ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μιας ήττας... μύρια έπονται

Τι καθόρισε το Βατερλό της Αντιπολίτευσης εντός της Βουλής

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το γεγονός ότι τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το ΔΗΚΟ ενέτειναν την αντιπολιτευτική τους τάση προτού μπει για τα καλά ο προεκλογικός και έστελναν το μήνυμα συνεννόησης, ήταν αρκετό για να θεωρηθεί από πολλούς πως η «αλλαγή» δεν ήταν ένα προεκλογικό σύνθημα αλλά στρατηγική με βάθος. Χρειάστηκε μία εκλογική ήττα για να καταδείξει πόσο εύθραυστο είναι το όλο οικοδόμημα του αντιπολιτευτικού μετώπου αλλά και πόσο εύθραυστος είναι ο εγωισμός των πολιτικών αρχηγών του χώρου.

Τα μεγάλα εγώ

Αν η «αλλαγή» ήταν μία στρατηγική με βάθος, θα ανέμενε κανείς πως την επομένη των εκλογών τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είχαν ανακοινώσει πως συνεχίζουν τη συνεργασία τους και πως θα έχουν κοινό υποψήφιο. Το γεγονός βεβαίως ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί του χώρου φρόντισαν να εκδηλώσουν την πρόθεσή τους να υποβάλουν υποψηφιότητα από την αρχή δυσκόλεψε την όλη πορεία. Βεβαίως, μετά την ήττα, στο ΔΗΚΟ είχαν σκεφτεί πως το ιδανικό για να διασωθεί το κόμμα θα ήταν η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, δεδομένου ότι θα συγκέντρωνε πλειοψηφία. Η πλειοψηφία φαινόταν πως συγκεντρωνόταν γύρω από την υποψηφιότητα Νικόλα δεδομένου ότι και το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ, αλλά και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου θα τη στήριζε στο τέλος. Όλη αυτή η συζήτηση κινητοποίησε τον Μάριο Καρογιάν με την περιβόητη πρόταση εκ περιτροπής προεδρίας, προσεγγίζοντας πρώτα τον Άντρο Κυπριανού και στη συνέχεια τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Η κίνηση του Μάριου Καρογιάν να βάλει στο τραπέζι την υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού, έκανε τον γ.γ. του ΑΚΕΛ που αρχικά μιλούσε για στήριξη προέδρου Βουλής με στόχο το 2023, να συζητάει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του. Το ζήτημα συζητήθηκε στη Γραμματεία του ΑΚΕΛ την Τετάρτη, με την πλειοψηφία να διαφωνεί αλλά τελικά να βάζει ως προϋπόθεση τη στήριξη αυτής της πρότασης από τα μικρότερα κόμματα ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι. Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και στο πολιτικό γραφείο, με μέλη του να υπογραμμίζουν πως μία τέτοια κίνηση στέλνει το μήνυμα συνδιαλλαγής με τον ΔΗΣΥ. Ζήτησαν, μάλιστα, διαβεβαιώσεις ότι αυτή την πρόταση θα στήριζε η ΕΔΕΚ, όπως άλλωστε είχε διασφαλίσει στον γ.γ. του ΑΚΕΛ ο Μάριος Καρογιάν. Μετά από παραινέσεις, ο Άντρος Κυπριανου επιχείρησε να μάθει από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ αν ήταν σύμφωνος με κάτι τέτοιο, με τον τελευταίο να μην του απαντά το τηλέφωνο. Από πλευράς ΔΗΠΑ υποστηρίζεται πως η ΕΔΕΚ συνέπλεε αρχικά και έκανε στροφή κατά την ψηφοφορία. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος από την άλλη σημειώνει πως έμαθε για την περιβόητη πρόταση το πρωί της Πέμπτης από τον Μάριο Καρογιάν με τον τελευταίο να τον διαβεβαιώνει πως γι’ αυτό συναινεί ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Όπως σημειώνεται από την ΕΔΕΚ, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συναινέσει και πως δεν χρειάζεται άλλωστε η δική του ψήφος δεδομένου ότι τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούν. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στον ΔΗΣΥ δεν έγινε μία τέτοια συμφωνία. Μάλιστα, όταν το έθεσε στο Πολιτικό Γραφείο η ηγεσία του κόμματος, τα μέλη αντέδρασαν έντονα, κάνοντας λόγο για ασυνέπεια λόγων και πράξεων. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία.

Το κατά πόσο ο Μάριος Καρογιάν είχε πράγματι ως στόχο να περάσει μία τέτοια πρόταση επιδέχεται πολλές συζητήσεις. Στο ΑΚΕΛ νιώθουν πως τους ξεγέλασε με στόχο να αποτρέψει την εκλογή Νικόλα Παπαδόπουλου και πως το όλο ζήτημα ήταν προσυνεννοημένο με το Προεδρικό. Αυτό που θα πρέπει να απαντήσει η ΔΗΠΑ είναι για ποιο λόγο έβαλε μία πρόταση που στόχο είχε να μην ανήκει και η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία στο κυβερνών κόμμα και τελικώς ψήφισε τον εκλεκτό του κυβερνώντος κόμματος. Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του θα πρέπει να απαντήσει τι το έπεισε για τις αγνές προθέσεις της ΔΗΠΑ. Το νεοσυσταθέν κόμμα θεωρείται άλλωστε συγκυβέρνηση, ενώ, αν όπως λέγεται εμπλεκόμενος στη ΔΗΠΑ είναι ο Νίκος Κατσουρίδης, τότε για ποιο λόγο θεώρησαν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκλογή Άντρου Κυπριανού δεδομένης και της κόντρας που έχουν.

Βεβαίως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το ερώτημα είναι πλέον τι γίνεται. Για κάποιους η ματαιοδοξία των πολιτικών αρχηγών του χώρου αποτέλεσε και το τελειωτικό κτύπημα στο όλο εγχείρημα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος πάντως φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως αν εκλεγεί δεν πρόκειται να διεκδικήσει προεδρία το 2023 και κατ’ επέκταση θα συναινούσε με τα αιτήματα του ΑΚΕΛ. Δεν ήταν όμως διατεθειμένοι να στηρίξουν τον Άντρο Κυπριανού δεδομένου ότι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως οι Σενέκκης, Μυλωνάς και Κουλίας κλωτσούν. Και στο ΑΚΕΛ πάντως δεν μπορούσε να περάσει με ευκολία η στήριξη υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου. Και αυτό από μόνο του λέει πολλά για τη συνέχεια. Και τα δύο κόμματα έχουν υποστεί μία μεγάλη ήττα. Το ΑΚΕΛ βεβαίως θα προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα στο επικείμενο εκλογικό συνέδριο, ωστόσο ο κ. Παπαδόπουλος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη δυσφορία που επικρατεί στον χώρο για τη μακροχρόνια παραμονή εκτός εξουσίας αλλά και τη μία ήττα μετά την άλλη, από την ανάδειξή του στην προεδρία του ΔΗΚΟ και μετά.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου
X