ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποιο είναι το όφελος για τους Κυπρίους από το ομόλογο (βίντεο)

Τι σημαίνει με απλά λόγια η έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές και το όφελος προς τους πολίτες

Της Έλενας Αποστόλου

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή η Κύπρος δεν ήταν αξιόχρεη, συνεπώς δεν είχε τη δυνατότητα να δανείζεται φθηνά.Hαναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας της έδωσε το δικαίωμα για την έξοδο στις διεθνείς αγορές, με φθηνό δανεισμό, ενέργεια που προσφέρει άλλη δυναμική στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια. Ας υποθέσουμε ότι η Κύπρος ήταν ο πολίτης Χ, ο οποίος είχε δανειστεί το 2015 από συγκεκριμένη τράπεζα 10.000 ευρώ με επιτόκιο 4.25%. Την περασμένη Παρασκευή αναβαθμίστηκε ο ρόλος του στη δουλειά και απευθύνθηκε σε άλλη τράπεζα για να λάβει ένα νέο δάνειο ίδιας αξίας και να αντικαταστήσει το χρέος του με ένα νέο, φθηνότερο. H νέα τράπεζα, λόγω της νέας του πλέον θέσης, την Τρίτη του δάνεισε τις 10.000 χιλιάδες ευρώ με επιτόκιο 2.4%.

Συνεπώς, αφού πλέον θα πρέπει να αποπληρώσει τις 10.000 ευρώ με επιτόκιο 2.4% και όχι με 4.25% που είναι σχεδόν διπλάσιο, θα του απομείνουν κάποια χρήματα.Θα μπορεί δηλαδή, εκτός από το να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, να επενδύσει ενδεχομένως και σε κάτι άλλο, το οποίο να έχει θετικά οφέλη.

Έτσι, η έξοδος στις αγορές και στον φθηνότερο δανεισμό, ενδέχεται να δώσει στην κυβέρνηση την δυνατότητα να κάνει καλύτερη κοινωνική πολιτική και έργα κοινής ωφελείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES