ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:57
 

Τι θα συμβεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη;

Όλες οι λεπτομέρειες για την κρίσιμη συνάντηση της UEFA με τα μέλη της, τα δεδομένα για την Κύπρο

Newsroom 24sports

Σήμερα είναι η μεγάλη Τρίτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Υπό τη σκιά της πανδημίας, η οποία έχει επίκεντρο την Ευρώπη, θα διεξαχθεί η πολύ-αναμενόμενη τηλεδιάσκεψη της UEFA με τα 55 μέλη της, με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Συλλόγων, των Λιγκών και του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις (Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Σερβία) έχουν ανασταλεί τα πρωταθλήματα σε όλη την Ευρώπη και οι περισσότερες Ομοσπονδίες αναμένουν το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης για να προγραμματίσουν τα επόμενα τους βήματα.

Κλειδί στην όλη υπόθεση θα αποτελέσει η μετακίνηση του EURO 2020

Κλειδί στην όλη υπόθεση θα αποτελέσει η μετακίνηση του EURO 2020, με ιδιαίτερο ενδιαφέρονται οι αποφάσεις σε σχέση με την τύχη του Champions και του Europa League, ενώ επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα της ενδεχόμενης επέκτασης συμβολαίων των ποδοσφαιριστών.

Η διαδικασία και η ανακοίνωση
Η Ένωση Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών φαίνεται πως έχει πάρει ήδη κάποιες αποφάσεις και δύσκολα θα αλλάξουν, ανεξάρτητα από τις θέσεις των μελών της. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα ακούσει τις θέσεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών και πιθανές προτάσεις που θα κατατεθούν. Και στη συνέχεια η UEFA θα ενημερώσει για τις τελικές της αποφάσεις μέσω ανακοίνωσης που θα αποστείλει μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Αν και η ίδια η UEFA δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει μια πρώτη συνάντηση στις 11 ώρα Κύπρου, όπου θα δώσουν το παρών τους ο Αντρέα Ανιέλι (πρόεδρος Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων), ο πρόεδρος της Serie A, De Siervo, εκ μέρους των ευρωπαϊκών Λιγκών και εκπρόσωποι της FIFPro. Ακολούθως, γύρω στις 14:00, θα γίνει μια δεύτερη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στις UEFA και τις 55 Ομοσπονδίες και τέλος θα γίνει μια τελευταία συζήτηση εντός UEFA πριν ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.

Πότε θα γίνει το EURO;
Το ερώτημα που πλανάται δεν είναι πλέον ΑΝ θα αναβληθεί το φετινό EURO, αλλά ποιες θα είναι οι νέες ημερομηνίες που θα οριστούν για τη διεξαγωγή του. Από τη μια υπάρχουν οι σκέψεις – και σχετικές προτάσεις - για να διεξαχθεί τις τελευταίες εβδομάδες του 2020 (κάτι που προϋποθέτει την διακοπή των εθνικών πρωταθλημάτων στα μισά της σεζόν 2020/21) και από την άλλη το σενάριο να γίνει το καλοκαίρι του 2021.

Δεδομένο το ντόμινο αλλαγών
Όπως γίνεται αντιληπτό, ότι να έχει αποφασιστεί θα προκληθεί ντόμινο προβλημάτων και αλλαγών σε πολλές διοργανώσεις. Στην περίπτωση που το EURO διεξαχθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο-Δεκέμβριο (όπως έχουν προτείνει οι Ιταλοί και παρουσιάζονται θετικές και άλλες ομοσπονδίες) θα επηρεαστεί κυρίως η αγωνιστική δράση στις εγχώριες διοργανώσεις. Αυτό θα αναγκάσει τις ομοσπονδίες να προχωρήσουν στον επαναπρογραμματισμό των ημερομηνιών διεξαγωγής των εθνικών πρωταθλημάτων και κυπέλλων της επόμενης σεζόν.

Στο σενάριο που το EURO μετατεθεί για το καλοκαίρι του 2021, τότε επηρεάζεται άμεσα το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που έχει προγραμματιστεί για το ίδιο καλοκαίρι, αλλά και τα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2022 στην ευρωπαϊκή ζώνη.

Επιπρόσθετα, επηρεάζεται και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών, που είναι προγραμματισμένο να γίνει το καλοκαίρι του 2021 στο Λονδίνο. Θυμίζουμε ότι η αγγλική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει τους δύο ημιτελικούς και τον τελικό του EURO ανδρών. Η Αγγλική Ομοσπονδία ξεκαθάρισε πάντως πως δεν έχει πρόβλημα να φιλοξενήσει και τις δύο διοργανώσεις, φτάνει να διεξαχθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Εδώ να σημειώσουμε πως η ρωσική ομοσπονδία μετέφερε την προθυμία της να φιλοξενήσει το EURO στις ημερομηνίες που είναι ορισμένο (12/6 με 12/7), αφού ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει πολύ λιγότερο τη Ρωσία, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χθες πάντως, με απόφαση του Δημάρχου Μόσχας απαγορεύτηκαν όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις εντός πρωτεύουσας μέχρι τις 10 Απριλίου.

Πρωταθλήτρια η Ομόνοια;
Η αναβολή του EURO θα δημιουργήσει τα χρονικά περιθώρια για να ολοκληρώσουν τα εθνικά πρωταθλήματα - εάν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες -, κάτι που επιθυμούν διακαώς όλες ανεξαιρέτως οι Ομοσπονδίες, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Ενδεικτική η δήλωση του προέδρου της ιταλικής ομοσπονδίας, ο οποίος επανέλαβε τη σιγουριά του ότι η Serie A θα ολοκληρωθεί, ακόμα και αν χρειαστεί να διεξαχθούν οι εναπομείνασες αγωνιστικές με την έναρξη της επόμενης ποδοσφαιρικής σεζόν (2020/21).

Τι θα γίνει όμως στην πολύ πιθανή περίπτωση που κάποιες Ομοσπονδίες αποφασίσουν τη οριστική διακοπή των εθνικών πρωταθλημάτων; Την τελική απάντηση θα την δώσουν οι ίδιες οι Ομοσπονδίες. Σαφώς και η UEFA θα δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές. Ίσως, ακόμα, να καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις. Ωστόσο, ο τελευταίος λόγος ανήκει στην οικεία Ομοσπονδία.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόταση ή σχετική ενημέρωση από πλευράς UEFA ότι σε περίπτωση οριστικής διακοπής πρέπει να ισχύσουν οι υφιστάμενες βαθμολογίες. Και άρα, για την περίπτωση του δικού μας πρωταθλήματος δεν υπάρχει καμία απόφαση ή υπόδειξη για το τι πρέπει να πράξει η ΚΟΠ.

Η τελική απόφαση ανήκει στην ίδια την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η άποψη (ή ακόμα και η ψήφος) των μελών της πριν καταλήξει σε αυτήν. Αυτή την τακτική τουλάχιστον αναμένεται να ακολουθήσουν αρκετές άλλες Ομοσπονδίες ή Λίγκες πριν αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι με τις εγχώριες διοργανώσεις.

Πόσο πιθανή είναι οριστική διακοπή;
Με τα υφιστάμενα δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς το τι μέλλει γενέσθαι με το πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας και τις υπόλοιπες διοργανώσεις της ΚΟΠ. Ανεξάρτητα των αποφάσεων που λάβει η UEFA, η επανέναρξη και ολοκλήρωση της σεζόν θα καθοριστεί από τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό στη χώρα μας.
Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας από ότι η απόφαση του ΚΟΑ να αναστείλει τη λειτουργία ΟΛΩΝ των αθλητικών χώρων, ιδιωτικών και δημόσιων, τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους, μειώνει τις πιθανότητες να επαναρχίσει η δράση εντός των επόμενων 4, 5 ή και 6 εβδομάδων.

Τι θα γίνει με τα συμβόλαια;

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη είναι το τι θα συμβεί στην -πολύ πιθανή- περίπτωση που θα χρειαστεί να διεξαχθούν αγώνες μετά την ημερομηνία «λήξης» των συμβολαίων που διατηρούν κάποιοι ποδοσφαιριστές με τις ομάδες τους.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παρουσία της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων και του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών στη σημερινή συνάντηση.

Η επίμαχη ημερομηνία για την Κύπρο είναι η 31η Μαΐου, όταν και ολοκληρώνεται η συμβατική δέσμευση των συλλόγων με τη συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών τους.

Η λογική λέει ότι η UEFA θα πάρει πάνω της το θέμα και να καθορίσει την κοινή γραμμή επί του θέματος που θα κληθούν να ακολουθήσουν οι Ομοσπονδίες, ενώ αναμένεται να δώσει και τις απαραίτητες νομικές κατευθύνσεις.

Υπομονή λοιπόν για μερικές ακόμα ώρες για να να μάθουμε τις αποφάσεις της UEFA και κατ’ επέκταση τις προθέσεις της ΚΟΠ σε σχέση με τις τύχες των πρωταθλημάτων της. Μέχρι τότε, μένουμε σπίτι...

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom 24sports

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Κάποιοι πολιτικοί να αφήσουν τα προσωπικά τους τερτίπια και να στεφτούν το καλό του τόπου για να μην ...»
Leon  |  12:17

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Η βουλή των λαϊκιστών Πορδίκη, Καμένης, Ελαμάκια και συνεργατιστή κλέφτη Κουλία- ΕΔΕΚ & ΔΗΚΟ βυθίζουν ...»
Αρμαγεδών  |  11:25

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση

X