ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι λέχθηκε για την κάρτα στο σεμινάριο της UEFA

Ο Φοίβος Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στο σεμινάριο με θέμα την Ασφάλεια στους αγωνιστικούς χώρους και την προστασία των φιλάθλων

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Τριήμερο σεμινάριο με θέμα την Ασφάλεια στους αγωνιστικούς χώρους και την προστασία των φιλάθλων διοργανώνει αυτές τις ημέρες η UEFA στην Κύπρο. Ένα σεμινάριο  στο οποίο παρουσιάστηκαν από την UEFA διάφορα περιστατικά που έγιναν σε αγώνες Κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη σε σχέση με την ασφάλεια και την προστασία των φιλάθλων καθώς και περιστατικά που συνέβησαν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ταυτόχρονα έγινε αναφορά στην πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο σε θέματα ασφάλειας ενώ έγινε και εκτενής συζήτηση για την εφαρμογή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου. Στο πλαίσιο ο Φοίβος Κωνσταντινίδης, διευθυντή του ΓΣΠ, μίλησε στο ΣΠΟΡ FM 95.0 και στην εκπομπή «Coach Μάριος».

Τα κυριότερα σημεία:

Για το γεγονός πως δεν είναι αριθμημένες οι θέσεις στα γήπεδα στην Κύπρο: «Είναι αριθμημένες οι θέσεις αλλά στα πέταλα χρειάζεται χρόνος. Είναι δύσκολο να ισχύσει εκεί. Στις άλλες κερκίδες όμως κάθονται. Βλέπεις πλέον πως το γήπεδο γεμίζει παντού και όχι μόνο στο κέντρο. Ο κόσμος κάθεται στις θέσεις του στις κεντρικές κερκίδες. Όταν δεν γίνεται αυτό είναι πρόβλημα για την ασφάλεια».

Για την κάρτα φιλάθλου γενικά: «Η κάρτα φιλάθλου είναι ένα εργαλείο. Το πιο θετικό σημείο είναι πως διασφαλίζει την απουσία απ’ το γήπεδο ατόμων χωρίς κάρτα και αυτούς που έχουν αποκλειστεί. Η κάρτα μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι».

Για το γεγονός πως κάποιος τιμωρημένος δεν μπορεί να πάει γήπεδο αλλά πρέπει να πηγαίνει στο τμήμα: «Απ’ τη στιγμή που δεν μπορεί να εκδώσει κάρτα δεν μπορεί να βγάλει εισιτήριο. Όμως το να πηγαίνει στον σταθμό είναι αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης. Με τα νέα δεδομένα αν κάποιος έχει το πρόβλημα αυτό, μπορεί να αποταθεί σε ένα δικηγόρο για να δει τι μπορεί να κάνει».

Για το σεμινάριο γενικότερα: «Είναι σεμινάριο πέντε ημερών. Την πρώτη μέρα έγινε συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΟΥΕΦΑ με τον πρόεδρο του ΚΟΑ, της ΚΟΠ, των προέδρων των σωματείων της πρώτης κατηγορία, αστυνομίας κλπ. Συζητήθηκε το θέμα της βίας και έγινε ανάλυση των κυπριακών δεδομένων όπως τα βλέπει η ΟΥΕΦΑ. Αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που έγιναν, που ήταν πολλές. Υπάρχει βελτίωση, όμως υπάρχει και πρόβλημα και το θέμα είναι γιατί σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκαν τα ίδια μέτρα λειτούργησε καλύτερα; Το μεγάλο πρόβλημα ήταν πως δεν ήταν ομοιογενείς η λειτουργία όλων. Χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση».

Για τους στιούαρτς: «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την λειτουργία των στιούαρτς. Η σχέση μεταξύ του κόσμου επηρεάζει. Είμαστε γνωστοί ο ένας στον άλλον και αυτό είναι πρόβλημα. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί δυο φορές το πως θα πράξει γιατί ακριβώς είμαστε μικρός τόπος. Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση για το θέμα ασφάλειας και σήμερα ξεκινά η εκπαίδευση. Τόσο η αστυνομία όσο και οι επιτηρητές θα εκπαιδευτούν μαζί γιατί πρέπει να λειτουργούν όλοι καλύτερα και να έχουν συνεργασία».

Καθορίστηκε τι είναι βία στα γήπεδα: «Αυτό που σημαίνει βία στα γήπεδα είναι η οποιαδήποτε παραβίαση. Οτιδήποτε δηλαδή που δεν συμφωνεί με τους κανόνες του γηπέδου, της ομοσπονδίας, της ΟΥΕΦΑ. Ταυτόχρονα υπήρξε μια παρουσίαση για τις ευθύνες όλων. Ευθύνες που έρχονται απ’ τη μη τήρηση κανόνων και κανονισμών από τον οποιοδήποτε. Για παράδειγμα αν υπάρχει πώληση περισσότερων εισιτηρίων από όσων χωράνε στη κερκίδα. Υπάρχει θέμα εδώ και ευθύνη σε κάποιον. Μας έδειξαν επίσης, μια ταινία απ’ την πρώτη προπόνηση μιας ομάδας στην Ολλανδία. Ο πρόεδρος της ομάδας είχε δώσει το οκ για φωτοβολίδες. Οι οπαδοί είχαν ρίξει μια φωτοβολίδα στο γήπεδο και πήγε μια κοπέλα να την πετάξει έξω και έκανε έκρηξη στο χέρι της. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρόεδρο της ομάδας που επέτρεψε τις φωτοβολίδες έστω και σε προπόνηση. Ο καθένας έχει ευθύνες σε κάποια σημεία. Αν το στάδιο έχει εφαρμόσει όσα πρέπει να εφαρμόσει και τηρεί όλους τους κανόνες ασφάλειας δύσκολα θα του βρεις ευθύνη»

Για την κάρτα οπαδού: «Έγινε μια συζήτηση. Μπήκαν τα υπέρ αλλά και τα κατά και συζητήθηκαν. Στα υπέρ μπήκε η ευκολία αποκλεισμού στα γήπεδα. Το τέλος της ανωνυμίας αλλά και το γεγονός πως η κάρτα μπορεί να μετατραπεί σε κάτι που θα αξιοποιούν οι ομάδες. Στα κατά η μείωση του κόσμου. Έγινε μια συζητήση και για το γεγονός πως σταμάτησε η κάρτα οπαδού σε άλλες χώρες. Όμως επειδή πρώτα υπήρξε η κάρτα οπαδού ήταν πιο εύκολο για τις ομάδες να δημιουργήσουν αντίστοιχες και να τις αξιοποιήσουν».

Για τις αντιδράσεις των οργανωμένων σε άλλες χώρες: «Δεν μπήκαμε σε αυτό το κομμάτι. Βέβαια εξαρτάται καθώς στην Αγγλία για παράδειγμα η κάρτα υπήρξε πριν πολλά χρόνια που οι οργανωμένοι δεν ήταν όπως σήμερα».

Για τη μείωση του κόσμου στα γήπεδα: «Αναλύθηκε το θέμα αυτό και μεταξύ των αιτιών είναι και η κάρτα. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι οι πολλοί αγώνες στην τηλεόραση, είναι οι υποψίες για στημένα, είναι η κακή κατάσταση των γηπέδων, η έλλειψη του πυλώνα της εξυπηρέτησης των οπαδών στα γήπεδα. Ειδικά για την κάρτα φιλάθλου έγινε μια ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων, υπήρξε το επιχείρημα της ατμόσφαιρας στο γήπεδο. Ταυτόχρονα έγινε ένας διαχωρισμός μεταξύ των επικίνδυνων οπαδών και των ultras. Βέβαια οι ultras για συμπαράσταση προς τους άλλους δεν πηγαίνουν στο γήπεδο. Αυτό όμως που πρέπει να σημειώσουμε πως σιγά σιγά ο κόσμος θα έρθει στο γήπεδο. Βλέπεις ομάδες των οποίων οι οπαδοί αντιδρούν, έχουν μια εξαιρετική πορεία. Ο κόσμος δεν πηγαίνει εκεί, αλλά μέχρι πότε θα συνεχιστεί;»

Για το αν η βία στα γήπεδα διώχνει τον κόσμο: «Είναι κάτι που υπήρχε πάντα. Η βία διώχνει τον κόσμο. Πιστεύω πως η μείωση της βίας οδηγεί τον κόσμο στο να επιστρέψει στα γήπεδα. Αυτό το είδαμε και πριν μερικά χρόνια όταν οι οργανωμένοι αποφάσισαν να φύγουν για τη κάρτα».

Γιατί δεν έγιναν συλλήψεις στο Ομόνοια – Απόλλων: «Ότι ζητήθηκε απ' την αστυνομία εξετάστηκε από το βίντεο. Δεν σημαίνει όμως πως οτιδήποτε γίνει θα το καταγράψει το σύστημα. Μπορεί η κάμερα να μην το έπιασε ή μπορεί να μην μπορέσει η κάμερα να δει ποιος το έκανε και τι έγινε. Δεν ξέρω όμως τι έγινε στο παιχνίδι για να πω κάτι περισσότερο».

Για τον οπαδό που ανέβηκε στην φυσούνα: «Του είχαν πει να κατεβεί και όντως κατέβηκα. Δεν ήταν λόγος σύλληψης αυτός».
Για το τι μπορεί να συμβεί για να βελτιωθεί η κατάσταση: «Εάν ο καθένας μάθει τι του αναλογεί και το κάνει σωστά και με βάση το νόμο, τότε θα πάμε μπροστά. Αν όχι θα έχουμε πρόβλημα για χρόνια».

Για τη συνάντηση οργανωμένων – προέδρου ΚΟΑ: «Ελπίζω οι οργανωμένοι να πάνε με ανοιχτό πνεύμα. Πρέπει να εισηγηθούν βελτιωτικά μέτρα τα οποία θα τα συζητήσει η Βουλή και ίσως αλλάξει. Δεν θα αλλάξει όμως ο νόμος για την κάρτα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X