ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αποφασισμένη η ΟΥΕΦΑ για πειθαρχικό έλεγχο στην ΚΟΠ

Ζητά άμεση εφαρμογή ποινών για καταπολέμεηση των στημένων αγώνων

ΚΥΠΕ

Την αποφασιστικότητα της ΟΥΕΦΑ να ασκήσει κατευθείαν πειθαρχικό έλεγχο στην ΚΟΠ, αν δεν εφαρμόσει αυστηρές ποινές για καταπολέμηση των στημένων αγώνων, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο Αντιπρόεδρος της Μάριος Λευκαρίτης, εκτιμώντας, παράλληλα, πως δεν θα υπάρξει ένσταση για τυχόν διαφοροποίηση των ποινών από την ΚΟΠ.

Από την πλευρά του ο Α` Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Χάρης Λοϊζίδης είπε στο ΚΥΠΕ πως τα μέτρα που θα αντιπροταθούν θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ αντέκρουσε την κατηγορία πως δεν υπήρχε βούληση αφού αυστηρές ποινές είχαν αποφασιστεί από το καλοκαίρι και η εφαρμογή τους προσέκρουσε στον μη καταλογισμό της ευθύνης από την ΟΥΕΦΑ.

Ότι έπρεπε να είχαμε κάνει, μας το επιβάλλει τώρα η ΟΥΕΦΑ, είναι το σχόλιο στο ΚΥΠΕ του Προέδρου του ΚΟΑ Κλεάνθη Γεωργιάδη.

Ο Μάριος Λευκαρίτης, στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, και ερωτηθείς αρχικά κατά πόσον η ΟΥΕΦΑ θα δεχθεί την αντιπρόταση της ΚΟΠ για βαρύ χρηματικό πρόστιμο στον πρώτο φάκελο και από το δεύτερο φάκελο να αρχίζουν οι αυστηρότερες ποινές όπως υποδεικνύονται από την ΟΥΕΦΑ, ο κ. Λευκαρίτης εκτιμά πως δεν θα φέρει ένσταση και θα εμπιστευτεί την Ομοσπονδία.

Σε ερώτηση κατά πόσον η ΟΥΕΦΑ θα γίνει πιο αυστηρή απέναντι στην ΚΟΠ για να υπάρχουν τιμωρίες απέναντι στα σωματεία, ο κ. Λευκαρίτης είπε πως η ΟΥΕΦΑ θα ασκήσει κατευθείαν πειθαρχικό έλεγχο εφόσον μια ομοσπονδία, είτε λέγεται ΚΟΠ είτε άλλη, αδυνατεί να εφαρμόσει αυστηρές ποινές σε παραπτώματα διαφθοράς και στημένων αγώνων. Η ΟΥΕΦΑ “θα έρθει η ίδια από μόνη της, αφού προτείνει τη σειρά των μέτρων, αν χρειαστεί να επιβάλει κατευθείαν από μόνη της ποινές”, είπε.

Ερωτηθείς γιατί μέχρι σήμερα δεν το έπραττε αυτό, ο κ. Λευκαρίτης είπε πως υπήρχαν πολύπλοκες νομικές διαδικασίες και πρόσθεσε: “δεν είναι έτσι νομίζω, έτσι μου καπνίζει και έτσι κάνω.”

Υπάρχουν, εξήγησε, “διάφορες υποθέσεις πάνω στις οποίες βασίζεται η ΟΥΕΦΑ για να φτάσει στο σημείο να έχει τη δυνατότητα να εξασκήσει τέτοιο πειθαρχικό έλεγχο πάνω στις Ομοσπονδίες και δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα”.

Σε ερώτηση αν η εικόνα της Κύπρου είναι τόσο μελανή όσο παρουσιάζεται, ο κ. Λευκαρίτης απάντησε θετικά, λέγοντας πως όντως είναι άσχημη, κάτι που οφείλεται στο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα στοιχήματα και τους ύποπτους αγώνες.

Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων, ο κ. Λευκαρίτης είπε πως αν και δεν γνωρίζει τι περιέχει επακριβώς, σημείωσε πως είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Όπως ανέφερε στην πρόσφατη επίσκεψη των ειδικών της ΟΥΕΦΑ διαπιστώθηκε η αδυναμία των κυπριακών Αρχών να καθορίσουν κατά πόσο θεωρούνται ποινικά αδικήματα κάποια γεγονότα και κατά πόσον μπορούν να διαλευκάνουν τέτοιου είδους υποθέσεις.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει, όπως υπογράμμισε, πως η ΚΟΠ πρέπει να εφησυχάσει και να αφήσει το κράτος να βγάλει το φίδι από την τρύπα. “Δεν είναι έτσι, αυτό που πρέπει να κάνει αυτή τη στιγμή η ΚΟΠ είναι να φτιάξει τα του οίκου της”, κατέληξε.

Ο Α` Αντιπρόεδρος της ΚΟΠ, Χάρης Λοϊζίδης, είπε στο ΚΥΠΕ πως μετά την άτυπη Γενική Συνέλευση κλήθηκε εκτάκτως συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου για να εξετάσει όλες τις πτυχές του θέματος και να εξεταστούν όλα τα γραπτά κείμενα που υπάρχουν από την ΟΥΕΦΑ γιατί μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε, “δεν έχουμε δει τίποτα. Να τα δούμε, να ξέρουμε ακριβώς τι χρειάζεται και να ληφθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις για να παταχθεί αυτό το φοβερό θέμα”.

Ερωτηθείς αν υπάρχει βούληση να προχωρήσει το θέμα, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως υπήρχε η βούληση και λήφθηκαν αποφάσεις το καλοκαίρι με πολύ αυστηρές ποινές, οι οποίες στην πορεία δεν μπορούσαν να καταλογιστούν λόγω της άρνησης της ΟΥΕΦΑ να καταλογίζει ευθύνες μέσα στους φακέλους. “Η πραγματικότητα είναι ότι οι αποφάσεις που είχαμε πάρει το καλοκαίρι ήταν για πολύ αυστηρές ποινές, σχεδόν εξίσου αυστηρές με αυτές που προτείνει τώρα η ΟΥΕΦΑ”, είπε και τόνισε πως δεν αποδέχεται την κατηγορία ότι υπήρξε αδράνεια και δεν λήφθηκαν μέτρα.

Σε ερώτηση αν θα αλλάξει τώρα η διαδικασία και θα υπάρχει καταλογισμός ευθύνης στους φακέλους, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι από την ενημέρωση που έτυχαν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΠ πως έχει γίνει διευθέτηση με την ΟΥΕΦΑ να γίνεται αυτός ο καταλογισμός της ευθύνης.

Ερωτηθείς αν όντως η ΚΟΠ θα αντιπροτείνει οι ποινές που προτείνει η ΟΥΕΦΑ να ισχύουν από το δεύτερο και μετά φάκελο και στον πρώτο να υπάρχει αυστηρό πρόστιμο, ο κ. Λοϊζίδης είπε αυτά ήταν εικασίες και σενάρια και πως όλα σε σχέση με τη διαβάθμιση των ποινών θα συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα συγκληθεί σύμφωνα και με ανακοίνωση της ΚΟΠ τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το συγκεκριμένο ζήτημα, είπε πως “όταν δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας αυτό που έπρεπε να είχαμε κάνει, μας το επιβάλλουν ουσιαστικά από την ΟΥΕΦΑ”.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για δύο παράλληλες διαδικασίες, την πειθαρχική πτυχή που πρέπει η ΚΟΠ άμεσα να αποφασίσει να ξεκινήσει να επιβάλλει όταν έρχεται φάκελος από την ΟΥΕΦΑ και υπάρχει και η ποινική πτυχή που θα καλυφθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ εξέφρασε δύο ευχές. Πρώτον η ΚΟΠ να επιβάλλει πλέον αυστηρές ποινές για να μπορέσει “η μαφία της χειραγώγησης των αγώνων” - κατά την έκφρασή του - να απομακρυνθεί από το ποδόσφαιρο διότι αν δεν υπάρχει οικονομικό συμφέρον δεν θα παραμείνει στο ποδόσφαιρο και δεύτερο, να μην κουτσουρευτεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και να μπορέσει να εφαρμοστεί ώστε οι διωκτικές Αρχές και η Αστυνομία να μπορέσουν να συλλέγουν τις αναγκαίες πληροφορίες για να μπορεί να καταδικάζει τους παράνομους.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση κατά πόσον εμπλέκεται ο ΚΟΑ στη διαδικασία της τροποποίησης του κανονισμού της ΚΟΠ για τους αγώνες με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως δεν εμπλέκεται καθώς είναι εσωτερικό θέμα της Ομοσπονδίας. Ωστόσο, στην ποινική πτυχή του θέματος και στο νομοσχέδιο, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως υπήρξε η συμβολή του ΚΟΑ στον καταρτισμό του καθώς ο Οργανισμός συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα που συζητούν εδώ και πολύ καιρό το ζήτημα της χειραγώγησης των αγώνων.

Η ΟΥΕΦΑ εισηγείται στην ΚΟΠ την επιβολή των ακόλουθων ποινών: Στον πρώτο φάκελο στον οποίο θα κατονομάζεται Σωματείο ότι έχει ευθύνη για προσυνεννοημένο αγώνα, να αφαιρούνται έξι βαθμοί και να επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ, στο δεύτερο φάκελο για το ίδιο Σωματείο, να του επιβάλλεται απαγόρευση συμμετοχής στη διοργάνωση για την οποία ήρθε ο φάκελος και στον τρίτο φάκελο για το ίδιο Σωματείο, να του απαγορεύεται η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διοργάνωση της Ομοσπονδίας για χρονική περίοδο τουλάχιστον πέντε χρόνων και πρόστιμο ύψους 1000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης στη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ, η προσπάθεια θα είναι στον πρώτο φάκελο στον οποίο θα καταλογίζεται ευθύνη από την UEFA, η ποινή να είναι βαρύ χρηματικό πρόστιμο και από το δεύτερο φάκελο να αρχίζουν οι αυστηρότερες ποινές όπως υποδεικνύονται από την ΟΥΕΦΑ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση