ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ουγγρική Βάσας πάνω από τη Ρωσία στα μετάλλια!

Αρκετές και ενδιαφέρουσες οι ιστορίες των μεταλλίων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

 Ρίο / Ηρόδοτος Μιλτιάδους *

* Απεσταλμένος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου

Όσο περνάνε οι ημέρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, βγαίνουν στο προσκήνιο διάφορες ιστορίες, περίεργες και ενδιαφέρουσες, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή μεταλλίων. Μετά από τις πρώτες πέντε μέρες δράσης, έγινε ξεκάθαρο και επίσημα ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα θα κοντραριστούν σκληρά για την πρωτιά.
Πιο χαμηλά στον πίνακα μεταλλίων, υπάρχουν και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες. Όπως για παράδειγμα, η Βάσας, ο ουγγρικός σύλλογος με έδρα τη Βουδαπέστη, μετράει… περισσότερα χρυσά από Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία!

Η Βάσας

Με το τέλος της 10ης Αυγούστου, η Ουγγαρία ήταν 5η στον πίνακα με πέντε χρυσά, κυρίως λόγω της κολυμβήτριας Κατίνκα Χόζου, που πήρε τρεις πρωτιές, σε 100μ. ύπτιο, 200μ. μικτής και 400μ. μικτής. Η «σιδηρά κυρία» εντός συνόρων αγωνίζεται για τη Βάσας. Και το τρομερό είναι πως στον ίδιο σύλλογο, που έχει πολλά αθλητικά τμήματα και όχι ποδόσφαιρο, ανήκουν επίσης και οι άλλοι δύο φετινοί χρυσοί Ολυμπιονίκες της χώρας! Η Εμέσε Σαζ και ο Άρον Ζιλάγκι, που πήραν χρυσό στην ξιφασκία, ανήκουν επίσης στη Βάσας!

Ο δημοσιογράφος της origo.hu, Ujlaky Istvan, μας μίλησε για το πολύ ωραίο, αυτό, στόρι: «Ένα ιστορικό, αλλά όχι τόσο μεγάλο κλαμπ, από μια συνηθισμένη συνοικία της Βουδαπέστης έχει πλέον πέντε χρυσά μετάλλια, περισσότερα και από τη Ρωσία! Είναι αρκετά τα μεγαλύτερα κλαμπ στη Βουδαπέστη, όπως η Φερεντσβάρος, αλλά οι αθλητές του δεν απέδωσαν το ίδιο μέχρι στιγμής στους Ολυμπιακούς. Και η πλάκα είναι πως η Χόζου ίσως πάρει άλλο ένα χρυσό μετάλλιο (σ.σ. τα ξημερώματα Σαββάτου -ώρα Κύπρου- στα 200μ. ύπτιο)! Δεν ξέρω αν είναι ενδιαφέρον για σας στην Κύπρο, αλλά στην Ουγγαρία είναι ωραίο θέμα συζήτησης!».

Ο ανεξάρτητος αθλητής

Για πρώτη φορά στην ιστορία, την Τετάρτη 10 Αυγούστου, αθλητής που αγωνιζόταν υπό την σημαία της ΔΟΕ ως Ανεξάρτητος Ολυμπιακός Αθλητής, κέρδισε χρυσό μετάλλιο. Πρόκειται για τον Φεχαΐντ Αλ-Ντιχάνι από το Κουβέιτ, ο οποίος κέρδισε την πρωτιά στο διπλό τραπ. Συνολικά εννιά αθλητές είναι «Ανεξάρτητοι Ολυμπιακοί Αθλητές», όλοι από το Κουβέιτ, αφού η χώρα αποκλείστηκε από τη ΔΟΕ λόγω κρατικής παρέμβασης στα του αθλητισμού.

Ο αποκλεισμός του Κουβέιτ, της σημαίας και του ύμνου της χώρας, δεν «έκατσε» καλά στον Αλ-Ντιχάνι, ο οποίος αρνήθηκε να μεταφέρει τη σημαία της ΔΟΕ στην τελετή έναρξης, ενώ επιχείρησε να σβήσει το ακρωνύμιο «IOC» («ΔΟΕ») από τη στολή του την ημέρα του αγώνα. Οι διοργανωτές τον ανάγκασαν να γράψει με μαρκαδόρο το «IOC» πάνω στην κολλητική ταινία που χρησιμοποίησε αρχικά για να το καλύψει. «Είμαι στρατιωτικός και θα κρατήσω μόνο τη σημαία του Κουβέιτ. Αυτό το μετάλλιο σημαίνει πολλά για τη χώρα μου», δήλωσε ο ίδιος.

«Πρώτη» η Βρετανία

Όχι ασφαλώς στα μετάλλια, μάλιστα οι προηγούμενοι διοργανωτές αποδίδουν χειρότερα απ΄ ότι προβλεπόταν. Αλλά οι Βρετανοί έχουν μια δυσάρεστη πρωτιά. Με το τέλος της 5ης μέρας, ήταν πρώτοι σε πλασαρίσματα στην 4η θέση.

Συνολικά έξι αθλητές/ομάδες πήραν τη χειρότερη δυνατή θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτοί είναι οι Τζέιμς Γκάι (200μ. ελεύθερο), Μαξ Λίντσφιλντ (400μ. μικτή) και Χάνα Μάιλεϊ (400μ. μικτή), Ρίτσαρντ Κρους (ξιφασκία), ράγκμπι γυναικών, ομάδα γυμναστικής ανδρών.

Διεθνή: Τελευταία Ενημέρωση