ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:43
 

Η κάρτα φιλάθλου και οι «φυλές» των οπαδών

Η νοοτροπία του Κυπραίου και οι χειρισμοί των αρμοδίων

Newsroom 24sports

*Του Δημήτρη Χριστοφόρου

Κάποιες φορές πρέπει να αφήνεις στην άκρη τους καθωπρεπισμούς και την πολιτική ορθότητα και να τα γράφεις όπως σου έρχονται τα πράγματα. Παρακολούθησα πολύ στενά, ελέω και της συχνής επαφής και με τις δυο πλευρές, την «κόντρα» για την κάρτα φιλάθλου που υπάρχει ανάμεσα στον Υπ.Δ. Ιωνά Νικολάου ώστε να μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη. Βάζω τον κ. υπουργό και όχι τον πρόεδρο του ΚΟΑ Κλεάνθη Γεωργιάδη ως το ένα μέρος της κόντρας, καθώς ο ίδιος κατέθεσε το νομοσχέδιο πίσω στο 2014 που επέβαλλε την κάρτα και τότε ο κ. Γεωργιάδης δεν ήταν πρόεδρος στον ΚΟΑ. Ιούλη του 2016 ανέλαβε καθήκοντα στον οργανισμό. Ο λόγος που βγήκε μπροστά, είναι γιατί ο ΚΟΑ υποχρεούται από τη νομοθεσία να αναλάβει την έκδοση της κάρτας και ως εκ τούτου την προώθησή της.

Να δούμε όμως ωμά την ουσία του προβλήματος. Αμφότερες οι πλευρές επιδίδονται σε μια προπαγάνδα με τον απλό φίλαθλο να είναι στη μέση και τελικά καταλήγουμε να συζητάμε τα λάθος πράγματα. Όπως δηλαδή συμβαίνει σε όλα τα σοβαρά θέματα σε τούτο τον τόπο. Από τη μια, η πλευρά του κ. Νικολάου παρουσιάζει όλο τον κόσμο που κάνει κάρτα ως άτομα που την αποδέχονται τη στιγμή που οι περισσότεροι την κάνουν μόνο και μόνο γιατί θέλουν να βλέπουν την ομάδα τους. Από την άλλη, οι οργανωμένοι βάζουν στη «δική τους» πλευρά όλους τους φιλάθλους που για οποιοδήποτε λόγο δεν πάνε στο γήπεδο. Είτε ήσουν διακοπές π.χ. είτε απλά ανοίγουν τα σχολεία, πάλι τσουβαλιάζεσαι. Αυτά όλα συμβαίνουν βέβαια γιατί ο απλός φίλαθλος, που θέλει να πάει γήπεδο και δεν τον ενδιαφέρει αν θα έχει κάρτα ή όχι, αποτελεί τη σιωπηρή πλειοψηφία. Όλοι οι άλλοι είναι που μιλάνε, ο ίδιος ο κόσμος απλά επιλέγει αν θα πάει ή όχι.

Να περάσουμε όμως και στην ουσία του θέματος. Αποτρέπει η κάρτα τον κόσμο να πάει γήπεδο; Και ναι και όχι. Στον ΚΟΑ ζύγισαν τα δεδομένα λάθος ως προς το πόσο Κυπραίοι είμαστε και νόμιζαν πως θα πήγαινε ο κόσμος να κάνει κάρτα σε μέρα που δεν είχε αγώνα. Ελάχιστοι πήγαν με αποτέλεσμα αρκετοί να βαριούνται να σταθούν ουρά για την κάρτα. Άλλοι έφτασαν μέχρι εκεί αλλά έκαναν επαναστροφή όταν είδαν τι συνέβαινε. Ούτε τρεις ώρες πριν θα πάει κάποιος ούτε τίποτα. Ο απλός κόσμος θέλει η επαφή του με το γήπεδο να διαρκεί μισή ώρα πριν το πολύ και μισή ώρα μετά μαξ, στα εντός τουλάχιστον, να είναι σπίτι. Είναι σωστό αυτό; Όχι βέβαια αλλά είναι τόσο κυπριακό που αφού στον ΚΟΑ έχει Κυπραίους έπρεπε να το περίμεναν. Να βρουν τρόπο στα ματς των «μεγάλων» εντός, τουλάχιστον τα 2-3 πρώτα, να έχει κόσμο να δουλεύει ώστε να μην υπάρχει συμφόρηση και να έχουν τέτοιο ηλεκτρονικό σύστημα που να σηκώνει τις ανάγκες. Είμαστε στο 2018 και αφού έχουμε επαγγελματικό ποδόσφαιρο ο «πελάτης» έχει απαιτήσεις για να σου δώσει τα €15 του. Στην πορεία θα φανεί αν αυτό φτιάξει.

Για τους υπόλοιπους λόγους, θα μιλήσουμε ωμά για κάθε ομάδα για να ξέρουμε τι συζητάμε:

Ομόνοια: Στα καλά της περιμένεις μέσο όρο κοντά στις 10χιλ. Αλλά ο Ομονοιάτης έχει μια νοοτροπία αντιδραστική σε τέτοια θέματα από τη φύση του. Από αντίδραση, και ανυποταγή αν θέλετε, δημιουργήθηκε ο σύλλογος και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Επίσης η κάθετη θέση του σωματείου ενάντια στην κάρτα τότε που τη συζητούσαμε ακόμα παίζει το ρόλο της στην άρνηση μερίδας κόσμου να κάνει. Βάλτε και πως ο κόσμος της Ομόνοιας έχει τα θέματά του με τις ποδοσφαιρικές «αρχές» και αυτούς που τον καλούν να κάνει κάρτα για λόγους καλά γνωστούς. Την αγαπάνε τόσο όμως, που σιγά σιγά θα κάνουν αρκετοί ειδικά αν η ομάδα πάει καλά.

ΑΠΟΕΛ: Σε χρονιές που έχει ευρωπαϊκά, το ενδιαφέρον πάει εκεί στη μάζα του κόσμου. Φέτος που δεν θα έχει περιμένεις περισσότερη προσέλευση στο πρωτάθλημα. Είναι μεγάλο ερωτηματικό η αντίδραση του ΑΠΟΕΛίστα στο όλο θέμα αφού ακόμα παιχνίδι με κάρτα δεν έδωσε.

Ανόρθωση: Πέρσι ήταν τρίτη σε εισιτήρια και γενικώς περιμένεις στήριξη από τον Ανορθωσιάτη όταν ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός ξεπεραστεί. Όταν όμως τους βάζεις τους αγώνες στις 20:00 στην Πάφο και Δευτέρα το πρώτο εντός και μάλιστα ντέρμπι, μη σου φταίει κανείς που δεν πάνε να σταθούν ουρά να σου κάνουν και κάρτα. Ακόμα αναρωτιέμαι πως το σκέφτηκαν…

Απόλλων: Εδώ έχουμε την πιο «ειδική» περίπτωση. Η «φυλή» του Απολλωνίστα τα έχει με όλες τις ποδοσφαιρικές και αθλητικές αρχές αφού θεωρεί πως δεν την έχουν βοηθήσει την ομάδα τους και αντίθετα της πάνε κόντρα όταν έρχονται τα «κρίσιμα» κάθε χρόνο. Η άρνηση να κάνουν κάρτα είναι και ένα μήνυμα αντίδρασης σε όλους αυτούς τόσο για το γηπεδικό, που τους καίει πάνω από όλα, όσο και γενικότερα για άλλα ζητήματα που τους έχουν εξοργίσει. Κινδυνεύει να υποστεί ζημιά η ομάδα και η διοίκηση Νίκου Κίρζη το ξέρει.

ΑΕΛ: Δεν έχουμε να γράψουμε πολλά. Ο ΑΕΛίστας δεν χωρίζεται σε οργανωμένους και ανοργάνωτους. Είναι όλοι Συ.Φ.ΑΕΛ και δεν είναι και τύπος που το να συμβιβάζεται με τις «αρχές» και την «εξουσία» το έχει εύκολο. Μόνο και μόνο του «ποιος μας την ζητά την κάρτα» ζητήματος, αρνείται ο κόσμος να πάει. Έτσι είναι το DNA τους και πρέπει να τους ζεις για να το καταλάβεις.

ΑΕΚ: Το αντι-παράδειγμα. Ο πρόεδρος ήθελε από την αρχή κάρτα και ταυτοποίηση, ο κόσμος τον εκτιμά και το δέχθηκε και στο ευρωπαϊκό έκαναν ρεκόρ προσέλευσης. Δεν τους εμπόδισε καμιά κάρτα και τον μέσο ΑΕΚτζή δεν θα τον εμποδίσει αφού ακούει τον Καραπατάκη να λέει: «Δε θα κάνουμε καμιά έκπτωση» και όχι «δεν συμφωνούμε με την κάρτα αλλά…». Παίζει ρόλο και φαίνεται και με αριθμούς. Αν ο Κλεάνθης Γεωργιάδης είχε ακόμα 3-4 Καραπατάκηδες θα γινόταν η δουλειά του!

Εν κατακλείδι, πρέπει κάποιες φορές να αγγίζουμε την ουσία των θεμάτων με αναφορά σε αυτά που όντως απασχολούν τον κόσμο. Αν κάνουν το ίδιο και οι αρμόδιες αρχές του ποδοσφαίρου μας, τότε πολύ απλά η κάρτα φιλάθλου δε θα είναι ζήτημα. Όσο δεν γίνεται αυτό και ασχολούμαστε με το δέντρο αντί με το δάσος, θα συζητάμε απλά για να συζητάμε.

Υ.Γ.: Τα γράφει αυτά κάποιος που από τότε που προέκυψε το ζήτημα περισσότερο υπέρ της κάρτας έχει εκφραστεί παρά εναντίον τους. Όμως πρέπει να καταλαβαίνουμε και τον κόσμο και να βλέπουμε με τα δικά του μάτια καμιά φορά. Βοηθά να βλέπεις πιο καθαρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom 24sports

Σχόλια αναγνωστών

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Τεράστιο επίτευγμα Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ...»
YIANNOULIS  |  18:05

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν θα καταργηθεί η κάρτα οπάδου

«Αντε καλέ, η κάρτα φιλάθλου φταίει»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:41

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X