ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλή: Nέα μάχη των κομμάτων για την Προεδρία των Επιτροπών

Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές που συνεδριάζουν δημοσίως είναι 16. Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής συμμετέχουν τα κόμματα που συνθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα

ΚΥΠΕ

Ανακατανομή στις Προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών αναμένεται να επιφέρει η λαϊκή εντολή της 30ης Μαΐου, που μείωσε τα εν Βουλή κόμματα και τις έδρες των μεγαλυτέρων κομμάτων, με τα τέσσερα μικρότερα κόμματα να διεκδικούν προεδρία τουλάχιστον μίας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Ωστόσο η μοναδική Επιτροπή που έμεινε «ορφανή» είναι μόνο μία, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, γεγονός που προμηνύει σκληρή διαπραγμάτευση κατά τις επόμενες ημέρες και μέχρι την Πέμπτη, όταν η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να επικυρώσει τη σύνθεση τους για να αρχίσει πλέον η παραγωγή νομοθετικού έργου.

Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές που συνεδριάζουν δημοσίως είναι 16. Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής συμμετέχουν τα κόμματα που συνθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε ότι την προσεχή Πέμπτη θα συνέλθει η Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος για να διορίσει τους Γραμματείς και τους κοσμήτορες. Στην προηγούμενη θητεία από ένα γραμματέα είχαν ΔΗΣΥ (Αννίτα Δημητρίου) και ΑΚΕΛ (Κώστας Κώστα) και είχε οριστεί ένας κοσμήτορας από το ΔΗΚΟ (Χρίστος Ορφανίδης).

Πρόσθεσε ότι προς τούτο τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα εντός της εβδομάδας θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Επιλογής και Δεοντολογίας και για τη σύνθεση των άλλων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας των μελών της Βουλής, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, θα είναι νέο κοινοβουλευτικό σώμα, θα είναι επταμελής και συγκροτείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και από έξι άλλα μέλη, τα οποία εκλέγονται από την Ολομέλεια του σώματος κατά την έναρξη της οικείας Βουλευτικής Περιόδου, σύμφωνα με ακολουθητέα κατ’ αναλογίαν των ισχυόντων για την εκλογή των μελών της Επιτροπής Επιλογής, διαδικασία.

Θα έχει αρμοδιότητα τη διερεύνηση καταγγελιών εναντίον Βουλευτών που υποβάλλονται ενώπιόν της από πολίτες ή/και από Βουλευτές και γενικότερα για την εξέταση οποιωνδήποτε άλλων απορρεόντων από την εφαρμογή των προνοιών του Κώδικα.

Αναμένεται ότι Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας θα είναι ex officio η Πρόεδρος της Βουλής, που προεδρεύει ex officio της Επιτροπή Επιλογής, της Αd Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Aφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν `Εσχες, της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Τήρηση του Κανονισμού της Βουλής, της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση και τον Εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής.

Η Επιτροπή Επιλογής, είναι επταμελής και εκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής σε αυτήν συμμετέχουν 3 Βουλευτές του ΔΗΣΥ, 3 Βουλευτές του ΑΚΕΛ και 2 Βουλευτές του ΔΗΚΟ.

Κατά τη προηγούμενη θητεία ο ΔΗΣΥ κατείχε τις προεδρίες 6 Επιτροπών, το ΑΚΕΛ 5 Επιτροπών, το ΔΗΚΟ 3 Επιτροπών και η ΕΔΕΚ 1 και η Συμμαχία Πολιτών 1.

Συγκεκριμένα κατείχε τις προεδρίες, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Εμπορίου εκ, περιτροπής κατά το ήμισυ της θητείας με το ΔΗΚΟ, της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Επιτροπής Θεσμών, της Επιτροπής Νομικών, της Επιτροπής Παιδείας και της Επιτροπής Υγείας.

Το ΑΚΕΛ κατείχε τις προεδρίες των Επιτροπών Γεωργίας, Εργασίας, Εσωτερικών, Προσφύγων και Περιβάλλοντος.
Το ΔΗΚΟ κατείχε τη μία εκ περιτροπής Προεδρία, την προεδρία της Επιτροπής Μεταφορών και Ελέγχου.

Η ΕΔΕΚ κατείχε την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από την ηγεσία του ΔΗΣΥ φέρουν το κόμμα να αναμένει από την Πρόεδρο της Βουλής ότι το αργότερο τη Δευτέρα θα συγκαλέσει τα κόμματα που συμμετέχουν στην Επιτροπή Επιλογής για να αποφασιστεί η κατανομή των προεδριών των Επιτροπών για να συνέλθει η κοινοβουλευτική ομάδα για να κατανεμηθούν οι Πρόεδροι και τα μέλη των Επιτροπών.

Ο τέως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης που θα οριστεί εκ νέου από το κόμμα του στη θέση αυτή, τόνισε ότι προεδρία Επιτροπής δικαιούνται μόνο τα κόμματα που συνθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα δηλαδή ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Πρόσθεσε ότι με βάση τις έδρες τους τα κόμματα λαμβάνουν 6 προεδρίες ο ΔΗΣΥ, 6 προεδρίες το ΑΚΕΛ και 4 το ΔΗΚΟ.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην πρακτική που ακολουθείτο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την οποία τα μεγαλύτερα κόμματα παραχωρούν προεδρία στα μικρότερα και ανέφερε πως το ΑΚΕΛ επ’ ουδενί δεν θα αποδεχθεί να «φύγει» προεδρία από την κοινοβουλευτική του ομάδα προς το ΕΛΑΜ «γεγονός που θα σηματοδοτήσει την κανονικοποίησή του». Ο κ. Λουκαΐδης άφησε να εννοηθεί ότι το ΑΚΕΛ θα μπορούσε να παραχωρήσει προεδρία υπέρ του Κινήματος Οικολόγων.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ είπε επίσης ότι οι λεπτομέρειες αναφορικά τις προεδρίες που θα διατηρήσει το ΑΚΕΛ θα συζητηθούν την Τρίτη σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δεν τίθεται θέμα μείωσης του αριθμού των προεδριών που κατέχει το κόμμα. Τις λεπτομέρειες και τις εισηγήσεις του κόμματος για τις προεδρίες και τις συνθέσεις των Επιτροπών θα συζητήσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ που θα συνέλθει προς τούτο τη Δευτέρα.

Το ΕΛΑΜ θα διεκδικήσει Προεδρία τουλάχιστον μίας Επιτροπής, καθώς κρίνει ότι με την κοινοβουλευτική δύναμη που κατέχει, τη δικαιούται. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κινήματος, Χρίστος Χρίστου, το ενδιαφέρον του Μετώπου επικεντρώνεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας. Την Προεδρία της Επιτροπής κατείχε το ΑΚΕΛ με Πρόεδρο τον Άντρο Καυκαλιά.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι για την ΕΔΕΚ δεν τίθεται θέμα αλλαγής της πρακτικής που ακολουθείτο κατά τις προηγούμενες βουλευτικές περιόδους και ως εκ τούτου θεωρεί βέβαιο ότι θα αποδοθεί στην ΕΔΕΚ η προεδρία που της αναλογεί, βάσει των εδρών που κατέχει. Πρόσθεσε πως αναμένει από την Πρόεδρο της Βουλής να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων για περαιτέρω συζήτηση του θέματος.

Καλά ενημερωμένες πηγές του ΚΥΠΕ, εξέφρασαν την άποψη ότι μία Προεδρία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναλογεί και στη Δημοκρατική Παράταξη με ειδικότερο ενδιαφέρον να εκδηλώνεται για την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας. Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας κατείχε το ΑΚΕΛ με Πρόεδρο τον Ανδρέα Φακοντή.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα διεκδικήσει την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και αναμένει ότι θα εφαρμοστεί η μέχρι τώρα ισχύουσα πρακτική κατά την οποία κόμματα με τρεις Βουλευτές αναλάμβαναν δια του Προέδρου τους την Προεδρία μίας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Κινήματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, το γεγονός ότι στην παρούσα κοινοβουλευτική θητεία μειώθηκε και ο αριθμός των κομμάτων καθιστά πιο εύκολη τη δίκαιη απόδοση της Προεδρίας της συγκεκριμένης Επιτροπής στο Κίνημα. Την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία κατείχε το ΑΚΕΛ. Πρόεδρος της αρχικά ήταν ο Αδάμος Αδάμου και όταν αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής, τον οποίον διαδέχθηκε ο Γιώργος Λουκαϊδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ
X