ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάπας Φραγκίσκος... ο «μπαλαδόρος»

Μέχρι και στο μουσείο του Βατικανού δημιούργησε γωνιά του... ποδοσφαίρου

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Το 2013 μετά την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου του 16ου, νέος Ποντίφικας αναδείχθηκε για πρώτη φορά Λατινοαμερικάνος Πάπας, ο Αργεντίνος, Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γνωστός ως Φραγκίσκος. Απ’ την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν να τον φωνάζουν ως τον Πάπα του ποδοσφαίρου, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν απέχει και πολύ απ’ την πραγματικότητα.

Ένας Πάπας… φανατικός οπαδός

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι λάτρης του ποδοσφαίρου και φανατικός οπαδός της ιστορικής Κλουμπ Ατλέτικο Σαν Λορέντζο ντε Αλμάγκρο. Η σύνδεση του με την ομάδα ξεκίνησε απ’ τα παιδικά του χρόνια καθώς ο μικρός τότε Χόρχε (και πλέον Φραγκίσκος) πήγαινε για να δει τον πατέρα του που ήταν αθλητής μπάσκετ της Σαν Λορέντζο.

Στην κυριολεξία απ’ τα γεννοφάσκια του δεν έχανε αγώνα. Μάλιστα όταν το 1946 η Σαν Λορέντζο κατέκτησε το πρωτάθλημα ο 10χρονος Χόρχε έζησε το κάθε δευτερόλεπτο απ’ την κερκίδα.

Η Κλουμπ Ατλέτικο Σαν Λορέντζο ντε Αλμάγκρο θέλοντας να ανταποδώσει και να ευχαριστήσει τον Πάπα Φραγκίσκο (ίσως να ήθελε και την Θεία εύνοια), το 2008 τον τίμησε με κάρτα μέλος (αριθμός 8235) και μια φανέλα. Εκείνη πάντως την περίοδο ούτε ο ίδιος περίμενε ότι σε μερικά χρόνια θα ήταν ο επικεφαλής της Καθολικής εκκλησίας.

Η ποδοσφαιρογωνιά στο… Βατικανό

Η αγάπη πάντως του Πάπα Φραγκίσκου για το ποδόσφαιρο φωνάζει από παντού. Αν κάποιος βρεθεί στο Μουσείο του Βατικανού στο τέλος πριν την έξοδο, θα θαυμάσει σε ένα σημείο τον μικρό ποδοσφαιρικό ναό του Πάπα. Εκεί υπάρχου όλα τα ποδοσφαιρικά του αναμνηστικά και λάφυρα. Απ’ τη φανέλα του Πάπα της Σαν Λορέντζο, της Εθνικής Αργεντινής, φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας και Ιταλίας και άλλα πολλά.

Μαραντόνα ή Πελέ

Ακριβώς η μεγάλη αγάπη του για το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να μην απαντήσει στο «αιώνιο» ποδοσφαιρικό δίλημμα. Το 2016 όταν ταξίδεψε στην Πολωνία, ένας δημοσιογράφος του έκανε την ερώτηση «Μαραντόνα ή Πελέ;» με την απάντηση να είναι λίγο… διαφορετική. «Μαραντόνα ή Πελέ; Για εμένα είναι ο Μέσι», τόνισε ο Ποντίφικας.

Γενικότερα η σχέση του Πάπα Φραγκίσκου με το ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερη και για πολλούς αναπάντεχη, όμως ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργεντινή. Εκεί που το ποδόσφαιρο είναι κάτι σαν… θρησκεία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση