ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια μίνι-ιστορική αναδρομή των Μουντιάλ (part 5)

Διαβάστε για τις διοργανώσεις του 1986, 1990 και 1994...

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Οι μέρες πριν την έναρξη της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης είναι ελάχιστες πλέον και εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας προς το δρόμο της Ρωσίας με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 στο Μεξικό…

Μουντιάλ 1986 Μεξικό

Το Μεξικό έγινε η πρώτη χώρα που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο για δεύτερη φορά. Λόγω της κλοπής του τροπαίου Ζιλ Ριμέ που μεσολάβησε το 1983 από τα γραφεία της Ομοσπονδίας της Βραζιλίας, η οποία είχε αποκτήσει το δικαίωμα να κρατήσει το τρόπαιο αφού το είχε σηκώσει για 3η φορά, η FIFA αποφάσισε όπως το νέο τρόπαιο - το οποίο απονεμόταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1974 - να μη δοθεί μόνιμα σε καμία ομάδα, όσες φορές και αν κερδίσει. Παρεμπίπτοντος, το τρόπαιο δεν βρέθηκε ποτέ!

Από αυτή τη διοργάνωση, στην μνήμη έχουν μείνει πολλά γεγονότα: Η απεργία των παικτών της Εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας, η συμμετοχή των ομάδων του Ιράκ και του Καναδά για πρώτη φορά και η αποβολή του Χοσέ Μπατίστα της εθνικής Ουρουγουάης σε λιγότερο από ένα λεπτό στον αγώνα ενάντια στη Σκοτία, ένα ρεκόρ που παραμένει ακόμα.

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο καλύτερος παίκτης του Μουντιάλ και αρχηγός της Αργεντινής, οδήγησε την ομάδα του σε νίκη στα προημιτελικά ενάντια στην Αγγλία , πετυχαίνοντας και τα δύο γκολ της εθνικής Αργεντινής. Στο 1-0, ενώ χρησιμοποίησε το χέρι του που έμεινε γνωστό ως «το χέρι του Θεού», ενώ στο 2-0 διέσχισε το μισό γήπεδο περνώντας όποιον έβρισκε μπροστά του. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα δύο κράτη είχαν πόλεμο 4 χρόνια νωρίτερα για τα νησιά Φώκλαντ.

Εν τέλει, νικήτρια του θεσμού στο Μεξικό ήταν η Αργεντινή εναντίον της Δυτικής Γερμανίας με 3-2 σε ένα συναρπαστικό τελικό, μπροστά σε 115.000 θεατές στο Στάδιο «Αζτέκα». Σκόρερ για τους Αργεντίνους οι Χοσέ Λουίς Μπράουν (23'), Χόρχε Βαλντάνο (55') και Χόρχε Μπουρουτσάγα (83'). Για τους Γερμανούς πέτυχαν γκολ οι Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε (74') και Ρούντι Φέλερ (80').

Μουντιάλ 1990 Ιταλία

Η Ιταλία αποτέλεσε την δεύτερη χώρα μετά το Μεξικό που διοργάνωσε δυο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στα προκριματικά συμμετείχαν 116 Εθνικές ομάδες από 5 Ηπείρους. Για πρώτη φορά εξασφάλισαν συμμετοχή στην τελική φάση οι Κόστα Ρίκα, Ιρλανδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στον τελικό της διοργάνωσης, η Δυτική Γερμανία αναδείχτηκε τροπαιούχος κόντρα στην Αργεντινή για 3η φορά στην ιστορία της με 1-0 με χρυσό σκόρερ τον Άντρεας Μπρέμε που ευστόχησε από την άσπρη βούλα στο 85’.

Μουντιάλ 1994 ΗΠΑ

Η διοργανώτρια χώρα για πρώτη φορά δεν άνηκε στην Ευρώπη ή στην Νότια Αμερική. Επιπρόσθετα, Ελλάδα, Νιγηρία και Σαουδική Αραβία πήραν το «παρθενικό» τους εισιτήριο για τα τελικά της διοργάνωσης, ενώ η Ρωσία συμμετείχε ως ανεξάρτητο κράτος μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης όπως και η ενωμένη Γερμανία. Έκπληξη προκάλεσε και το γεγονός ότι καμία εθνική ομάδα από την Μ. Βρετανία δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση.

Σ’ αυτό το τουρνουά η Βραζιλία έγινε η 1η Εθνική που κατάκτησε το τρόπαιο 4 φορές μετά την νίκη της στο τελικό με την Εθνική Ιταλίας, μέσω της διαδικασίας των πέναλτι (σκορ αγώνα 0-0). Αυτός ήταν ο πρώτος τελικός στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, όπου μία ομάδα κέρδισε το τρόπαιο στα πέναλτι (3-2) χωρίς να έχει σκοράρει στην κανονική διάρκεια και στην παράταση.

Για την Βραζιλία αστόχησε ο Μάρσιο Σάντος και σκόραραν οι Ρομάριο, Μπράνκο και Ντούνγκα. Για την Ιταλία αστόχησαν οι Φράνκο Μπαρέζι, σκόραραν οι Ντιμίτριο Αλμπερτίνι και Αλμπερίγκο Εβάνι και έχασαν τα τελευταία δυο πέναλτι οι Ντανιέλε Μασάρο και ο Ρομπέρτο Μπάτζιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy
X