ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβραμόπουλος για προσφυγικό: Εχει χαθεί πολύς χρόνος

Της Ελένης Βαρβιτσιώτη

Συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με θέμα το προσφυγικό και τις συστάσεις που θα κάνει στην Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας τους βασικούς τομείς που πρέπει να γίνουν άμεσες κινήσεις για να επανακτηθεί ο έλεγχος.

Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης, τονίζοντας ότι παρά τα πολλά βήματα που έχουν γίνει «έχει χαθεί πολύς χρόνος». Παράλληλα σημείωσε ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη δεν θα επιλέγουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε, ενώ οι μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα για αίτηση ασύλου θα επιστρέφονται.

Ο αρμόδιος Επίτροπος τόνισε ότι «δεν σκοπεύουμε να βάλουμε στην πλάτη της Ελλάδας περισσότερο βάρος σε σχέση με το προσφυγικό», καθώς πλέον τα πράγματα κινούνται γρήγορα και ότι ο αρμόδιος υπουργός τον ενημέρωσε χθες ότι θα είναι έτοιμα τα κέντρα υποδοχής - hotspots μέχρι τα μέσα του μήνα.

Oσον αφορά την Σένγκεν εξήγησε πως δεν τίθεται ζήτημα ούτε θέμα απομάκρυνσης καμίας χώρας. Αυτό που είναι λογικό είναι να τηρούνται οι δεσμεύσεις».

Σε σχέση με την χρηματοδότηση που έχει λάβει η Ελλάδα από το σύνολο των 509, 4 εκατομμύρια που θα δοθούν σε βάθος επταετίας έχει λάβει 33 εκατομμύρια καθώς σύμφωνα με κοινοτική πηγή οι διαδικασίες δεν έχουν ξεκινήσει από την Ελλάδα και τα χρήματα βρίσκονται αδρανή σε λογαριασμούς. Ο αρμόδιος Επίτροπος δήλωσε ότι έχουν εγκριθεί 16 προγράμματα αλλά τόνισε ότι "πρέπει στην Ελλάδα να τελειώσουν οι νομικές διαδικασίες για να εκταμιευθούν".

Τα βασικά σημεία που διαπιστώνει η έκθεση προόδου της Επιτροπής είναι τα ακόλουθα:

- Από την αρχή του 2015 έχουν φτάσει στην Ελλάδα 800.000 άνθρωποι.

- Από τα πέντε hotspots Λέρος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέσβος λειτουργεί μόνο αυτό της Λέσβου, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται τα υπόλοιπα. Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει η έκθεση, ζήτησε και την βοήθεια του Στρατού για να πετύχει τον στόχο μέσα Φεβρουαρίου.

- Η διαδικασία δακτυλοσκόπησης έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς όπως λέει η έκθεση από 8% των μεταναστών που έδιναν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα τον Σεπτέμβριο του 2015, το νούμερο αυτό έχει φτάσει στο 78% τον Ιανουάριο του 2016. Μόλις τα hotspots είναι όλα έτοιμα τότε θα υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής 11.000 ανθρώπων την ημέρα.

- Η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα αδύναμη. Από τους 66.400 που πρέπει να μεταφερθούν, μόνο 218 μετεγκαταστάσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ενώ μόνο 15 κράτη - μέλη έχουν προσφέρει στην Ελλάδα 1.081 συνολικά θέσεις μετεγκατάστασης.

- Η Ελλάδα έχει κάνει από την αρχή του 2015 16.131 επιστροφές μεταναστών και 3.460 εθελοντικές επιστροφές σε ανθρώπους που δεν είχαν δικαίωμα αίτησης ασύλου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X