ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πανδημία: Τι σημαίνει η αναστολή στις δοκιμές του πολλά υποσχόμενου εμβολίου της AstraZeneca

Απαντήσεις σε 6 ερωτήματα που γεννά η αναστολή των κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου της Οξφόρδης κατά της πανδημίας.

Παγκόσμια αναστάτωση και ανησυχία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα προκαλεί το «πάγωμα» των διαδικασιών παραγωγής του εμβολίου της Οξφόρδης, από την εταιρεία AstraZeneca. Αυτό συνέβη εξαιτίας της εμφάνισης ασθένειας σε εθελοντή στη Βρετανία, με τους ερευνητές να αποφασίζουν προσωρινή αναστολή των κλινικών δοκιμών ώστε να διερευνηθεί αν αυτή συνδέεται με το υποψήφιο εμβόλιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε πιθανόν το κορυφαίο στον κόσμο και το πλέον προηγμένο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή του.

Τι θα γίνει τώρα;

Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, AstraZeneca, ενεργοποιήθηκε μια τυπική διαδικασία αξιολόγησης με αποτέλεσμα την εκούσια προσωρινή διακοπή του εμβολιασμού σε όλες τις δοκιμές, προκειμένου να επιτραπεί σε ανεξάρτητη επιτροπή να αξιολογήσει τα δεδομένα ασφαλείας ενός μοναδικού συμβάντος ανεξήγητης ασθένειας που παρατηρήθηκε στη δοκιμή φάσης 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πόσο συνήθης είναι η αναστολή κλινικών δοκιμών για ένα εμβόλιο;

Ως ένα φαινόμενο συνηθισμένο σε κλινικές δοκιμές περιγράφεται η διακοπή δοκιμών εμβολίων λόγω ανεπιθύμητης αντίδρασης, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. Και αυτό γιατί σε μεγάλες κλινικές δοκιμές που είναι στη φάση 3 είναι πιο εύκολο να διαπιστωθούν τυχόν παρενέργειες. Αυτό, αναφέρουν, γίνεται για καλό αφού είναι εμφανές πως δεν γίνονται εκπτώσεις στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων, γεγονός που πρέπει να καθησυχάσει την ανθρωπότητα.

Φταίει ότι οι δοκιμές ξεκίνησαν σε χρόνο ρεκόρ;

Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί ακόμη και αν οι δοκιμές κρατούσαν αρκετά χρόνια αντί για μερικούς μήνες. Είναι απίθανο οι ερευνητές ή οι κατασκευάστριες εταιρείες να επιχειρούν να ακολουθήσουν επικίνδυνες παρακάμψεις σε θέματα ασφάλειας κάθε υποψήφιου εμβολίου.

Τι είναι η εγκάρσια μυελίτιδα, η ασθένεια που φαίνεται ότι εντοπίστηκε στον συγκεκριμένο εθελοντή της AstraZeneca;

Πρόκειται για ένα φλεγμονικό σύνδρομο του νωτιαίου μυελού που συχνά προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων και διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στους ιστούς του σώματος ή λόγω διαταραχών της μυελίνης, όπως στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορεί επίσης να προκληθεί από αυτοάνοσες παθήσεις όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και το σύνδρομο Sjogren ή από εμβολιασμούς για λοιμώδεις νόσους.

Έχει συνδεθεί η εν λόγω ασθένεια με παλαιότερο εμβόλιο;

Η εγκάρσια μυελίτιδα έχει συνδεθεί με παλαιότερο εμβόλιο, όμως μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Μελέτη του 2018 που εξέτασε περισσότερα από 30 χρόνια δεδομένων του συστήματος καταγραφής των παρενεργειών εμβολίων στις ΗΠΑ, εντόπισε 119 περιπτώσεις σε 29 άνδρες και 90 γυναίκες. Πρόκειται για μικροσκοπικό αριθμό σε σύγκριση με τον πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί. Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις προέκυψαν μετά από εμβόλιο ηπατίτιδας Β.

Τι θα κάνουν τώρα οι ερευνητές;

Θα εξετάσουν κατά πόσο συνδέεται η ασθένεια στον εθελοντή με τη χορήγηση του εμβολίου. Θα εξεταστεί η δόση που έλαβε και η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Η έρευνα θα συμβάλει και στις προσπάθειες άλλων ερευνητικών ομάδων και εταιρειών που βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών, αφού θα βεβαιωθούν ότι το πρόβλημα δεν αφορά και το δικό τους εμβόλιο.

Πηγή: www.theguardian.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  | 

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X