ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Αγκάθι» η προσέγγιση του Γ. Παπανδρέου

Φόβοι στελεχών για μελλοντική απορρόφηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Kathimerini.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Στους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές και τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ θα θέσει σήμερα η κ. Φώφη Γεννηματά το σύνολο των προτάσεών της για την πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η κ. Γεννηματά επιθυμεί να προλάβει πιθανές περαιτέρω δημόσιες διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή της Χαρ. Τρικούπη (όπως η προχθεσινή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ή η χθεσινή του κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλου) και να ακούσει απορίες επί της διαδικαστικής και της ουσιαστικής πλευράς του ζητήματος. Συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι «επί της αρχής» με την πρόταση της κ. Γεννηματά συμφωνούν όλοι, ανεξαρτήτως των επιμέρους ενστάσεων που υπάρχουν. Σίγουρα, το επόμενο σημείο τριβής που πρόκειται να εμφανιστεί είναι ο τρόπος με τον οποίο η Χαρ. Τρικούπη θα απευθυνθεί στον κ. Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσκληση που θα απευθυνθεί από την κ. Γεννηματά προς τον πρώην πρωθυπουργό θα κινείται στο μοτίβο εκείνης που πραγματοποιήθηκε με αποδέκτη και τον κ. Στ. Θεοδωράκη. Δηλαδή δεν θα είναι προσωπική, αλλά θα απευθύνεται στο Κίνημα ως κομματική οντότητα που θα πρέπει να συμμετάσχει στις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου επικεφαλής της υπό διαμόρφωση παράταξης και, μετέπειτα, της δημιουργίας και των απαραίτητων οργάνων. Με δεδομένο ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται μάλλον θετικός στο συνολικό σκεπτικό της πρότασης της κ. Γεννηματά, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του κ. Βενιζέλου, καθώς και στελεχών που θεωρούν τον πρώην πρωθυπουργό «κόκκινο πανί». Μεταξύ των στελεχών που αντιτίθενται στην επαναφορά του κ. Παπανδρέου στην ευρύτερη παράταξη είναι και όσοι θεωρούν ότι αυτό γίνεται προκειμένου να ενεργοποιηθούν δίαυλοι επαφής με τον ΣΥΡΙΖΑ και –εν καιρώ– απορρόφησης από αυτόν.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του κ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ετάχθη υπέρ ιδρυτικού συνεδρίου από μηδενική βάση. «Πρέπει να γίνει η τελευταία προσπάθεια του χώρου της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας και όλων όσων ανήκουμε σε αυτόν για να ανασυνταχθούμε και να δυναμώσουμε, ώστε να μην επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να αναβαπτισθεί καταλαμβάνοντας αυτόν τον πολιτικό χώρο» δήλωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Ο βουλευτής, πάντως, διαφοροποιήθηκε από την κεντρική γραμμή περί εκλογής επικεφαλής και, έπειτα, οργάνων, τασσόμενος υπέρ του μοντέλου της ιταλικής Κεντροαριστεράς, ώστε «μετά το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος, να προχωρήσουμε στην εκλογή του επικεφαλής με κανόνες». Τις αποστάσεις της από την κινητοποίηση στον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξακολουθεί να διατηρεί η κ. Άννα Διαμαντοπούλου (9,84), η οποία, αναφερόμενη στην πρόταση της κ. Γεννηματά, είπε πως «όσον αφορά στα οργανωτικά, θεωρώ ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Δεν υπάρχει οργανωτικό αποτέλεσμα εάν δεν υπάρχει πολιτικός λόγος και έμπνευση και αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση