ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι λέει ο κ. Κοτζιάς στην 9σέλιδη επιστολή παραίτησης

Ο τέως πλέον υπουργός Εξωτερικών αναλύει στον πρωθυπουργό γιατί δεν μπορεί πλέον να κατέχει το χαρτοφυλάκιο του

Kathimerini.gr

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στην κυβερνητική διγλωσσία, η οποία είναι «εθνικά επιζήμια» και «εκθέτει τη χώρα στο εξωτερικό», αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Νίκος Κοτζιάς, στην 9σέλιδη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους της παραίτησής του. Ο τέως πλέον υπουργός Εξωτερικών, στη βάση αυτή, αναλύει στον πρωθυπουργό γιατί δεν μπορεί πλέον να κατέχει το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ και ως εκ τούτου υποβάλει την παραίτησή του. Τα παραπάνω ερμηνεύουν και το ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ που ακολούθησε της παραίτησης και τη στάση του κ. Κοτζιά μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης, μέσω του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, να του αποδοθεί μια «ακατανόητη» από πολιτικής άποψης παραίτηση. Η αναφορά αυτή εξόργισε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον κ. Κοτζιά, που ακολούθως αποφάσισε να αναφερθεί δημοσίως στην επιστολή, πετώντας το μπαλάκι στον πρωθυπουργό για τη δημοσιοποίησή της.

Για τους καλά γνωρίζοντες πάντως το παρασκήνιο, η κόντρα Καμμένου - Κοτζιά δεν είναι καινούργια, με την πρώτη εκδήλωσή της να γίνεται με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, για την οποία ο κ. Κοτζιάς είχε διαφοροποιηθεί ξανά από την τότε στάση του ΥΕΘΑ ο οποίος συχνά-πυκνά εκτόξευε απειλές προς την πλευρά της Τουρκίας. Αντιθέτως, ο κ. Κοτζιάς μιλούσε για μια λύση μέσω της «διπλωματικής οδού», κρατώντας πιο χαμηλούς τόνους από τον κ. Καμμένο.

Είχε προηγηθεί ένα επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αντί να εκτονώσει την κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, την επιδείνωσε. Αυτήκοοι μάρτυρες σημείωναν πως οι αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο υπουργών ήταν τόσο σφοδρές, που υπήρξαν στιγμές απόλυτης σιωπής, όταν τα δύο κυβερνητικά στελέχη συγκρούονταν. Ολα ξεκίνησαν με αφορμή την τοποθέτηση Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς ζήτησε από τους υπουργούς του να ξεκαθαρίσουν ότι δεν σκέφτονται την ανατροπή της κυβέρνησης και την ταύτιση με την αντιπολίτευση σε μια πιθανή πρόταση μομφής. Τον λόγο έλαβε ο κ. Καμμένος. «Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης». Ακολούθησε η «έκρηξη» Κοτζιά: «Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις».

Ο διάλογος ακολούθησε ως εξής:

Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών ότι το ζήτημα των Σκοπίων θα έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές. Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Μπορεί να έλειπες από μερικές συνεδριάσεις. Καμμένος: Εχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια.

Στο σημείο παρενέβη ο πρωθυπουργός «υποστηρικτικά» προς τον κ. Κοτζιά: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης και όχι του υπουργείου Εξωτερικών. Στην εξίσωση μπήκε και η αντιπαράθεση Καμμένου με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ΥΕΘΑ να σημειώνει πως «δεν δέχομαι πλέον άλλες προσωπικές επιθέσεις, αλλά μόνο πολιτική αντιπαράθεση. Απαράδεκτα τα σχόλια στελεχών όπως του Φίλη που με παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι». Στο σημείο παρενέβη ο κ. Παππάς λέγοντας πως «αυτά είναι απαράδεκτα. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση, δεν θα ήμουν σε αυτή».

Τα μυστικά κονδύλια

Ακολούθησε η αναφορά Καμμένου για τα μυστικά κονδύλια, γεγονός που εκτροχίασε την κατάσταση. «Δεν μπορεί να με υποκαθιστά ο ΥΠΕΞ και να μαθαίνω από τρίτους τι γίνεται και ιδίως ότι χρησιμοποιεί με αδιαφάνεια τα 45 εκατ. ευρώ των μυστικών κονδυλίων», δήλωσε προσθέτοντας πως λειτουργεί «σαν τον Σόρος», αναφορά που εξόργισε τον κ. Κοτζιά. «Ποια 45; Εντεκα εκατ. ευρώ έχω στο υπουργείο Εξωτερικών και από αυτά το 50% πάει στην Εκκλησία. Και μάλιστα δεν τα δίνω εγώ, τα δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Ευκλείδη, πες σε παρακαλώ». Ακολούθησε σιωπή, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει: «Αυτά είναι διαπροσωπικές διαφορές. Καλύτερα να προχωρήσουμε». Η αναφορά Τσίπρα περί «διαπροσωπικών διαφορών» εξελήφθη από τον κ. Κοτζιά ως μη στήριξη και ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Περίπου ένα τέταρτο πριν από τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, πλησίασε τον Αλέξη Τσίπρα και του ενεχείρισε σημείωμα με την παραίτησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X