ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μουντιάλ: 24 χρόνια από τη δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ (βίντεο)

Το αυτογκολ και ο αποκλεισμός της Κολομβίας από το Μουντιάλ του 1994 που στοίχισε τη ζωή στον 26χρονο ποδοσφαιριστή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ήταν 2 Ιουλίου του 1994 όταν ο Αντρές Εσκομπάρ δολοφονήθηκε από άντρες της μαφίας της Κολομβίας, πληρώνοντας με την ίδια του τη ζωή ένα αυτογκόλ του στο παιχνίδι στο Μουντιάλ απέναντι στις ΗΠΑ και που ουσιαστικά στοίχισε την πρόκριση στη χώρα του.

Ήταν στο 22ο λεπτό του μοιραίου ματς όταν ο Εσκομπάρ έστελνε την μπάλα σε λάθος δίχτυα, ξεσηκώνοντας την οργή των παράνομων κυκλωμάτων που είχαν επενδύσει πολλά στην πρόκριση της Κολομβίας.

Λεπτό που καθόρισε και τη μοίρα του τραγικού αμυντικού, για τον οποίο ασυναίσθητα ο σχολιαστής του BBC, δευτερόλεπτα μετά το λάθος του, έκανε το εξής μακάβριο σχόλιο:

«Θέλει σκότωμα για ένα τέτοιο λάθος».

Τραγική ειρωνεία και η δήλωση του ίδιου του 26χρονου αμυντικού που είχε  δηλώσει μετά τον αποκλεισμό της χώρας του:

«Η ζωή δεν τελειώνει εδώ. Πρέπει να συνεχίσουμε. Όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να σταθούμε ξανά στα πόδια μας».

Ο τραγικός επίλογος της δικής του πορείας γράφτηκε 6 ημέρες μετά τον αποκλεισμό της Κολομβίας με 6 σφαίρες σε χώρο στάθμευσης νυχτερινού κέντρου του Μεντεγίν, όπου τού έστησαν καρτέρι θανάτου 4 άντρες. Στην κηδεία του παρευρέθηκαν περίπου 120.000 άτομα.

Την ίδια νύχτα της δολοφονίας, συνελήφθη για την υπόθεση ο Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιόθ, ο οποίος ομολόγησε τελικά την ενοχή του. Ο Μουνιόθ εργαζόταν για λογαριασμό διαφόρων καρτέλ της χώρας, ενώ είχε εργαστεί ως οδηγός των αδελφών Πέδρο και Χουάν Γκαλόν, οι οποίοι φέρονταν να έχουν στοιχηματίσει και χάσει σημαντικά ποσά στο Μουντιάλ των ΗΠΑ. Ενώ ο δολοφόνος καταδικάστηκε σε 43 χρόνια φυλάκισης, το καρτέλ που τον κάλυπτε δωροδόκησε και έριξε την ποινή στα 11 χρόνια.

Μετά τη δολοφονία του γιου του, ο πατέρας του, Αντρές Εσκομπάρ, ο τραπεζίτης Ντάριο Εσκομπάρ και η οικογένειά του ίδρυσαν την οργάνωση «AndrésEscobarProject», για μη προνομιούχα παιδιά που επιθυμούν να αγωνιστούν στο ποδόσφαιρο. Το 2002 ο δήμος του Μεντεγίν ύψωσε ένα άγαλμα προς τιμήν του Αντρές Εσκομπάρ.

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά, οι οπαδοί της Νασιονάλ θυμούνται τον ποδοσφαιριστή που έμελλε να χάσει τη ζωή του εξαιτίας ενός λάθους. Μιας κακής στιγμής που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα που κλοτσάει τη στρογγυλή θεά…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES