ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι τέσσερις αστέρες των ημιφιναλίστ

Οι Μπέιλ, Νόιερ και Γκρίζμαν ξεχωρίζουν θετικά μέχρι τώρα,

Πορτογαλία, Ουαλία, Γερμανία και Γαλλία είναι οι τέσσερις εθνικές ομάδες που απέμειναν στη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016. Κι αν οι δύο τελευταίες (που θα κοντραριστούν μεταξύ τους στο 2ο ημιτελικό την Πέμπτη 7 Ιουλίου), μπήκαν στη διοργάνωση ως τα δύο φαβορί, οι δύο πρώτες (ο μεταξύ τους ημιτελικός σήμερα) έφτασαν στους «4» σχετικά αναπάντεχα. Αυτό επειδή η Πορτογαλία ξεκίνησε άσχημα τη διοργάνωση και πέρασε με τρεις ισοπαλίες ως τρίτη καλύτερη τρίτη, ενώ η Ουαλία δεν ήταν στα φαβορί, αν και φέτος είχε φτάσει μέχρι το Νο16 του κόσμου στην κατάταξη της FIFA -πριν έξι χρόνια ήταν χαμηλά, στο Νο112.

Οι τέσσερις ημιφιναλίστ διαθέτουν στο ρόστερ τους εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές, ικανούς να αλλάξουν το ρουν ενός αγώνα. Ειδικά η Πορτογαλία και η Ουαλία έχουν στις τάξεις τους δύο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, που μαζί με τον Λιονέλ Μέσι θεωρούνται κατά πολλούς οι κορυφαίοι στον πλανήτη, οι Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Γκάρεθ Μπέιλ. Η Γερμανία και η Γαλλία από την πλευρά τους έχουν μια ενδεκάδα από ισάξιους σχεδόν ποδοσφαιριστές, όμως και πάλι έχουν μονάδες που ξεχωρίζουν.

Από τους Γερμανούς, αυτός είναι ο τερματοφύλακας ο Μάνουελ Νόιερ και από τους Γάλλους, ο επιθετικός -και πρώτος σκόρερ μέχρι στιγμής στη διοργάνωση- Αντουάν Γκρίζμαν. Με τα δύο παιχνίδια των ημιτελικών ενόψει, κάνουμε μια εκτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης των τεσσάρων αστέρων των ομάδων που διεκδικούν τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης.

Κορυφαίος ο Μπέιλ

Σε ένα Euro όπου οι ομάδες αναλώθηκαν κυρίως στην τακτική και στην εξουδετέρωση των αντιπάλων τους, οι «παραδοσιακοί» αστέρες των ομάδων δεν δείχνουν να ξεχωρίζουν. Εξαίρεση αποτελεί ο Γκάρεθ Μπέιλ. Ο ηγέτης της Ουαλίας είναι ίσως ο κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης μέχρι στιγμής! Όχι μόνο λόγω των τριών γκολ που πέτυχε, αλλά και για τη συνολική δουλειά που κάνει στο γήπεδο. Ο ίδιος «θυσιάζεται» στο γήπεδο για την ομάδα του και δεν έχει πρόβλημα να μην πάρει την πρωτοβουλία, αν αυτό σημαίνει ότι θα βοηθήσει το σύνολο. Αν και εξαιρετικός επιθετικά, ο Μπέιλ συνεχώς επιστρέφει στην άμυνα, αφού η Ουαλία αγωνίζεται με ένα άτυπο σύστημα 5-3-1, με δέκα παίκτες δηλαδή, όπου ο ενδέκατος είναι ο Μπέιλ, έχοντας έτσι μια πρωτοφανή ελευθερία κινήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι πως απέναντι στη Βόρεια Ιρλανδία ο Μπέιλ κινήθηκε σε όλες τις πλευρές του γηπέδου. Δεξιά, αριστερά, στον άξονα, επέστρεφε στην άμυνα, δεν άφησε χώρο που να μην καλύψει. Ένα από τα μυστικά της Ουαλίας είναι η ικανότητα της ομάδας στις αντεπιθέσεις, όπου εκμεταλλευόμενη την ταχύτητα και τις αντοχές του Μπέιλ, είναι σε θέση από θέση άμυνας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να βρεθεί στην άλλη άκρη του γηπέδου, βρίσκοντας εκεί την αντίπαλη άμυνα απροετοίμαστη.

Εξαιρετικός ο Νόιερ

Η ερώτηση «ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης της Γερμανίας μέχρι στιγμής;» δεν έχει αυθόρμητη απάντηση. Όμως λίγη σκέψη μερικών δευτερολέπτων, φέρνει το όνομα του Μάνουελ Νόιερ στο τραπέζι. Ο 30χρονος τερματοφύλακας δέχτηκε μόνο ένα γκολ μέχρι στιγμής και αυτό με πέναλτι από την Ιταλία, ενώ στη συνέχεια στη διαδικασία των πέναλτι με τους Ιταλούς «έπιασε» το καθοριστικό κτύπημα από τον Μπονούτσι. Σε μια διοργάνωση όπου οι ξεκάθαρες φάσεις δεν είναι πολλές, σε κάθε ματς ο Νόιερ καταγράφει μια-δυο καλές επεμβάσεις, εμπνέοντας έτσι εμπιστοσύνη στην ομάδα του.

Το τουρνουά του Γκρίζμαν

Στην ηλικία των 13 ο Αντουάν Γκρίζμαν αναγκάστηκε να αφήσει τη Γαλλία για να πάει να παίξει μπάλα στη Χώρα των Βάσκων και στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Μικροκαμωμένος και αδύναμος, του λέχθηκε ότι δεν έχει τη σωματοδομή να παίξει μπάλα! Στην Ισπανία, όμως, εκτιμούν τέτοιους παίκτες και εκεί βρήκε τις ευκαιρίες που δικαιούταν. Ξεχώρισε από μικρός στη Σοσιεδάδ και το 2014 πήρε μεταγραφή στην Ατλέτικο για 30 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, στα 25 του, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους all-round παίκτες στον κόσμο. Μπορεί να κάνει τα πάντα, είναι γρήγορος, με σωστές αποφάσεις στο γήπεδο και με εξαιρετική τεχνική. Πλέον ηγείται της Γαλλίας και με τέσσερα γκολ είναι πρώτος σκόρερ μέχρι στιγμής στη διοργάνωση.

Ταλαιπωρείται ο Κριστιάνο

Το μεγάλο αστέρι της διοργάνωσης, πριν τη σέντρα, ήταν αναμφίβολα ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης έχει σκοράρει δύο γκολ μέχρι στιγμής, και τα δύο στην ισοπαλία 3-3 με την Ουγγαρία την 3η αγωνιστική, όμως η γενικότερη του παρουσία δεν είναι καλή. Ο 31χρονος επιθετικός δείχνει να προσπαθεί να κάνει τα πάντα ο ίδιος, κάτι όμως που αποβαίνει σε βάρος της Πορτογαλίας ως ομάδα. Σε αντίθεση με τον Μπέιλ που αξιοποιείται ιδανικά, ο Ρονάλντο περιμένει την μπάλα στο κέντρο και από τη στιγμή που πάντοτε μαρκάρεται, δεν δείχνει να μπορεί να βοηθήσει. Απελπισμένος να βοηθήσει, ο Ρονάλντο συχνά επιλέγει ένα βιαστικό σουτ ή την ντρίμπλα ανάμεσα σε πυκνή άμυνα, κάτι που δεν βοηθάει στο ελάχιστο την ομάδα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διεθνή: Τελευταία Ενημέρωση

X