ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιμετώπιση παραβιάσης του ελληνικού εναέριου χώρου απο την Τουρκία

Αντιμετώπιση τουρκικών προκλήσεων με δύο εργαλεία

Kathimerini.gr

Η αντιμετώπιση του φαινομένου της εντατικοποίησης των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου από την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα επίπεδα, τέθηκε χθες επί τάπητος στη σχετική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίστηκε ότι η τουρκική κινητικότητα πρέπει να αντιμετωπισθεί σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο. «Η Ελλάδα, στη βάση της σταθερής και ακέραιης αποτρεπτικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπερασπίζεται, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με αποφασιστικότητα, ευθύνη και νηφαλιότητα. Παράλληλα, παραμένει προσηλωμένη σε μια πολιτική ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ μιας εξισορρόπησης της κατάστασης, με δύο εργαλεία: Την υπαρκτή δυναμική στρατιωτικής αποτροπής και την ενεργητική διπλωματία σε όλα τα επίπεδα. Οι ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων την Πέμπτη σε Χίο και Οινούσσες συνιστούν την πρακτική αποτύπωση της στρατιωτικής πτυχής. Η εντεινόμενη διπλωματική κινητικότητα από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος.

Μετά απο τέσσερις συνεχόμενες ημέρες τουρκικών παραβιάσεων πάνω από τις Οινούσσες, η κλιμάκωση της ελληνικής κινητοποίησης, από τα αυστηρά και έκτακτα διαβήματα του υπουργείου Εξωτερικών, έως την ανάπτυξη των Μέσων Αεράμυνας στη Χίο, κρίνεται ως φυσιολογική και ικανή, εντός ενός ισορροπημένου πλαισίου. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές συγκλίνουν, επίσης, στο συμπέρασμα ότι εν τοις πράγμασι, η τουρκική κινητικότητα των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο, έχει καταγραφεί από τα ραντάρ των νατοϊκών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Χίου, που συνιστά τον δεύτερο τομέα επιχείρησης του ΝΑΤΟ, συμμαχικό σκάφος έπλεε στην ευρύτερη περιοχή και στις τέσσερις ημέρες καταγραφής των παραβιάσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εμπλοκές και οι υπερπτήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί από τις 11 Φεβρουαρίου, ημερομηνία τυπικής έναρξης της νατοϊκής δράσης στο Αιγαίο, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις όσων θεωρούν ότι η Τουρκία αντιμετώπιζε εξαρχής την παρουσία της μοίρας SNMG-2 ως μια ευκαιρία ανάδειξης του συνόλου των πάγιων διεκδικήσεών της στο Αρχιπέλαγος.

Η εμπλοκή της νατοϊκής δράσης στο Αιγαίο έχει ενοχλήσει τη Συμμαχία σε ανώτατο επίπεδο, κάτι το οποίο φαίνεται και από τη χθεσινή αποκάλυψη της «Κ» για παρέμβαση των ΗΠΑ προς την Τουρκία, προκειμένου να «απελευθερωθούν» οι τομείς δράσης του ΝΑΤΟ και στο υπόλοιπο, νότιο και ανατολικό Αιγαίο. Πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι αυτό το κλίμα δυσφορίας για τη διαρκή έγερση προσκομμάτων από την Τουρκία στην κίνηση των, ούτως ή άλλως λίγων, τρίτων πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, αποτυπώνεται και στις διάφορες συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται σε επίπεδο Συμμαχίας στις Βρυξέλλες και σε επίπεδο Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης στη Μονς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X