ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πανδημία: Τι σημαίνει η αναστολή στις δοκιμές του πολλά υποσχόμενου εμβολίου της AstraZeneca

Απαντήσεις σε 6 ερωτήματα που γεννά η αναστολή των κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου της Οξφόρδης κατά της πανδημίας.

Της Έλενας Αποστόλου

Παγκόσμια αναστάτωση και ανησυχία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα προκαλεί το «πάγωμα» των διαδικασιών παραγωγής του εμβολίου της Οξφόρδης, από την εταιρεία AstraZeneca. Αυτό συνέβη εξαιτίας της εμφάνισης ασθένειας σε εθελοντή στη Βρετανία, με τους ερευνητές να αποφασίζουν προσωρινή αναστολή των κλινικών δοκιμών ώστε να διερευνηθεί αν αυτή συνδέεται με το υποψήφιο εμβόλιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε πιθανόν το κορυφαίο στον κόσμο και το πλέον προηγμένο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή του.

Τι θα γίνει τώρα;

Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, AstraZeneca, ενεργοποιήθηκε μια τυπική διαδικασία αξιολόγησης με αποτέλεσμα την εκούσια προσωρινή διακοπή του εμβολιασμού σε όλες τις δοκιμές, προκειμένου να επιτραπεί σε ανεξάρτητη επιτροπή να αξιολογήσει τα δεδομένα ασφαλείας ενός μοναδικού συμβάντος ανεξήγητης ασθένειας που παρατηρήθηκε στη δοκιμή φάσης 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πόσο συνήθης είναι η αναστολή κλινικών δοκιμών για ένα εμβόλιο;

Ως ένα φαινόμενο συνηθισμένο σε κλινικές δοκιμές περιγράφεται η διακοπή δοκιμών εμβολίων λόγω ανεπιθύμητης αντίδρασης, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. Και αυτό γιατί σε μεγάλες κλινικές δοκιμές που είναι στη φάση 3 είναι πιο εύκολο να διαπιστωθούν τυχόν παρενέργειες. Αυτό, αναφέρουν, γίνεται για καλό αφού είναι εμφανές πως δεν γίνονται εκπτώσεις στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων, γεγονός που πρέπει να καθησυχάσει την ανθρωπότητα.

Φταίει ότι οι δοκιμές ξεκίνησαν σε χρόνο ρεκόρ;

Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί ακόμη και αν οι δοκιμές κρατούσαν αρκετά χρόνια αντί για μερικούς μήνες. Είναι απίθανο οι ερευνητές ή οι κατασκευάστριες εταιρείες να επιχειρούν να ακολουθήσουν επικίνδυνες παρακάμψεις σε θέματα ασφάλειας κάθε υποψήφιου εμβολίου.

Τι είναι η εγκάρσια μυελίτιδα, η ασθένεια που φαίνεται ότι εντοπίστηκε στον συγκεκριμένο εθελοντή της AstraZeneca;

Πρόκειται για ένα φλεγμονικό σύνδρομο του νωτιαίου μυελού που συχνά προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων και διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στους ιστούς του σώματος ή λόγω διαταραχών της μυελίνης, όπως στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορεί επίσης να προκληθεί από αυτοάνοσες παθήσεις όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και το σύνδρομο Sjogren ή από εμβολιασμούς για λοιμώδεις νόσους.

Έχει συνδεθεί η εν λόγω ασθένεια με παλαιότερο εμβόλιο;

Η εγκάρσια μυελίτιδα έχει συνδεθεί με παλαιότερο εμβόλιο, όμως μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Μελέτη του 2018 που εξέτασε περισσότερα από 30 χρόνια δεδομένων του συστήματος καταγραφής των παρενεργειών εμβολίων στις ΗΠΑ, εντόπισε 119 περιπτώσεις σε 29 άνδρες και 90 γυναίκες. Πρόκειται για μικροσκοπικό αριθμό σε σύγκριση με τον πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί. Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις προέκυψαν μετά από εμβόλιο ηπατίτιδας Β.

Τι θα κάνουν τώρα οι ερευνητές;

Θα εξετάσουν κατά πόσο συνδέεται η ασθένεια στον εθελοντή με τη χορήγηση του εμβολίου. Θα εξεταστεί η δόση που έλαβε και η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Η έρευνα θα συμβάλει και στις προσπάθειες άλλων ερευνητικών ομάδων και εταιρειών που βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών, αφού θα βεβαιωθούν ότι το πρόβλημα δεν αφορά και το δικό τους εμβόλιο.

Πηγή: www.theguardian.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Έλενας Αποστόλου

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Καπιτώλιο: Σύμβολο Δημοκρατίας

Καπιτώλιο: Σύμβολο Δημοκρατίας

Δείτε την ιστορία, την εξέλιξη και τους χώρους του εμβληματικού κτηρίου που από το 1800 στεγάζει την Αμερικανική Δημοκρατία ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Video: 10 επικές στιγμές του 2020

Video: 10 επικές στιγμές του 2020

Αποχαιρετάμε το 2020, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί χρονιά της πανδημίας, με ένα βίντεο για τα περίεργα και ευτράπελα ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Κ-Story - Εμβόλια: Δόσεις αισιοδοξίας

Κ-Story - Εμβόλια: Δόσεις αισιοδοξίας

Εμβολιασμός κατά του COVID-19 στην Κύπρο. Πότε αναμένονται οι πρώτες δόσεις και ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι. Τι λένε οι ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Στα 29 του κατάφερε να κερδίσει έδρα στη Γερουσία ως Δημοκρατικός και καταγράφεται ως ένας από τους νεότερους γερουσιαστές.

«K» Story: Αυτός είναι ο Τζο Μπάιντεν

Η ζωή, οι τραγωδίες, οι αποτυχίες και η πολιτική επιτυχία του 78χρονου πολιτικού των Δημοκρατικών και νέου πλανητάρχη
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Υπενθυμίζεται ότι η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

Μάσκα παντού: Τι πρέπει να ξέρω

Πότε και πού φοράμε μάσκα, ποιοι εξαιρούνται από το διάταγμα του υπουργού Υγείας και πώς πρέπει να τη χειριζόμαστε με ασφάλεια ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Φωτογραφία αρχείου

Η Μονή της Χώρας

Δείτε ποια είναι η ιστορική μονή που μετατρέπει ο Ερντογάν σε τζαμί.
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Φωτογραφία αρχείου

Έτσι θα αλλάξει η Μακαρίου

Ο κύβος ερρίφθη, τα έργα για την ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ άρχισαν. Δείτε πώς θα μοιάζει η περιοχή μετά από 26 μήνες. ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES