ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Με άδεια χέρια δεν γυρίζουμε πίσω», λένε οι αγρότες (ΦΩΤΟ)

Περίπου 10 χιλιάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας

Kathimerini.gr

Σε ακροδεξιούς απέδωσε τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Χαϊδάρι, -όταν τα ΜΑΤ δέχτηκαν επίθεση από αγρότες που έπεσαν πάνω στο μπλόκο της αστυνομίας- ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Κυκλοφοριακό κομφούζιο έπικρατεί στην Αττική οδό, αφού αγρότες κατάφεραν να ξεφύγουν από τα μπλόκα και να κλείσουν τον δρόμο.

Νωρίτερα στήθηκε σε Αθήνα και Χαϊδάρι σκηνικό πολέμου με συγκρούσεις ανάμεσα σε αγρότες και ΜΑΤ.

Τα επεισόδια καταδίκασαν με δηλώσεις τους οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Πορστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Αγρότες από την Κρήτη, που έφτασαν πρώτοι με πλοία στον Πειραιά, κυνήγησαν με τις κρητικές μαγκούρες τους (κατσούνες) τις αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Καραϊσκάκη και η ένταση μεταφέρθηκε έξω από το υπουργείο, με τους αγρότες να πετούν ντομάτες, πέτρες και χαλίκια, προκαλώντας ζημιές στο κτίριο και τα ΜΑΤ να απαντούν με χημικά και καπνογόνα., αναφέρει ότι "οι προβλέψεις των μονίμως διαφωνούντων διαψεύδονται" και επισημαίνει ότι "προϋπόθεση" για τη συνέχιση της καλής πορείας παραμένει "η προσήλωση μας στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών".

---------------------  

20:24 «Με άδεια χέρια δεν γυρίζουμε πίσω», λένε οι αγρότες
Την πρόθεσή της να κλιμακώσουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους, εξέφρασε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το μέλος της Συντονιστικής, Ρίζος Μαρούδας "με άδεια χέρια δεν γυρίζουμε πίσω", προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Σχολιάζοντας την πρόθεση του μπλόκου των Τεμπών να προσέλθει στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, ο Ρ.Μαρούδας είπε ότι ο καθένας θα κριθεί από τις επιλογές του.

Στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, συμμετέχουν περίπου 10.000 αγρότες. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συμβολική πορεία τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, από το μπλόκο της Νίκαιας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


19:44 Αποστόλου: Μελανή σελίδα στην ιστορία του αγροτικού κινήματος

«Μελανή σελίδα στην ιστορία του αγροτικού κινήματος» χαρακτήρισε, τα σημερινά επεισόδια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στη Βουλή, ενώ κάλεσε τους αγρότες «να προσέλθουν στο διάλογο που θα κάνει ο πρωθυπουργός», τονίζοντας ότι εκεί θα απαλυνθούν πολλές εντυπώσεις.

18:41 Αγρότες μεταφέρουν κλαδιά ελιάς και τους βάζουν φωτιά μπροστά από τη Βουλή


18:12
Στο Σύνταγμα φτάνει αυτή τη στιγμή κονβόι από τρακτέρ

18:11
Ξεκίνησε πριν από λίγο η πορεία των αγροτών από την πλατεία Καραϊσκάκη προς το Σύνταγμα. Στην κορυφή της πορείας βρίσκονται 20 τρακτέρ από τη Νίκαια Λάρισας.

18:02  Περίπου 10.000 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές

17:48 Στο Σύνταγμα κατευθύνεται πλήθος διαδηλωτών
 


Προς την πλατεία Συντάγματος, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 2.000 αγρότες, κατευθύνεται αυτή τη στιγμή περίπου 4.000 επιπλέον άτομα.

Συγκεκριμένα, 3.000 συγκεντρωμένοι του ΠΑΜΕ βρίσκονται στην πλατεία Κάνιγγος και ακόμη 1.000 από την ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στην Ομόνοια έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 αγρότες της Κρήτης, ενώ 17 τρακτέρ και 10 πούλμαν που πέρασαν από τα διόδια Αφιδνών, βρίσκονται στην πλατεία Καραϊσκάκη. Περίπου 25 πούλμαν που πέρασαν από το Χαϊδάρι νωρίτερα, κατευθύνονται επίσης προς το Σύνταγμα.


17:09 Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει στην Αθήνα
 

Αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στη λεωφόρο Συγγρού, από το ύψος της Φραντζή, την Αμαλίας, τη Βασ.Σοφίας από το ύψος του Χίλτον, την Πειραιώς και η Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος του Σκαραμαγκά. Σε λίγη ώρα αναμένεται να κλείσουν σχεδόν όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.

16:07 Στα διόδια των Αφιδνών τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας
Τα διόδια των Αφιδνών μόλις πέρασαν δεκαεπτά τρακτέρ αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας, τα οποία συνοδεία της αστυνομίας θα κατευθυνθούν στο κέντρο της Αθήνας, μετά σχετική συμφωνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και εκπροσώπων των αγροτών.

15:17 Κατρούγκαλος: Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο Δημοκρατίας
«Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο Δημοκρατίας. Είναι σύμβολο μικροπολιτικής», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Σκηνές όπως αυτές το πρωί, με την επιχείρηση εισβολής μαγκουροφόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αμαυρώνουν τους αγώνες των αγροτών, και προσέθεσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τους αγρότες που είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν σε διάλογο για τις βέλτιστες λύσεις», πρόσθεσε.

15:00 Ανοιξε η Αττική Οδός προς αεροδρόμιο
Ανοιξε πριν από λίγη ώρα το ρεύμα της Αττικής Οδού προς το αεροδρόμιο, αφού οι αγρότες μετακίνησαν τα τρακτέρ από τη μέση του οδοστρώματος στην άκρη του δρόμου.

Παραμένει αποκλεισμένος ο κόμβος στο Μαρκόπουλο

14:58 Πριν λίγη ώρα έφτασαν στην πλατεία Βάθη, όπου βρίσκεται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και παραγωγοί από την Πελοπόννησο. Νωρίτερα, αγρότες απομόνωσαν ομάδα νεαρών, η οποία επιχείρησε να δημιουργήσει σκηνικό έντασης.

14:31 Κλειστή η Λεωφόρος Αθηνών και ο δρόμος προς το αεροδρόμιο
Κλειστή παραμένει αυτήν την ώρα η Λεωφόρος Αθηνών και στα δύο ρεύματα, αφού έχει αποκλειστεί από δεκάδες αγρότες. Η ένταση, πλέον, έχει αποκλιμακωθεί, ενώ όσον αφορά τον κόμβο του Μαρκόπουλου παραμένει αποκλεισμένο το ρεύμα προς το αεροδρόμιο, από τρακτέρ που έχουν παρατάξει οι αγρότες στον δρόμο.

Επίσης, όλοι οι παράδρομοι προς το αεροδρόμιο παραμένουν κλειστοί, ενώ έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων στην Αττική Οδό.

14:17 Οι αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα εκτός Αθηνών, αποφάσισαν ότι σε περίπτωση που δεν αφεθούν ελεύθεροι οι τέσσερις συλληφθέντες αγρότες, θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό των μπλόκων όλη τη νύχτα.

13:54 Τόσκας: Ακροδεξιά στοιχεία δημιουργούν επεισόδια
Σε χρυσαυγίτες απέδωσε τα επεισόδια που έγιναν στο Χαϊδάρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τη διαδήλωση των αγροτών, όμως ακροδεξιά στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή και έχουν τραυματίσει αστυνομικούς. Ακροδεξιά στοιχεία της Χρυσής Αυγής δημιούργησαν τα επεισόδια στο Χαϊδάρι και είμαι σίγουρος ότι οι αγρότες θα απομονώσουν όσους προσπαθούν να αμαυρώσουν τη συγκέντρωση».

Ο κ. Τόσκας πάντως αναφερόμενος στα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε ότι δεν είχαν σχέση με αυτά του Χαϊδαρίου.

Νωρίτερα συγκεντρωμένοι αγρότες επιχείρησαν να σπάσουν περιπολικά της αστυνομίας, ενώ πραγματοποίησαν επιθέσεις ενάντια αστυνομικών ποιυ βρίσκονται παραταγμένοι πάνω στην Εθνική Οδό.

13:25 Ουρές στην Αττική οδό, επεισόδια και στο Κορωπί
Περίπου 25 τρακτέρ ξέφυγαν από τον χώρο που η αστυνομία είχε στήσει μπλόκο για να μην περάσουν τα αγροτικά οχήματα. Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί αυτή την ώρα στην Αττική οδό, στο ύψος του Κορωπίου.

13:18 Εκλεισαν δρόμους οι αγρότες στην Ρόδο
Στους δρόμους βγήκαν και πάλι οι αγρότες της Ρόδου με τα τρακτέρ τους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα της κυβέρνησης που προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

12:58 Επεισόδια και στο Χαϊδάρι
Επεισόδια έχουν ξεσπάσει στο Χαϊδάρι, αφού οι αγρότες απάντησαν με επίθεση στην απόφαση της αστυνομίας να μην επιτρέψει τη διέλευση των αγροτικών οχημάτων.

Από την πλευρά τους τα ΜΑΤ που έχουν παραταχθεί στο ύψος του Δαφνίου, απαντούν με ρίψεις δακρυγόνων.

12:35 Τόσκας: Τραυματίστηκαν δέκα αστυνομικοί
Απαράδεκτα είναι τα επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα σε αγρότες και ΜΑΤ, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Σε δηλώσεις του στην κάμερα της ΕΡΤ είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διαφυλάξει το δικαίωμα των πολιτών στις διαμαρτυρίες, ωστόσο όπως ανέφερε οι διαδηλώσεις πρέπει να είναι ειρηνικές. Χαρακτήρισε απαράδεκτη την απαίτηση των αγροτών να πραγματοποιήσουν κατάληψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ έκανε λόγο για τραυματισμό δέκα αστυνομικών.

12:29 Μπλόκο στους αγρότες της Πελοποννήσου
Στο Χαϊδάρι μπλοκαρισμένοι από δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται οι αγρότες της Πελοποννήσου. Η αστυνομία δεν αφήνουν τα αγροτικά να περάσουν, με τους αγρότες να είναι εξοργισμένοι και να φωνάζουν ότι θα περάσουν όλα τα αγροτικά οχήματα, μαζί με τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους ανθρώπους.

12:27 Με τα 68 μπλόκα αγροτών "συμπλέουν" οι Κερκυραίοι αγρότες και από κοινού αναμένεται να παραστούν στην Αθήνα και να «στρατοπεδεύσουν» από την Παρασκευή, όπως έχουν προαναγγείλει, στην πλατεία Συντάγματος.

Παράλληλα, οι αγροτικοί Σύλλογοι της Κέρκυρας, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αναρτώντας πανό σε όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης και πραγματοποιώντας εκ νέου νέο συλλαλητήριο σήμερα, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αφετηρία την πλατεία Σαρόκο.

«Οι αγρότες της Κέρκυρας θα μετακινηθούν στην πρωτεύουσα με λεωφορεία και θα δώσουν ένα βροντερό "παρών" στην μεγάλη κινητοποίηση της Παρασκευής στο Σύνταγμα, όπως αποφάσισαν οι εκπρόσωποι όλων των αγροτικών Συλλόγων στη Νίκαια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα Βασίλης Αρμενιάκος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αν δεν αποσυρθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις στο νησί, από την ερχόμενη Δευτέρα

«Δεν παραιτούμαστε και επιμένουμε στην απόσυρση του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που αν δεν προκύψει, θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας, τα μπλόκα θα παραμείνουν, θα ενισχυθούν και θα στηθούν και άλλα, όπου και αν χρειαστεί» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα

12:26 Β. Αποστόλου: Τα επεισόδια αμαυρώνουν την συγκέντρωση των αγροτών
Τα επεισόδια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος όροφος του υπουργείου υπέστη ζημιές, όμως ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών οφείλουν να απομονώσουν τις ακραίες συμπεριφορές.», πρόσθεσε, για να καταλήξει:

«Ο δρόμος είναι ένας: Αυτός του διαλόγου που έχει ήδη ανοίξει ο πρωθυπουργός».

12:09 Στήθηκαν τα πρώτα αντίσκηνα στην πλατεία ΣυντάγματοςΑρκετές σκηνές έχουν στηθεί ήδη στο Σύνταγμα από τους αγρότες.

11:57 Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ήρεμη με τους αγρότες να παραμένουν μπροστά από το υπουργείο απέναντι από τις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ. Αργότερα αναμένεται να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.

Μετά το τέλος των επεισοδίων οι αγρότες έψαλαν τον εθνικό ύμνο μπροστά από μια ελληνική σημαία και τραγούδησαν το τραγούδι "Πότε θα κάνει ξαστεριά". Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στη γύρω περιοχή, από την εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων.

11:33 Για ειρηνική διαδήλωση ανεβαίνουν στην Αθήνα οι αγρότες της Πελοποννήσου 
Οι αγρότες της Πελοποννήσου δεν μεταφέρουν προϊόντα με τα αγροτικά αυτοκίνητα στην Αθήνα και όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο ο Χρήστος Τσάμης από τα μπλόκα της Αρκαδίας, όσο και ο Χρήστος Αναγνωστάκος από το μπλόκα της Λακωνίας, ανεβαίνουν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Το κομβόι των αγροτών, με αυτοκίνητα και λεωφορία, ξεπερνάει το ένα χιλιόμετρο και αυτήν την ώρα φτάνει στα Μέγαρα.

Τα λεωφορεία της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας θα αφήσουν τους αγρότες στην πλατεία Καραϊσκάκη, στους γύρω δρόμους θα παρκάρουν τα αγροτικά αυτοκίνητα και στη συνέχεια θα μεταβούν στο Σύνταγμα.

11:16 Λαφαζάνης: Αδιανόητο να ανακόψουν τα ΜΑΤ την είσοδο των τρακτέρ στην Αθήνα
Να μη διανοηθεί «η εθελόδουλη νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα» να επιχειρήσει με ΜΑΤ και αστυνομικές κλούβες να ανακόψει την είσοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, τονίζει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι «μία τέτοια επίδειξη ακραίας αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού όχι μόνο θα ήταν ανεπίτρεπτη, αλλά και θα κινδύνευε να προκαλέσει ανεξέλεγκτες συγκρούσεις και μακελειό, καθιστώντας την κυβέρνηση υπεύθυνη και υπόλογη για άκρως επικίνδυνες, ανώμαλες εξελίξεις».

Ο κ. Λαφαζάνης σημειώνει ότι τα τρακτέρ, εργαλεία παραγωγής και μόχθου για τον αγροτικό κόσμο, σε καμία περίπτωση δεν ενοχλούν την Αθήνα και τους πολίτες, «αντίθετα, την πρωτεύουσα ενοχλούν και δυσφημίζουν ο αυταρχισμός, τα ΜΑΤ, τα δακρυγόνα, ο χημικός πόλεμος, η επίθεση στις συντάξεις και η επιχείρηση εξολόθρευσης της μικρομεσαίας αγροτιάς και της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας» και καταλήγει: «Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να πάρει άμεσα πίσω τα αντιαγροτικά μέτρα, αν θέλει ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες. Αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πάρει πίσω το αντιασφαλιστικό και φορολογικό πακέτο μέτρων, τότε θα συντριβεί και θα φύγει νύχτα και εξευτελισμένος από την πρωθυπουργία, εν μέσω γενικευμένης κοινωνικής χλεύης, οργής και εξέγερσης».

11:13 Ξεκίνησαν οι αγρότες της Κορίνθου για την Αθήνα
Ξεκίνησαν για την Αθήνα οι αγρότες από τον Ισθμό και τελικά αποφάσισαν να προπορεύονται τα αγροτικά αυτοκίνητα και να ακολουθούν τα λεωφορεία, που είναι δεκάδες, ενώ άφησαν στο μπλόκο όλα τα τρακτέρ, αφού από τη διαπραγμάτευση τους επετράπη να περάσουν έως τα Μέγαρα μόνο 30.

11:04 Πολεμικό το σκηνικό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπττυξης
Πεδίο μάχης θυμίζει αυτή την ώρα ο εξωτερικός χώρος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τις επιθέσεις των αγροτών προς την πλευρά των αστυνομικών.

Οι αγρότες έσπασαν πεζοδρόμια προκειμένου να προμηθευτούν τσιμέντα και πέτρες και να τις εκτοξεύσουν προς την πλευρά των αστυνομικών που φρουρούν την είσοδο του κτιρίου.

Τα ΜΑΤ παραμένουν αμετακίνητα στις θέσεις τους, απαντώντας με ρίψεις δακρυγόνων, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει ήδη σε προσαγωγές..

10:57 Διαπραγματεύσεις στον Ισθμό
Σε εξέλιξη βρίσκεται διαπραγμάτευση των αγροτών με τον στρατηγό της αστυνομία ο οποίος βρίσκεται στον Ισθμό και αμέσως μετά οι αγρότες θα αποφασίσουν πώς θα κινηθεί το κομβόι της αυτοκινητοπορείας για την Αθήνα.

Ο Ηλίας Μπαντουβάς από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Μεσσηνίας δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τον Ισθμό, ότι στις διαπραγματεύσεις με την αστυνομία εξασφάλισαν τη δυνατότητα να περάσουν ως τα Μέγαρα -που έχει αρμοδιότητα ο στρατηγός της αστυνομίας- συμβολικά τριάντα τρακτέρ και μετά να διαπραγματευτούν και πάλι με την ηγεσία της αστυνομίας των Μεγάρων. Οι αγρότες όμως θέλουν να περάσουν όλα τα τρακτέρ για τα Μέγαρα και γίνονται συζητήσεις.

Ο κ. Μπαντουβάς είπε ότι στον Ισθμό υπάρχει ανησυχία γιατί έχουν ενημερωθεί ότι γίνονται επεισόδια στην Αθήνα και θέλουν να ξεκινήσουν για την πρωτεύουσα όσο γίνεται γρηγορότερα.

Επίσης, ανέφερε ότι θα συζητήσει σε λίγο η συντονιστική επιτροπή των μπλόκων και θα αποφασίσει πως θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπορεία για Αθήνα, ενώ ο κ. Μπαντουβάς ενημέρωσε ότι λόγω των καθυστερήσεων εξαιτίας των αστυνομικών μπλόκων, τα τρακτέρ από Πύργο και Αιτωλοακαρνανία αναμένονται στις 12 το μεσημέρι στον Ισθμό.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η συγκέντρωση των αγροτών στο Ισθμό με τα λεωφορεία είναι μεγάλη.

10:47 Χρησιμοποιώντας τα σώματά τους και πετώντας πέτρες εναντίον των ΜΑΤ, αγρότες επιχειρούν να εισέλθουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ οι αστυνομικοί προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Από νωρίς το πρωί, που έφτασαν στο κτίριο οι αγρότες της Κρήτης ήθελαν να κάνουν κατάληψη στην είσοδο του υπουργείου κάτι που δεν τους επετράπη.

10:46 Οι αγρότες από την Κρήτη προκάλεσαν ζημιές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

10:40 Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στα σημεία εισόδου (στα διόδια των Αφιδνών και Ελευσίνας, στον Αλιμο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής και στο λιμάνι του Πειραιά) με στόχο να εμποδίσουν την κάθοδο των τρακτέρ στο κέντρο της πρωτεύουσας. 

10:40 Με τις κατσούνες (κρητική μαγκούρα) πήραν τα ΜΑΤ οι αγρότες από την Κρήτη στην πλατεία Καραϊσκάκη. Οι Κρητικοί ήταν οι πρώτοι που έφτασαν με πλοία στον Πειραιά και πήγαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη, αλλά και στην πλατεία Κάνιγγος, έξω από το παλιό κτίριο του υπουργείου Εμπορίου, στο οποίο τώρα στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας. 

10:21 Απόβαση από Θεσσαλονίκη
Με τρακτέρ και λεωφορεία, που έχουν «ντύσει» με την ελληνική σημαία, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ταξιδεύουν από αργά το βράδυ της Πέμπτης για την Αθήνα, προκειμένου να δώσουν δυναμικό «παρών» στο σημερινό παναγροτικό συλλαλητήριο και να στείλουν μήνυμα, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, ότι «δεν πρόκειται να μείνουν απαθείς στον επιχειρούμενο αφανισμό του κλάδου».

Παραμερίζοντας τις εσωτερικές διαφορές τους, οι αγρότες, που συνίσταντο ακόμη και σε ενστάσεις για την ημέρα διεξαγωγής της κινητοποίησης στην Αθήνα, τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων μας. Μπορεί ορισμένοι να μην είμαστε εκεί σωματικά, αλλά το πνεύμα και η σκέψη μας βρίσκεται στον αγώνα που θα δίνεται στην πρωτεύουσα». Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι τα μπλόκα που έχουν στηθεί παραμένουν «ζωντανά και δυνατά, και οι άνθρωποι σε αυτά βρίσκονται σε εγρήγορση, έτσι ώστε αν κριθεί αναγκαίο να προβούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

Στόχος των αγροτών, που παραμένουν «ανυποχώρητοι» στις θέσεις τους, είναι να στηθεί ένα δυναμικό πανελλήνιο μπλόκο στο Σύνταγμα, ενώ αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Θα κατασκηνώσουμε στην Αθήνα για όσο καιρό χρειαστεί».

10:21 Επεισόδια στο κέντρο
Με τις μαγκούρες πήραν τα ΜΑΤ οι αγρότες από την Κρήτη στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Οι Κρητικοί ήταν οι πρώτοι που έφτασαν με πλοία στον Πειραιά και πήγαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη, αλλά και στην πλατεία Κάνιγγος, έξω από το παλιό κτίριο του υπουργείου Εμπορίου, στο οποίο τώρα στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας..

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ