ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσίπρας: «Ελλάδα -Τουρκία θα λύσουν από κοινού το προσφυγικό»

«Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να προσφέρουν φιλοξενία στους κυνηγημένους»

Kathimerini.gr

 Την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν από κοινού το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης υπογράμμισε από τη Σμύρνη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να προσφέρουν φιλοξενία στους κυνηγημένους», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στη θάλασσα του Αιγαίου».

«Είμαστε εδώ για να λύσουμε ένα πρόβλημα που αφορά τις αξίες μας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε για να λυθεί, δεν θα μας επιβάλει κανείς τη λύση, εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να λυθεί το πρόβλημα», τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε πως «Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι οι αιτίες του προβλήματος της κεντρικής Ευρώπης, αλλά φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. «Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένους, ωστόσο δεν θα δεχτούν μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στο Αιγαίο η προσφυγική κρίση».

«Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στη γύρω περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο συμφώνησαν οι δύο χώρες ανάμεσα στο λιμάνι της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης αλλά και στην απόφαση για ενίσχυση της συνεργασίας στο θέμα των αντιπλημμυρικών έργων στον Εβρο.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε τέλος να εκφράσει για άλλη μια φορά τον προβληματισμό της Ελλάδας για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη υπογραμμίζοντας πως η αύξηση των παραβιάσεων από τουρκικής πλευράς δεν συνάδει με το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το προσφυγικό πρόβλημα», υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει επηρεαστεί από αυτή τη κρίση. Εμείς, ανέφερε απαντάμε από κοινού και αναζητούμε λύσεις που θα μειώσουν τις δραματικές καταστάσεις στη θάλασσα του Αιγαίου. Θα πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους της προσφυγικής κρίσης τόνισε ο κ Νταβούτογλου ενώ αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που υπεγράφησαν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X