ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπό διερεύνηση από την Επιτροπή Ηθικής της FIFA o Iνφαντίνο

O Ινφαντίνο νιώθει βέβαιος πως οι κατηγορίες είναι παράλογες και αβάσιμες

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο κλήθηκε σε συνέντευξη από τους ερευνητές της Επιτροπής Δεοντολογίας με αφορμή κατηγορίες, ότι παραβίασε τον κώδικα ηθικής του διοικητικού σώματος.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του το BBC Sport ο Ινφαντίνο συναντήθηκε με τον Ρόμπερτ Τέιλορ, που είναι μέλος της ομάδας που διεξάγει την έρευνα.

Η συνέντευξη έλαβε χώρα στη Ζυρίχη και είναι μέρος της προκαταρκτικής εξέτασης. Εάν προκύψουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, τότε θα ανοίξει φάκελος πλήρους έρευνας. Εάν συμβεί αυτό τότε ο Ινφαντίνο θα παυθεί από τα καθήκοντά του έως και για 90 ημέρες.

Οι κατηγορίες αφορούν την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, όταν χρησιμοποίησε ιδιωτικά τζετ για να επισκεφθεί τη Ρωσία και το Κατάρ που θα διοργανώσουν τα επόμενα δύο Μουντιάλ. Ότι συμπλήρωσε ανώτερες θέσεις χωρίς να ελέγξει πρώτα την καταλληλότητα των επιλεγμένων προσώπων και χρέωσε τη FIFA για αγορές στρωμάτων, λουλουδιών, ενός μηχανήματος άσκησης και ενός πλυντηρίου.

Ένας εκπρόσωπος της FIFA τόνισε στο BBC Sport: «Ο πρόεδρος της FIFA έχει δηλώσει δημοσίως ότι σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία και το έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας και ότι θα παρέχει, εάν απαιτείται, όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για να διευκολυνθεί οποιαδήποτε πιθανή αναθεώρηση από την Επιτροπή. Ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι ενήργησε σωστά και σύμφωνα με τον κώδικα ηθικής της FIFA».

Γενικά λέγεται ότι ο Ινφαντίνο νιώθει βέβαιος πως οι κατηγορίες είναι παράλογες και αβάσιμες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί αποτελούν μέρος μίας βεντέτας με ανθρώπους που έφυγαν πρόσφατα από τη FIFA και ότι η διαρροή εγγράφων έγινε σκόπιμα προκειμένου να τον αποσταθεροποιήσουν μετά την εκλογή του τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες η FIFA έχει πληγεί από ένα κύμα αποχωρήσεων μελών υψηλού προφίλ. Ο Ντομένικο Σκάλα παραιτήθηκε από επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου και Συμμόρφωσης, ενώ ο οικονομικός διευθυντής και εκτελών χρέη γενικού γραμματέα, Μάρκους Κάτνερ απολύθηκε τον ίδιο μήνα εν μέσω κατηγοριών περί οικονομικών ατασθαλιών.

Επίσης μία σειρά από άλλους υπαλλήλους έχουν φύγει, ή αναμένεται να φύγουν στο πλαίσιο της σημαντικής αναδιάρθωσης που γίνεται στη FIFA.

Σημειώνεται ότι έχουν εξεταστεί 18 μάρτυρες κατά την προκαταρκτική έρευνα που αφορά τον Ινφαντίνο. Λέγεται ότι επικεφαλής της έρευνας είναι ο Τόρες, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Κόρνερ Μπορμπέλι είναι υπήκοος Ελβετίας, όπως και ο πρόεδρος της FIFA.

Η συνέντευξη έγινε κατόπιν της διαρροής στα γερμανικά ΜΜΕ εσωτερικού σημειώματος της FIFA.

Ανώνυμη καταγγελία μέσα από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία αναφέρει ότι ο Ινφαντίνο επισκέφθηκε με ιδιωτικά τζετ τη Ρωσία και το Κατάρ, που θα διοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και του 2022 αντίστοιχα. Η FIFA οργάνωσε την πτήση για τη Μόσχα, αλλά εν συνεχεία δεν υπήρχε διαθέσιμη αεροπορική εταιρία με προορισμό την Ντόχα, καθώς οι Ρώσοι οικοδεσπότες προχώρησαν σε μία καθυστερημένη αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης.

Ο Ινφαντίνο και το προσωπικό ταξίδεψαν τελικά στην Ντόχα με ιδιωτικό τζετ των Ρώσων και στη συνέχεια από το Κατάρ επέστρεψαν στην Ελβετία με τζετ που έβαλε το κράτος του Κόλπου.

 

Υπήρξαν επίσης αναφορές σε ελβετικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Ινφαντίνο, αφού παρακολούθησε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Μιλάνο τον Μάιο, πέταξε για τη Ρώμη, όπου συνάντησε τον Πάπα. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Γενεύη.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες πτήσεις θα αποδειχθούν ότι δεν αποτελούν παραβίαση του κώδικα ηθικής της FIFA.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο, που διέρρευσε, ο Ινφαντίνο απαίτησε την πρόσληψη οδηγού για τις μετακινήσεις τις δικές του, της οικογένειάς του και των συμβούλων του, όταν βρίσκονται στο εξωτερικό. Οι υπηρεσίες του οδηγού χρεώνονται στο διοικητικό όργανο της FIFA.

Επίσης περιγράφονται λεπτομερώς τα έξοδα που έχει εγκρίνει ο Ινφαντίνο:

8.795 λίρες για στρώματα στην οικεία του.

6.829 λίρες για μηχάνημα γυμναστικής

1.086 λίρες για ένα κουστούμι

677 λίρες για λουλούδια

132 λίρες για πλυντήριο

Ο Ινφαντίνο πιστεύει πάντως ότι η υπόθεση θα πάει στο αρχείο λόγω έλλειψης στοιχείων. Για παράδειγμα ο Σεπ Μπλάτερ ήθελε στο γραφείο του ένα κρεβάτι για να μπορεί να παίρνει κανέναν υπνάκο. Ο Ινφαντίνο ζήτησε να απομακρυνθεί αυτό το κρεβάτι και να του φέρουν στη θέση του ένα μηχάνημα γυμναστικής από το γυμναστήριο της FIFA. Σύμφωνα με πηγές όμως οι υπάλληλοι αγόρασαν ένα καινούριο και το τιμολόγιο χρησιμοποιήθηκε από τους εχθρούς του Ινφαντίνο για να τον βλάψουν...

Τέλος, γίνεται αναφορά στον αριθμό των υποψηφίων που επέλεξε ο Ινφαντίνο για να συμπληρώσει ανώτερες θέσεις της Συνομοσπονδίας, δίχως πρώτα να περάσουν τους απαραίτητους ελέγχους. Ανάμεσα σε αυτούς και η νέα γενική γραμματέας της FIFA, Φάτμα Σαμούρα.

Πηγή: soccerplus.gr

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση