ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τη Δευτέρα η πρώτη επιστροφή προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία

Θα μεταφερθούν στο Ντικιλί, βορείως της Σμύρνης

Kathimerini.gr

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε σήμερα ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία περίπου πεντακόσιοι μετανάστες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, βρίσκονται εν εξελίξει διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρά, υπό την αιγίδα της Ε.Ε., για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της διαδικασίας επιστροφής.

Πάντως, τέσσερις ημέρες πριν από τη συμφωνηθείσα έναρξη των επιστροφών προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, επικρατεί αβεβαιότητα στη γείτονα χώρα για το πόσοι θα φθάσουν, με ποιον τρόπο θα διαχειριστεί η πολιτεία τις υποθέσεις τους και πού θα στεγαστούν.

Επίσης, άγνωστο είναι πόσοι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη και αν η προοπτική της νόμιμης οδού θα είναι αρκετά ρεαλιστική ώστε να αποτρέψει δεύτερες και τρίτες προσπάθειες διάσχισης του Αιγαίου.

Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες που θα επιστρέψουν στην Τουρκία θα μεταφερθούν στο Ντικιλί, βορείως της Σμύρνης, αλλά δεν είναι σαφές πού θα μείνουν. «Ανησυχούμε ότι ούτε το Ντικιλί, αλλά ούτε και οι υποδομές της περιοχής είναι έτοιμες αν μείνουν εδώ», είπε ο δήμαρχος της πόλης Μουσταφά Τοσούν. «Δεν έχουμε πληροφόρηση από τις Αρχές, ακούμε μόνο φήμες».

Μεταφέρονται πάνω από 400 μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, περίπου 420 μετανάστες και πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους οικογένειες Σύρων, μεταφέρονται με πούλμαν από το λιμάνι του Πειραιά προς τα κέντρα φιλοξενίας στη Μυρσίνη Ηλείας και στα Ιωάννινα.

Από νωρίς το απόγευμα στο λιμάνι βρίσκονται άλλα δύο πούλμαν αλλά παραμένει ακόμα άγνωστο αν θα επιβιβαστούν σε αυτά μετανάστες και πρόσφυγες.

Στο σημείο βρίσκονται μεταφραστές προκειμένου να εξηγήσουν στους μετανάστες και πρόσφυγες γιατί θα πρέπει να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση