ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα κόμματα ψάχνουν influencers και όχι οργανωτικά πρόσωπα

Η περίπτωση Οδυσσέως που προκάλεσε αντιδράσεις και οι κράχτες των Οικολόγων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το στοίχημα μέχρι τον Μάιο είναι να μπορέσουν τα κόμματα και οι υποψήφιοι να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, έστω και μέσω των κοινωνικών δικτύων, παρακάμπτοντας το οργανωτικό κομμάτι, του ποιος μπορεί να ξεσηκώσει τον κόσμο και να τον οδηγήσει στην κάλπη. Ο ΔΗΣΥ θέλει να καλύψει έδαφος στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Αλησμόνητα τα βίντεο και οι φωτογραφίες του Αβέρωφ Νεοφύτου στο Instagram. Έχουν όμως εδώ και καιρό προωθήσει την πολιτική των μικρών βίντεο που προβάλλονται σε facebook και twitter από τον λογαριασμό του κόμματος. Το ακολούθησαν πολλοί υποψήφιοι ακόμα και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης με τα πρόσφατα προεκλογικά του βίντεο ΗΧΩ. Ο κάθε υποψήφιος βουλευτής παρουσιάζεται σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο, ενώ οι συναντήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου, οι τοποθετήσεις του όπως και των υπόλοιπων στελεχών της ανώτατης πυραμίδας προβάλλονται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Η επιθυμία του ΔΗΣΥ να έρθει κοντά με μία μερίδα των χρηστών φαίνεται και από την επιλογή του Κωνσταντίνου Οδυσσέως στο ψηφοδέλτιο της Αμμοχώστου. Εκτός από τη μακρά πορεία του στα ΜΜΕ και τον έντονο πολιτικό του λόγο, ο κ. Οδυσσέως είχε αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική για τις αναρτήσεις του στο facebook. Αναρτήσεις που σίγουρα δεν ήταν φιλοκυβερνητικές και γι’ αυτό τον λόγο πλέον καλείται να δώσει εξηγήσεις σε πολλούς ακόλουθούς του για την απόφασή του. Φάνηκε και από την επιλογή του γιατρού Γιώργου Άστρα στη Λευκωσία αλλά και του Δημήτρη Λαμπριανίδη. Δεν είναι καθόλου τυχαία βεβαίως και η επιλογή του Φύλιου Φυλακτού από τον ΔΗΣΥ. Ενδεικτικό ότι ο ίδιος είχε καταφέρει να αποκτήσει σημαντική δυναμική το καλοκαίρι του 2018 όταν οι εκπαιδευτικοί έβγαιναν στους δρόμους. Ο ίδιος κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατάφερε να οργανώνει τις πορείες και τις διαμαρτυρίες έξω από το προεδρικό. Σε αυτό ο ΔΗΣΥ ελπίζει πως θα κερδίσει εκείνους τους εκπαιδευτικούς που βλέπουν στο πρόσωπο Φυλακτού την διεκδικήση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Στον ΔΗΣΥ έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την ανησυχία τους για την εχθρική αντιμετώπιση που έχει τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και η κυβέρνηση στο twitter, και προσπαθούν με κάθε τρόπο να καλύψουν το κενό έδαφος. Σε αυτό το πλαίσιο κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα ήδη έχουν δημιουργήσει μία σειρά κομματικών τρολ που είτε αναπαράγουν βίντεο του κόμματος, αναδημοσιεύουν τοποθετήσεις της ηγεσίας του κόμματος και των κυβερνώντων και αναλαμβάνουν να δώσουν και απαντήσεις σε όσους επικρίνουν το κόμμα και το κυβερνητικό έργο. Μάλιστα, τα τρολ του ΔΗΣΥ συντεταγμένα «κτύπησαν» ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, όταν προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την πάταξη της διαπλοκής, προβάλλοντας δημοσιεύματα που ενέπλεκαν το δικηγορικό γραφείο του Νικόλα Παπαδόπουλου στις πολιτογραφήσεις και «ξέθαψαν» επιστολή του ΔΗΚΟ προς την κυβέρνηση για έγκριση των 700 αιτήσεων πολιτογραφήσεων τον καιρό της πανδημίας. Έβαλαν βεβαίως στο στόχαστρο και το ΑΚΕΛ, ως μέρος της διαπλοκής υπερπροβάλλοντας την εμπλοκή Τζιοβάννη στο σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων και προσπάθησαν να πλήξουν το αφήγημα του ΑΚΕΛ περί ηθικού πλεονεκτήματος με τις αποκαλύψεις Ζαννέτου και τις καταγγελίες Λίλλη.

Πρόσωπα κράχτες

Πέραν της παρουσίας των κομμάτων, η δυναμική προσώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λαμβάνει πλέον μεγάλη σημασία. Πέραν των κύριων Οδυσσέως και Άστρα που επέλεξε ο ΔΗΣΥ και άλλα κόμματα έδωσαν βάση σε γνωστές προσωπικότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Καθόλου τυχαία η επιλογή των Αλεξάνδρας Ατταλίδου, Θεανώς Καλαβανά και Μιχάλη Παρασκευά. Η επιλογή του άλλοτε στενού συνεργάτη του Οδυσσέα Μιχαηλίδη Ανδρέα Χασαπόπουλου έχει τη δική του σημασία. Πέραν του ότι ο κ. Χασαπόπουλος προσπαθεί να οικειοποιηθεί από τη «δόξα» του ελεγκτή, ελέγχει επίσης την ομάδα στήριξης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, το οποίο πήρε μεγάλες διαστάσεις και ακόλουθους το τελευταίο διάστημα. Το κατά πόσο αυτή η έντονη παρουσία του στα social media, ως εν πολλοίς εκπρόσωπος του κ. Μιχαηλίδη θα έχει απήχηση, είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Την μέθοδο των γνωστών προσωπικοτήτων, επέλεξε πάντως και το ΑΚΕΛ, με την υποψηφιότητα της ηθοποιού Πόπης Αβράαμ στην Λευκωσία, του δημοσιογράφου Ρολάνδου Σκέττου, αλλά και της δημοσιογράφου Γιάννας Ιακώβου στην Αμμόχωστο και του γιατρού Χρίστου Κυπρή ο οποίος ήταν στο νοσοκομείο αναφοράς, πάλι στην επαρχία Αμμοχώστου. Και το ΔΗΚΟ βεβαίως επιχείρησε κάτι τέτοιο με την υποψηφιότητα της Γιώτας Κουφαλίδου στην επαρχία Λευκωσίας.

Το φαινόμενο Θεολόγου

Αν ένα πρόσωπο σε αυτό τον προεκλογικό βάσισε ολόκληρη την καμπάνια του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό δεν είναι άλλο από την Άννα Θεολόγου. Η κα Θεολόγου έχει αποκτήσει εκπληκτική δυναμική μέσα στο facebook, καθώς κάθε ανάρτησή της έχει σημαντική απήχηση τους χρήστες. Είναι ιδιαίτερα δραστήρια με τηλεδιασκέψεις, για μία σειρά ζητημάτων. Είτε αφορά την οικονομία, τους δανειολήπτες τις συνέπειες της πανδημίας και τη συνταγματικότητα των μέτρων. Δεν περνά απαρατήρητο ότι η κα Θεολόγου έχει βάλει κάτω από τις φτερούγες της πρόσωπα και οργανωμένα σύνολα που αμφισβητούν την πανδημία, τη χρήση μασκών, τον εμβολιασμό και καταφέρονται εναντίον του 5g. Μία πολιτική τακτική που θυμίζει σε πολλούς αυτή του Τραμπ, το Κίνημα Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου και τους Πέντε Αστέρες του Πέπε Γκρίλο. Το αν βεβαίως αυτή η δυναμική των αρνητών, των αγανακτισμένων των κοινωνικών μέσων δικτύωσης μετατραπούν σε ψήφους στην κάλπη θα φανεί τον Μάιο. Κάτι που θα φανεί στην κάλπη είναι και το πόσο θα επηρεάσει την ίδια η αλλαγή ονόματος αλλά και το ηχηρό διαζύγιό της με τους Κυνηγούς. Η ίδια πάντως φρόντισε μέσω ενός σύντομου βίντεο να αποδώσει την αλλαγή στην προσπάθεια του κατεστημένου να πλήξει τη νέα προσπάθεια. Η ίδια επικροτείται από μερίδα των πολιτών για τις τολμηρές και εν πολλοίς συναισθηματικές τοποθετήσεις της, από άλλους ωστόσο επικρίνεται από άκρατο λαίκισμό, παραπληροφόρηση που φτάνει τα όρια του τραμπισμού. Το Κίνημα ωστόσο, αποτελείται από μία ευρεία γκάμα προσώπων, χωρίς σαφές ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο. Μαζί της πρόσωπα από την Αριστερά μέχρι την Δεξιά, αν λάβουμε υπόψη την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΥΦΙ του ΑΠΟΕΛ Χάρη Χατζηπαύλου. Η κα Θεολόγου έχει δώσει έμφαση στην πάταξη της διαφθοράς και ρέπει προς την αντισυστημική ψήφο. Θα πρέπει ωστόσο να δώσει σαφείς απαντήσεις για το τι ακριβώς πρεσβεύουν οι «Ανεξάρτητοι» καθώς επικρίνονται για τυχοδιωκτισμό που στόχο έχει απλώς την επανεκλογή Θεολόγου στη βουλή. Δεν έχει βεβαίως δώσει σαφή ένδειξη του τι πρεσβεύει στο κυπριακό το Κίνημα, ωστόσο αν λάβουμε υπόψη από το γεγονός ότι η κα Θεολόγου υπήρξε αρχικά στην Αλληλεγγύη και στη συνέχεια στη Συμμαχία Πολιτών σημαίνει πως τάσσεται ενάντια στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Η πρόσφατη πάντως συμπερίληψη του επικεφαλής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ανδρέα Κεττή στο ψηφοδέλτιο της επαρχίας Αμμοχώστου, προκαλεί νέα δεδομένα. Έχει στείλει το μήνυμα πως προετοιμάζεται ένα κεντροαριστερό Κίνημα που θέλει να έχει λόγο και ρόλο την επομένη των βουλευτικών εκλογών, ιδιαίτερα στις προεδρικές εκλογές του 23.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου
X