ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιουρόπα Λιγκ: Η ώρα της αλήθειας

H Λίβερπουλ θα προσπαθήσει να... εκθρονίσει τη Σεβίλλη, στον τελικό του Europa League.

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Το Champions League μένει για λίγο στο περιθώριο και τα βλέμματα σήμερα (18/5, 21:45) στρέφονται στη Βασιλεία, όπου η Λίβερπουλ θα προσπαθήσει να... εκθρονίσει τη Σεβίλλη, στον τελικό του Europa League.

Πολλοί είπαν, μόλις οι Ανδαλουσιάνοι αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης κι αρκέστηκαν στο Europa, να δοθεί σε εκείνους το τρόπαιο, δίχως να διεξαχθούν οι υπόλοιποι αγώνες. Δίκαιο; Άδικο; Τρελός όποιος το είπε; Μάλλον όχι...

Τα τελευταία χρόνια οι Σεβιγιάνοι έχουν μετατρέψει το Europa League σε -σχεδόν- αποκλειστικά δική τους οργάνωση, μετρώντας δύο σερί κατακτήσεις και τρεις σερί τελικούς. Ένα επίτευγμα που τους έφερε στους 4 συνολικά τίτλους, περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα.

Ωστόσο, η... βασιλεία τους απειλείται στη... Βασιλεία (ειρωνικό;) από τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, η οποία θα ψάξει να ισοφαρίσει την αντίπαλό της και να φτάσει τα τέσσερα τρόπαια. Οι «κόκκινοι» όμως ίσως έχουν ένα παραπάνω κίνητρο, καθώς η κατάκτηση του τίτλου είναι ο μόνος τους δρόμος προς την Ευρώπη ενόψει της νέας σεζόν.

Όμως, το παράδοξο της αναμέτρησης είναι πως καμία από τις δύο ομάδες δεν έχει ηττηθεί σε τελικό της διοργάνωσης! Το 1973, 1976 και 2001 η Λίβερπουλ στέφθηκε πρωταθλήτρια, όπως κι η Σεβίλλη το 2006, το 2007, το 2014 και το 2015.

Η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ είναι ανανεωμένη και βελτιωμένη προς το καλύτερο μετά την έλευση του Γερμανού τεχνικού, ο οποίος κατάφερε και βρήκε το... κουμπί αρκετών εκ των παικτών που είχε υπό τις οδηγίες του ο Μπρένταν Ρότζερς και τους μετέτρεψε όχι σε αστέρες (ακόμη τουλάχιστον), αλλά σε σημαντικότατα «γρανάζια» μίας καλοδουλεμένης -πλέον- μηχανής.

Από την άλλη, η σταθερή παρουσία του Ουνάι Έμερι στον πάγκο των Ανδαλουσιάνων, σε συνδυασμό με τον κορμό που μένει -σχεδόν- αναπόσπαστος, έχει συμβάλει τα μέγιστα στις ευρωπαϊκές διακρίσεις της ομάδας. Με μικρές πινελιές την κάθε σεζόν (σ.σ. Κονοπλιάνκα) ο Ισπανός τεχνικός καταφέρνει να κρατάει την ομάδα του σε υψηλότατο επίπεδο. Επιπλέον, η αποχώρηση του εκπληκτικού πέρυσι Κάρλος Μπάκα δεν επηρέασε καθόλου την απόδοση των Ανδαλουσιάνων κι ο λόγος είναι απλός.

Ο Κέβιν Γκαμεϊρό πραγματοποιεί μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του, μετρώντας φέτος 28 γκολ και 7 ασίστ σε συνολικά 50 αναμετρήσεις ενώ αποτελεί τον 4ο σκόρερ της διοργάνωσης με 7 γκολ, πίσω από τους Αντούριθ (10), Μπακαμπού (9) κι Ομπαμεγιάνγκ (8).

Πως έφτασαν ως εδώ;

Οι δύο ομάδες ακολούθησαν τελείως διαφορετικούς δρόμους για να φτάσουν στον τελικό της διοργάνωσης και τη Βασιλεία.

Η πορεία της Λίβερπουλ

Το τέλος της περυσινής σεζόν βρήκε τους «κόκκινους» στην 6η θέση της βαθμολογίας της Premier League, η οποία τους έφερε στους ομίλους της διοργάνωσης. Η αρχή δεν ήταν η καλύτερη, αλλά ούτε κι η χειρότερη. Δύο ισοπαλίες στις δύο πρώτες αγωνιστικές, με Μπορντό (1-1, εκτός) και Σιόν (1-1, εντός) αντίστοιχα κρατούσαν τους «κόκκινους» στο κυνήγι της πρώτης θέσης, σε συνδυασμό φυσικά και με τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

Το πρώτο παιχνίδι του Κλοπ στην Ευρώπη με τη Λίβερπουλ έλαβε χώρα στις 22 Οκτωβρίου, με τη Ρουμπίν στο «Άνφιλντ» και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Τρίτη σερί ισοπαλία, με το ίδιο σκορ μάλιστα (1-1). Η... ρεβάνς όμως στο Καζάν αποτέλεσε το εφαλτήριο για την κατάληψη της πρώτης θέσης του ομίλου. Νίκη 1-0, νίκη 2-1 στη συνέχεια επί της Μπορντό, στο Μέρσεϊσαϊντ κι η ισοπαλία στην Ελβετία με τη Σιόν (0-0) αποδείχθηκε αρκετή για να της δώσει την πρόκριση στην επόμενη φάση ως πρώτη.

Από εκεί και πέρα η Λίβερπουλ ξεπέρασε εντυπωσιακά όποιο εμπόδιο βρέθηκε στο διάβα της. Πρώτα η Άουγκσμπουργκ όπου μετά το 0-0 στη Γερμανία, επικράτησε 1-0 στο «σπίτι» της και πήρε το εισιτήριο για τους «16».

Εκεί την περίμενε μία γνώριμη, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία ήθελε να αφήσει εκτός την «αιώνια» αντίπαλό της. Η ομάδα του Κλοπ όμως πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση στον πρώτο αγώνα, νίκησε 2-0 στην έδρα της και «σφράγισε» την πρόκριση με το 1-1 στο «Ολντ Τράφορντ».

Κι εκεί, στη φάση των «8», ήρθε το πιο δύσκολο εμπόδιο. Ο Γερμανός τεχνικός ήρθε αντιμέτωπος με την πρώην ομάδα του, την Ντόρτμουντ, όπου αγαπήθηκε όσο κανείς κι έφυγε με τις καλύτερες δυνατές σχέσεις.

Το 1-1 στη Βεστφαλία έδινε ισχνό προβάδισμα στη Λίβερπουλ, το οποίο όμως... εξαφάνισε η Ντόρτμουντ στα πρώτα λεπτά στον επαναληπτικό του «Άνφιλντ», προηγούμενη 2-0 μόλις στο 9ο λεπτό! Το γκολ του Ορίγκι στο 48' έδωσε πνοή στους γηπεδούχους όμως η απάντηση του Ρόις στο 57' φάνταζε σαν... ταφόπλακα στα όνειρα των «κόκκινων».

Ωστόσο... This is Anfield, σωστά; Ολόσωστα! Η Λίβερπουλ ξύπνησε, μαζί και το γήπεδο το οποίο... έγειρε προς τη μεριά των Γερμανών. Κοουτίνιο (66') και Σακό (78') έβαλαν για τα καλά την ομάδα τους στη διεκδίκηση του αγώνα, για να έρθει η «υπογραφή» του Λόβρεν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, η οποία «σφράγισε» μία τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά!

Επόμενο και τελευταίο εμπόδιο για τον τελικό, η φιλόδοξη και με πολύ καλή παρουσία στην Primera, Βιγιαρεάλ. Με ένα γκολ στις καθυστερήσεις, τα «κίτρινα υποβρύχια» ανάγκασαν τους «κόκκινους» στην πρώτη τους ήττα στη φετινή διοργάνωση και ταξίδευαν στο «Άνφιλντ» με ένα μικρό προβάδισμα στις βαλίτσες τους.

Η ομάδα του Κλοπ όμως εμφανίστηκε από την αρχή με άγριες διαθέσεις, έκανε ό,τι ήθελε κόντρα στους Ισπανούς, επικράτησε 3-0 κι έκλεισε το εισιτήριό της για τον σημερινό (18/5) μεγάλο τελικό.

Η πορεία της Σεβίλλης

Όπως προαναφέρθηκε, οι δύο ομάδες ακολούθησαν τελείως διαφορετική πορεία μέχρι το αποψινό ραντεβού τους. Σε αντίθεση με τη Λίβερπουλ, η Σεβίλλη άρχισε την πορεία της από το Champions League, φιλοδοξώντας για το κάτι παραπάνω στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Παρότι η ομάδα του Ουνάι Έμερι άρχισε ιδανικά την πορεία της στα «αστέρια» (σ.σ. νίκη 3-0 στην Ανδαλουσία επί της Γκλάντμπαχ), ακολούθησαν τέσσερα απανωτά αρνητικά αποτελέσματα. Ήττα στο Τορίνο από τη Γιουβέντους (2-0), ήττες από τη Σίτι σε Αγγλία (2-1) κι Ισπανία (3-1), καθώς και μία ακόμη από την Γκλάντμπαχ (4-2), στη Γερμανία. Η δεύτερη νίκη των Ανδαλουσιάνων στους ομίλους ήρθε την τελευταία αγωνιστική, κόντρα στη Γιουβέντους (1-0) στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν», η οποία ουσιαστικά «κλείδωσε» την παρουσία της στους «32» του Europa League.

Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι πως οι τροπαιούχοι δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από τα προημιτελικά. Για... δική τους διοργάνωση πρόκειται άλλωστε!

Για να φτάσουν στους «8», άφησαν εκτός τη Μόλντε (3-0 νίκη εντός, 1-0 ήττα εκτός) και τη Βασιλεία (0-0 εκτός, 3-0 νίκη εντός). Στα προημιτελικά λοιπόν, η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε περίμενε με άγριες διαθέσεις, θέλοντας να βγει νικήτρια από τον ισπανικό... εμφύλιο.

Η νίκη των Σεβιγιάνων στο «Σαν Μαμές» (2-1) σε προϊδέαζε για μία ακόμη πρόκριση στα ημιτελικά. Ωστόσο, οι Βάσκοι έβαλαν δύσκολα στους αντιπάλους τους κι έστειλαν το ματς στα πέναλτι (2-1 κ.α., παρ.). Στην επίπονη διαδικασία όμως η Σεβίλλη αποδείχθηκε πιο ψύχραιμη, επικράτησε 5-4 και «κλείδωσε» την παρουσία της στους «4».

Τελευταίο εμπόδιο για τη Βασιλεία ήταν η Σαχτάρ. Οι φιλόδοξοι Ουκρανοί βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο Λβιβ, ωστόσο έκαναν την ανατροπή, πριν έρθει ο Γκαμεϊρό με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι να διαμορφώσει το 2-2.

Στον επαναληπτικό, η Σεβίλλη -αν κι ισοφαρίστηκε- με πρωταγωνιστή τον Γκαμεϊρό (δύο γκολ) έφτασε στην επικράτηση με σκορ 3-1 και «σφράγισε» την τρίτη συνεχόμενη παρουσία της στον τελικό του Europa League.

Τραυματίες

Μπορεί οι οιωνοί να μην ήταν στο πλευρό του Ντιβόκ Ορίγκι, μετά τον τραυματισμό του στο ντέρμπι της πόλης με την Έβερτον, ωστόσο ο Γιούργκεν Κλοπ τον συμπεριέλαβε στην αποστολή κι ίσως τελικά καταφέρει να προσφέρει έστω και λίγα ποιοτικά λεπτά.

Μαζί με την υπόλοιπη ομάδα ταξίδεψε κι ο Τζόρνταν Χέντερσον που -λογικά- θα βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας. Υπενθυμίζεται παράλληλα πως ο Μαμαντού Σακό είναι τιμωρημένος, λόγω της εμπλοκής του σε ντόπινγκ.

Όσον αφορά τη Σεβίλλη, με την υπόλοιπη αποστολή ταξίδεψε ο Ρέγες, ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού ενώ εκτός είναι φυσικά ο Κρον-Ντέλι που τραυματίστηκε σοβαρά και θα χάσει σημαντικό μέρος και της νέας σεζόν.

Η ώρα της αλήθειας

Έπειτα από όλα τα παραπάνω λοιπόν, απομένουν λίγες ώρες για να δούμε εάν το τρόπαιο θα βρει νέο κάτοχο. Θα είναι η Σεβίλλη που θα γίνει η πρώτη ομάδα, μετά την Μπάγερν Μονάχου, που θα κατακτήσει τρεις σερί φορές μεγάλη διοργάνωση της UEFA; Ή μήπως η Λίβερπουλ θα βάλει τέλος στο... Sevilla League και θα ισοφαρίσει τις κατακτήσεις των Ανδαλουσιάνων;

Είπαμε, υπομονή λίγες ώρες ακόμη...

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Γιουρόπα Λιγκ: Τελευταία Ενημέρωση

X