε Ολυμπιακό τελικό του ύψους, το 2012, όταν έγινε ο πρώτος αθλητής στίβου που εκπροσωπώντας την Κύπρο μπήκε σε τελικό. Ο Χονδροκούκης την ίδια χρονιά είχε αναδειχτεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής κλειστού στίβου, ενώ απέδειξε πέρσι και φέτος ότι παραμένει στην ελίτ, μετά το διετές αποκλεισμό του, με την πρόκριση του αντίστοιχα στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Πεκίνο και στο Ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ.

«Ο προκριματικός στο Ρίο θεωρώ πως είναι ο αγώνας της ζωής μου», μας λέει αφοπλιστικά ο Κυριάκος Ιωάννου, όταν του μιλήσαμε. Ο τρεις φορές (δύο σε ανοικτό και μία σε κλειστό) κάτοχος μεταλλίου σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τόνισε πως ανυπομονεί για τον αγώνα της 14ης Αυγούστου. «Έχω ήδη μπει σε Ολυμπιακό τελικό, αλλά τότε απλά πέρασα, δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω λόγω τραυματισμού. Τώρα, στο Ρίο, έχω μπροστά μου τον αγώνα της ζωής μου».

Ο Κυριάκος Ιωάννου, χιλιοταλαιπωρημένος σε θέματα τραυματισμού, δεν είναι ούτε τώρα στο 100%, αφού εδώ και σχεδόν τρεις μήνες περίπου αντιμετωπίζει μερικά προβλήματα στο πόδι. «Προέκυψε πρόβλημα από το πουθενά και δεν μπορώ να κάνω κάτι γι΄ αυτό τώρα. Σίγουρα μετά τους Ολυμπιακούς θα κάνω αρθροσκόπηση για να καθαρίσω το πόδι μου. Τώρα το παλεύω με τους γιατρούς και τους φυσιοθεραπευτές μας».

Ο Δημήτρης Χονδροκούκης από την πλευρά του είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έδειξε ότι έχει καλά άλματα στα πόδια του, με την πρόκριση στον τελικό, ενώ εμφανίζεται πανέτοιμος να διακριθεί στην πρώτη Ολυμπιάδα της καριέρας τους.

Το όριο πρόκρισης στον τελικό τέθηκε από την IAAF στα 2.31μ., ένα ιδιαίτερα ψηλό όριο, το οποίο μάλλον δεν θα ξεπεράσουν δώδεκα αθλητές. Ενδέχεται έτσι το 2.29μ. να αποδειχτεί αρκετό για την πρόκριση. Ο πήχης στο ύψος ανδρών θα τεθεί πρώτα στο 2.17μ. και ακολούθως οι αθλητές θα επιχειρήσουν τα άλματα τους στα 2.22μ., 2.26μ., 2.29μ. και 2.31μ.

Σκέφτεται το μέλλον του ο Καριόλου

Στεναχωρημένος που δεν μπόρεσε να κάνει το βήμα παραπάνω, στην τέταρτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ο Ανδρέας Καριόλου. Ο 33χρονος ιστιοπλόος της κλάσης RS:X ολοκλήρωσε την Παρασκευή 12 Αυγούστου την παρουσία του στο Ρίο με την κατάκτηση της 19ης θέσης στον κόσμο. Μάζεψε 181 βαθμούς, μένοντας 58 βαθμούς πίσω από τη 10η θέση και την πρόκριση στη medal race, που αποτελούσε το μεγάλο του στόχο.

Ο Κερυνειώτης αθλητής, στις δώδεκα κούρσες που έκανε στη Βραζιλία, τερμάτισε κατά σειρά στις θέσεις 12, 12, 16, 23, 10, 6, 18, 27, 23, 22, 19, 20.

Και πλέον, μετά από τέσσερις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς (13ος το 2004, 13ος το 2008, 17ος το 2012, 19ος το 2016), ο Ανδρέας Καριόλου πλέον σκέφτεται την επόμενη μέρα. «Θα σκεφτώ προσεχώς αν θα σταματήσω να αγωνίζομαι. Πρώτα θα κάτσω να ηρεμήσω και μετά θα αποφασίσω τι θα κάνω», δήλωσε στους Κύπριους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στη μικτή ζώνη, μετά το τέλος της τελευταίας του ιστιοδρομίας, την Παρασκευή (12/08).

Όσο για τον αγώνα του στο Ρίο, ο Καριόλου ήταν ειλικρινής: «Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συνολική μου παρουσία. Περίμενα να τερματίσω ψηλότερα. Σε πολλές στιγμές δεν ήμουν εκείνος που έπρεπε».

Ο 33χρονος σήμερα Ανδρέας Καριόλου αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα νέων το 1999, στην Αθήνα. Έκτοτε εκπροσωπεί την Κύπρο σε μεγάλες διοργανώσεις. Το 2004 στην Αθήνα αγωνίστηκε στα Mistral, ενώ από το 2006 συμμετέχει στα RS:X. Μεγάλη του επιτυχία ήταν η 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα Mistral το 2005, ενώ τα τελευταία χρόνια πετυχαίνει ψηλά πλασαρίσματα σε Παγκόσμια Κύπελλα.

Αθλητισμός: Τελευταία Ενημέρωση