ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρχισε το σφράγισμα των συνόρων

Οριο μόλις 580 διελεύσεων προσφύγων ημερησίως

Kathimerini.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ


Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση που απειλεί τη χώρα, λόγω της αθρόας προσέλευσης προσφύγων και μεταναστών, καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, το απολύτως ελεγχόμενο άνοιγμα της συνοριακής γραμμής με τα Σκόπια, που οδηγεί σε συνωστισμό μεταναστών και προσφύγων σε νησιά, λιμάνια, αστικά κέντρα και στη βόρεια μεθόριο στο Κιλκίς, επιβαρύνει περαιτέρω το κάκιστο κλίμα ανάμεσα στις σχέσεις Ελλάδας και Αυστρίας, η οποία κινείται ως ο βασικός οργανωτής των βαλκανικών χωρών στο προσφυγικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό δήλωσε χθες: «Αυτήν τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, έναν μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα». Η κ. Μπερτό υπολόγισε τους έως τώρα «εγκλωβισμένους» στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες σε 25.000 άτομα, με μέσο όρο καθημερινών αφίξεων ανάμεσα σε 2.000 και 3.000. Η κ. Μπερτό απέφυγε να αναφερθεί στην ψυχρότητα στις σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας και περιέγραψε όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 24ωρα ως «διμερές ζήτημα». Πρόσθεσε ότι η Σύνοδος Κορυφής της 7ης Μαρτίου θα έχει βασικό στόχο να καταγραφεί η πρόοδος της Τουρκίας στον περιορισμό των ροών. Την ίδια στιγμή, οι αρχηγοί των Αστυνομικών Σωμάτων των βαλκανικών κρατών και της Αυστρίας, όπως ανακοίνωσε χθες η σλοβενική Αστυνομία, κατέληξαν σε όριο 580 διελεύσεων από τον «βαλκανικό διάδρομο», ημερησίως. «Οι αστυνομικοί διευθυντές είναι υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις σε αριθμό που θα επιτρέπει τον έλεγχο κάθε μετανάστη ξεχωριστά, σύμφωνα με τους κανόνες της Ζώνης Σένγκεν», ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Σερβίας, της Κροατίας και της ΠΓΔΜ χθες στη Λιουμπλιάνα. O πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα είπε ότι η χώρα του δεν θα μετατραπεί σε νέο κλάδο του βαλκανικού διαδρόμου. «Δεν έχουμε ούτε τις συνθήκες, ούτε τη δύναμη, ούτε τον ενθουσιασμό να σώσουμε τον κόσμο, την ώρα που άλλοι κλείνουν τα σύνορά τους», δήλωσε στο Reuters ο κ. Ράμα.

Παράλληλα, στην Αθήνα υπάρχει οργή για τη Βιέννη. Οπως έγινε χθες γνωστό από διπλωματικές πηγές, το Μαξίμου αρνήθηκε το αίτημα της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, να επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Αθήνα, κάτι που, ούτως ή άλλως, είχε υπονοήσει από προχθές και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην κ. Μικλ-Λάιτνερ διεμηνύθη ότι δεν είναι δυνατόν να επισκεφθεί την Αθήνα υπό τις παρούσες συνθήκες, δίχως νωρίτερα να αρθούν όλες οι αποφάσεις της διάσκεψης της Βιέννης, τα αποτελέσματα της οποίας θεωρούνται παράνομα από την Αθήνα, ως μη ενταγμένα στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Ο κ. Ν. Κοτζιάς είχε ήδη προειδοποιήσει τον αυστριακό ομόλογό του κ. Σ. Κουρτς στην τελευταία άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., ότι η Ελλάδα θα προσφύγει για κάθε μονομερή ενέργεια στα διεθνή και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ευρισκόμενος στη Λευκωσία, ο κ. Κοτζιάς άφησε, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι θα «μπλοκάρει» και το αίτημα της Σλοβενίας για ένταξη στη Μεσογειακή Ομάδα, η οποία χθες εξέδωσε κοινό ανακοινωθέν υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση