ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα: Ένταση λόγω εκπρόθεσμων τροπολογιών του υπουργείου Αμυνας

Ερωτήματα, ένταση και αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσαν στη Βουλή

Kathimerini.gr

Ερωτήματα, ένταση και νέες αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσαν στη Βουλή σήμερα το πρωί, μόνο λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για τη δικαιοσύνη και την διαφάνεια, δύο εκπρόθεσμες τροπολογίες του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας: η μία αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και η δεύτερη διαδικασίες προμήθειας καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι τροπολογίες κατατέθηκαν προς ψήφισε σε νομοσχέδιο κύρωσης Μνημονίου Συνεργασίας με την Κύπρο.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι τέτοιας σημασίας ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με εκπρόθεσμες τροπολογίες, ενώ σημείωσαν πως και η κυβερνητική επιχειρηματολογία, όπως αποτυπώνεται στις αιτιολογικές εκθέσεις που συνοδεύουν τις επίμαχες τροπολογίες, είναι τουλάχιστον μη επαρκής. Υπό αυτό το πρίσμα ζήτησαν την απόσυρσή τους και την εκτενή συζήτησή τους στις αρμόδιες Επιτροπές, στο πλαίσιο ενός κανονικών διαδικασιών νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την πρώτη, προβλέπεται έως και η «αυτοδίκαιη κατάργηση ποινικών ρητρών που αφορούν ανεκτέλεστες υποχρεώσεις» παλαιότερων συμβάσεων, όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να προκύψει απώλεια δημοσίων εσόδων, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί», τονίζεται επιπροσθέτως. Ως προς το θέμα των καυσίμων, όπως επίσης αναφέρει το ΓΛΚ, «με την τροπολογία εξαιρούνται οι προμήθειες καυσίμων των ΕΔ από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας». Οι προμήθειες αυτές έχουν κόστος 180 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ΥΕΘΑ υποστηρίζει ότι οι ακολουθούμενες διαδικασίες είναι χρονοβόρες και πως υπήρξαν καθυστερήσεις, καθώς και ότι η νέα διαδικασία θα γίνει μέσω διαγωνισμών.

«Ελλειψη σοβαρότητας της κυβέρνησης δείχνει η αιτιολογική έκθεση για το θέμα των καυσίμων. Για το δεύτερο, για την πιο αμαρτωλή υπόθεση της μεταπολιτευτικής περιόδου, τα αντισταθμιστικά, γιατί δεν το φέρνετε προς συζήτηση στην επιτροπή;» αναρωτήθηκε ο κ. Ν. Δένδιας (ΝΔ). «Οφείλετε εξηγήσεις. Η διαδικασία που φέρνετε είναι αδιαφανής. Είναι προβληματική η διατύπωση της τροπολογίας» υποστήριξε ο κ. Α.Λοβέρδος (Δημ. Συμπαράταξη). «Χρειάζεται συζήτηση πολλών ωρών το θέμα με τα αντισταθμιστικά. Καταψηφίζουμε και τις δύο τροπολογίες, μετά πάθους», τόνισε η κυρία Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ). «Είναι γκρίζα η διαδικασία που προτείνετε. Χρειάζεται διαβούλευση, διαφάνεια, λογοδοσία» είπε ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι). Υπέρ της απόσυρσης των τροπολογιών τάχθηκε και ο κ. Ι. Σαρίδης (Εν.Κεντρώων).

Σε υψηλούς τόνους απαντώντας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας καταλόγισε θράσος στο ΠΑΣΟΚ επειδή ασκεί κριτική στη κυβέρνηση για ένα θέμα που έχει καταστεί προβληματικό –όπως είπε ο κ. Π. Καμμένος-εξαιτίας της στάσης του συγκεκριμένου κόμματος: Επειδή, δηλαδή, αρνείται να στείλει εκπρόσωπο στην αρμόδια διακομματική το ΠΑΣΟΚ, έχουν μπλοκάρει οι διαδικασίες για την προμήθεια καυσίμων, είπε.

Δεν ισχύει τέτοια «εμπλοκή», είπε παρεμβαίνοντας ο κ. Δένδιας και επικαλέστηκε πρόνοια του σχετικού νόμου σύμφωνα με την οποία εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου καλύπτει το «κενό» αν δεν υπάρχει εκπρόσωπος κόμματος επί ένα μήνα.

Ως προς τα ωφελήματα, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι στόχος του είναι ουσιαστικά να μετατραπούν παλαιότερα άχρηστα ή αμφίβολης χρησιμότητας, σε ανταλλακτικά για τις Ενοπλες Δυνάμεις και την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Αναφορικά με το εσπευσμένο της κατάθεσης των τροπολογιών, ο υπουργός Αμυνας και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι είχαν από μηνός κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, αλλά δεν υπήρχε «κατάλληλο» νομοσχέδιο για να ενταχθούν.

«Μόνο αδαής περί τα κοινοβουλευτικά, μπορεί να ακούσει αυτά που λέτε με συμπάθεια», σχολίασε ο κ. Λοβέρδος. Τελικά, οι δύο τροπολογίες ψηφίστηκαν μόνο από την δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση