ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΠΟΕΛ: Οι προσδοκίες για βελτίωση και το δύσκολο έργο του Τραμετσάνι

Η ατομική ποιότητα των ποδοσφαιριστών δεν φαίνεται στο γήπεδο

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Το ντεμπούτο του Πάολο Τραμετσάνι στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ δεν συνοδεύτηκε με νίκη, όπως θα ήθελε ο ίδιος αλλά και όλοι στον «Αρχάγγελο». Η εικόνα που παρουσίασε η ομάδα ήταν βελτιωμένη (στο αμυντικό κομμάτι), όμως δεν ήταν αρκετή για να φέρει τη νίκη. Και η μεγάλη απορία των φίλων της ομάδας είναι αν και πόσο μπορεί να βελτιωθεί η όλη εικόνα της ομάδας.

Ατομικά η ομάδα έχει ταλέντο και μάλιστα μπόλικο, το οποίο όμως δεν έχουμε δει ακόμη στο γήπεδο. Ρομό και Βάτερμαν συνθέτουν ένα πολύ καλό δίδυμο και στη θεωρία, αλλά και στην πράξη όταν ένας εκ των δυο δεν είναι στα καλύτερα του, ή είναι τιμωρημένος, ο άλλος μπορεί να αντικαταστήσει το κενό του.

Αμυντική γραμμή

Στην άμυνα όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι λίγο πολύ γνωστοί πέραν απ’ τον Καζού που ήρθε το καλοκαίρι. Για την ώρα ο Μιλάνοφ είναι ο πιο αδύναμος κρίκος, ενώ ο Καζού χρειάζεται μπόλικη δουλειά, κατά βάση στα αμυντικά του καθήκοντα. Σε αυτά τα δυο θέματα προσθέτουμε τον τραυματισμό του Νσούε που δεν έχει βοηθήσει φέτος μέχρι στιγμής. Ως εκ τούτου πολλές φορές οι «Γαλαζοκίτρινοι» καταφεύγουν σε λύσεις ανάγκης, όπως ο Βούρος στο δεξί άκρο της άμυνας (τα πηγαίνει καλά όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Νσούε), και τον Νικόλα Ιωάννου στα αριστερά (η δύναμη και το πάθος του τον βοηθούν αν και μπορεί να βοηθήσει κυρίως ανασταλτικά και όχι στην επιθετική οργάνωση της ομάδας).

Από εκεί και πέρα ένα ακόμη πρόβλημα ακούει στο όνομα Καρλάο. Ο Βραζιλιάνος είναι ίσως ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός που πέρασε από Κυπριακά γήπεδα, όμως φέτος είναι σκιά του εαυτού του. Αν ο Πάολο Τραμετσάνι καταφέρει να επαναφέρει τον Καρλάο στα γνωστά του στάνταρ, ενώ συνάμα αν κερδίσει τη συγκέντρωση απ’ τον Καζού και το καθαρό μυαλό των υπόλοιπων, τότε ναι η αμυντική γραμμή μπορεί να αγωνιστεί πολύ καλύτερα.

Μεσαία γραμμή

Στη μεσαία γραμμή ο Πάολο Τραμετσάνι έχει μια πληθώρα επιλογών. Μοράις, Σόουζα, Γκέντσογλου, Αρτυματάς, Κασίνι, Ζαχίντ και Ντε Βινσέντι αποτελούν τις εφτά επιλογές απ’ τις οποίες ο Ιταλός «ρίχνει» τρεις στην ενδεκάδα. Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο Ζαχίντ είναι σκιά του εαυτού του, ενώ ο Ντέβι πληρώνει την μεγάλη του αποχή με τραυματισμούς. Οι δυο τους είναι βαρόμετρο για τη συνολική λειτουργία της ομάδας. Μπορούν να κρατήσουν μπάλα, να ηρεμήσουν το παιχνίδι, να δώσουν ταχύτητα, να δουν πάσες που θα ξεκλειδώσουν την αντίπαλη άμυνα και να σκοράρουν. Όλα τα πιο πάνω έχουμε δει να τα κάνουν και μάλιστα πολύ καλά, όμως φέτος για την ώρα δεν... Είναι στοίχημα για τον Τραμετσάνι να κερδίσει τους δυο αυτούς ποδοσφαιριστές. Αλλάζουν πολλά.

Λίγο πιο πίσω Μοράις και Σόουζα μοιάζουν οι δυο «βασικές» επιλογές. Στη καλή τους μέρα είναι ασταμάτητοι. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εμφάνιση του Σόουζα κόντρα στον Απόλλωνα την περσινή σεζόν, ή ακόμη και αυτή κόντρα στην Ανόρθωση στο «Παπαδόπουλος». Ο Βραζιλιάνος ήταν παντού. Φέτος όμως για την ώρα δυσκολεύεται. Οι αντίπαλοι τον κλείνουν πολύ καλά και δεν έχει τις βοήθειες που θα ήθελε. Απ’ την άλλη ο Μοράις δεν μπορεί να είναι σαν τον Μοράις πριν από 5-6-7 χρόνια, όμως και πάλι με την εμπειρία του μπορεί να δώσει λύσεις. Είναι όμως αναγκαίο για τον αρχηγό να παίρνει ανάσες. Και λύσεις υπάρχουν. Ο Αρτυματάς δείχνει ικανός να βοηθήσει, ενώ ο Γκέντσογλου αν βρει τον εαυτό τότε θα βάζει δύσκολα στον Ιταλό τεχνικό. Ενώ και ο Κασίνι έδειξε πως μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή.

Υλικό υπάρχει και το γράψαμε ξανά. Στη μεσαία γραμμή όμως δεν είδαμε ακόμη τον ποδοσφαιριστή ηγέτη που χρειάζεται η ομάδα. Αυτόν που με τη δική του απόδοση θα ανεβάσει και την υπόλοιπη ομάδα. Αυτόν που θα δώσει ρυθμό, θα καθαρίσει φάσεις, θα βοηθήσει και αμυντικά και επιθετικά. Είναι ρόλος με αρκετούς υποψήφιους. Χρόνια τώρα ο Μοράις ήταν ένας ηγέτης, απ’ την άλλη ο Σόουζα έδειξε πως μπορεί να πάρει το ρόλο αυτό, ενώ ο Ντέβι και ο Ζαχίντ είναι ποδοσφαιριστές που μπορούν εύκολα να παρασύρουν τους συμπαίκτες τους. Για την ώρα όμως κανείς δεν βγήκε μπροστά και αυτό είναι πρόβλημα...

Επιθετική γραμμή

Τα προβλήματα δεν απουσίασαν και απ’ την επιθετική γραμμή με τον Μούσα Αλ Τάμαρι όμως να αποτελεί μια όαση σε όσα είδαμε μέχρι στιγμής. Μπάλογκ και Νατέλ δεν μπορούν να κριθούν για την ώρα, μιας και το δείγμα δεν είναι μεγάλο (αν και αυτό κάτι λέει μιας και φθάσαμε αισίως στο τέλος του Οκτώβρη). Στα άκρα της επίθεσης ένας καλός Αλωνεύτης και ένας υγιής Εφραίμ μπορούν να κάνουν τη διαφορά (ειδικά ο δεύτερος), ενώ υπάρχει και η επιλογή Ντελατόρε.

Ο Βραζιλιάνος βέβαια είναι μια εκ των δυο επιλογών για την κορυφή της επίθεσης. Είναι παίκτης που δεν έχει το εύκολο τέρμα, όμως στην καλή του μέρα μπορεί να σκοράρει με ψαλιδάκι εκεί που κανείς το δεν το περιμένει. Εδώ και καιρό όμως διανύει μια περίοδο ντεφορμαρίσματος, ή έστω μια περίοδο στην οποία δεν βοηθά πρακτικά. Μαζί με τον Ρέζα αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» κι’ όμως για την ώρα σημείωσαν μόνο 1 τέρμα απ’ τα 9 στο πρωτάθλημα. Ο Ρέζα δε είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, μιας και το βιογραφικό του είναι τέτοιο που μαρτυρά πως φέτος είναι πραγματικά σκιά του εαυτού του. Το αναγνωρίζει και ο ίδιος πως πρέπει να βελτιωθεί και η αλήθεια είναι πως οι «Γαλαζοκίτρινοι» τον έχουν ανάγκη.

Εν κατακλείδι

Γενικότερα με εξαίρεση τον Μούσα Αλ Τάμαρι, οι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ κινούνται πολύ πιο κάτω απ’ τις δυνατότητες τους. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές όπως οι Καρλάο, Σόουζα, Ζαχίντ, Ντε Βινσέντι, Ρέζα οι οποίοι αν βρουν τον εαυτό τους μπορούν να αλλάξουν πολλά στην ομάδα. Έτσι στην ερώτηση για το αν η ομάδα μπορεί να βελτιωθεί, η απάντηση είναι, ναι μπορεί να βελτιωθεί. Το γράψαμε ξανά αυτό που βλέπουμε μέχρι σήμερα στο γήπεδο, δεν ανταποκρίνεται στην ατομική ποιότητα του ρόστερ. Και εδώ έρχεται η δουλειά του Πάολο Τραμετσάνι. Ο Ιταλός τεχνικός πρέπει να βρει τους τρόπους με τους οποίους θα ξυπνήσει τους πιο πάνω ποδοσφαιριστές και θα βγάλει το καλό τους εαυτό στο γήπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

X