ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φήμες παραίτησης λόγω των «εφεδρικών» μέτρων

Μεταχειρισμένα Ι.Χ. με «πειραγμένα» χιλιόμετρα

Kathimerini.gr

Από χθες το πρωί και μετά την επιβεβαίωση ότι οι δανειστές συμφώνησαν μεταξύ τους να ζητήσουν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει από τώρα μέτρα που θα εφαρμοστούν εάν χρειαστεί και τα οποία θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ, υπήρχαν φήμες ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος (φωτ.) εξετάζει να παραιτηθεί σε περίπτωση που θα παραβιαστούν οι «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας. Τις φήμες αυτές διέψευδαν στενοί του συνεργάτες. Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος έχει καταστήσει σαφές –και δημοσίως– ότι δεν πρόκειται να είναι εκείνος ο υπουργός που θα εισηγηθεί στη Βουλή τη μείωση του αφορολόγητου ορίου σε επίπεδο χαμηλότερο των 9.091 ευρώ. Και η τρόικα είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει τη μείωσή του στα επίπεδα των 8.180 ευρώ. Το τι τελικά θα γίνει, θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν, κρατάμε ότι οι συνεργάτες του υπουργού ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει σενάριο παραίτησης του κ. Τσακαλώτου.

Σοβαρό ζήτημα για την ενημέρωση των μετόχων θα προκύψει από τις λογιστικές καταστάσεις α΄ τριμήνου και εννεαμήνου 2016, καθώς οι εισηγμένες, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δεν είναι υποχρεωμένες να τις δημοσιοποιήσουν. Ετσι, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό (τουλάχιστον 5 μηνών για να υπάρχουν φρέσκα οικονομικά στοιχεία), αφού τα πιο πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στις 31/3/2016 για τις 218 εισηγμένες και τα επόμενα στοιχεία για την πορεία τους θα δημοσιευθούν το αργότερο στις 31/8/2016, που θα είναι η ημερομηνία λήξης δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου 2016. Εκτιμάται, πάντως, ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν θα παραλείψουν την ενημέρωση για το α΄ τριμήνο 2016.

Νέα μέλη στο ΤΧΣ

Δύο μη εκτελεστικά μέλη του γενικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπέβαλαν την παραίτησή τους. Πρόκειται για τους Πιερ Μαριανί και Βουτέρ Ντεβριάν. Η απόφαση του κ. Μαριανί οφείλεται σε αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις και έχει άμεση ισχύ, ενώ η απόφαση του κ. Ντεβριάν σχετίζεται με την ανάληψη καθηκόντων του ως διευθύνοντος συμβούλου στην τράπεζα Dexia. Ο κ. Ντεβριάν θα αποχωρήσει από το γενικό συμβούλιο του ΤΧΣ στις 30 Απριλίου 2016. H διαδικασία επιλογής και αντικατάστασης των δύο μελών του γενικού συμβουλίου θα ανατεθεί από την επιτροπή επιλογής σε διεθνή εταιρεία συμβούλων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΧΣ.

Μεταχειρισμένα Ι.Χ. με «πειραγμένα» χιλιόμετρα

Αυτοκίνητα που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα εισάγονται στην Ελλάδα καταβάλλοντας μειωμένο τέλος ταξινόμησης και στη συνέχεια, με παράνομη παρέμβαση στον χιλιομετρητή, πωλούνται σχεδόν σαν καινούργια σε πιο ακριβές τιμές. Αυτό κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδος κ. Δ. Μαγγιώρος κατά τη διάρκεια της 30ής γενικής συνέλευσης των μελών του. Με την παράνομη αυτή πρακτική το κράτος δεν εισπράττει έσοδα από το τέλος ταξινόμησης και ο καταναλωτής πληρώνει ακριβά για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο που σύντομα θα παρουσιάσει φθορές.

Ούτε για δείγμα δεν φθάνουν πλέον οι εταιρείες μεταποίησης

Ούτε για το δείγμα της έρευνας γνώμης που πραγματοποιεί μεταξύ των επιχειρήσεων το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) δεν φτάνουν καλά καλά οι μεταποιητικές μονάδες που έχουν απομείνει στην πόλη. Οπως πληροφορήθηκε η στήλη, η εταιρεία Palmos Analysis που διενεργεί την έρευνα για λογαριασμό του ΕΒΕΘ έχει μια βάση δεδομένων με πολλαπλάσιο αριθμό επιχειρήσεων από αυτόν που απαιτείται για το τελικό δείγμα, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής αριθμός πιθανών συμμετεχόντων στην έρευνα σε περίπτωση που κάποιοι αρνούνται να λάβουν μέρος. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΕΒΕΘ σε χθεσινό δελτίο Τύπου, «η αποβιομηχάνιση του νομού Θεσσαλονίκης και η μεταφορά πολλών επιχειρήσεων του κλάδου σε γειτονικές χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν πλέον καταστήσει δυσχερές ακόμη και το έργο της συμπλήρωσης του δείγματος της έρευνας με τον απαιτούμενο αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X